سرمایه گذاری در بازار سرمایه ویژگی های خاص خود را دارد و توسعه ابزارهای مالی در سال های اخیر باعث به وجود آمدن گزینه های متنوع برای سرمایه گذاری شده است و افراد با خصوصیات کاری و شخصیتی منحصر به فرد خود می توانند در این بازار فعالیت کنند. به طور کلی، انواع روش های سرمایه گذاری در بورس را می توان در 2 نوع سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم خلاصه کرد که با توجه به شخصیت افراد و نوع مشغله ای که دارند، می توانند هرکدام از این 2 روش را انتخاب کنند و تجربه ها نشان داده است که اگر مسیر سرمایه گذاری به درستی انتخاب شود، می تواند بازدهی های خوبی را برای افراد به وجود بیاورد؛ به همین دلیل، در ادامه مقاله به معرفی انواع روش های سرمایه گذاری می پردازیم.
انواع روش های سرمایه گذاری در بورس
همه افراد با هدف کسب سود و افزایش سرمایه خود وارد بازارهای مالی می شوند؛ برخی از این افراد، فعالیت در بازار سرمایه را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب می کنند و در میان فعالان بازار سرمایه با عنوان تحلیلگر شناخته می شوند. در طرف مقابل، افرادی هستند که شغل دیگری دارند و سرمایه بدست آمده از فعالیت خود را وارد این بازار می کنند و در بین فعالان بازار سرمایه، از این افراد با عنوان سهامداران غیرحرفه ای یاد می شود و با توجه به فعالیت این 2 دسته از افراد، انواع روش های سرمایه گذاری در بورس را می توان به 2 دسته تقسیم کرد:
- سرمایه گذاری مستقیم
- سرمایه گذاری غیرمستقیم
سرمایه گذاری مستقیم
یکی از انواع روش های سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری مستقیم است؛ در واقع زمانی که شما خودتان به عنوان یک شخص سرمایه گذار به طور مستقیم دست به معامله می زنید، فعالان بازار می گویند که به روش مستقیم سرمایه گذاری کرده اید. پس باید به اندازه کافی بازار را بشناسید و دست کم یک استراتژی مناسب برای معامله گری داشته باشید.
برای سرمایه گذاری مستقیم، پس از آنکه در یک کارگزاری بورسی ثبت نام کردید و کد بورسی گرفتید، می توانید وارد بازار شوید و به صورت مستقیم سرمایه گذاری کنید. در این روش، سرمایه گذار سهام مورد نظر خود را می خرد و پس از مدتی برای فروش آن تصمیم می گیرد. البته شخص سرمایه گذار می تواند حقیقی و یا حقوقی باشد و تنها خود او نسبت به زمان خرید و فروش تصمیم گیری می کند.
اصلی ترین موضوع در سرمایه گذاری مستقیم، دانش و اطلاعات تحلیلی و توانایی معامله کردن خود شخص است. به این معنا که فرد سرمایه گذار پیش از اقدام برای انجام معامله، بایستی اطلاعات زیادی در خصوص تحلیل تکنیکال، تابلوخوانی، تحلیل بنیادی و...داشته باشد؛ چراکه بدون دانش مالی نمی توان در بازار سرمایه موفق شد و تجربه سالیان گذشته حاکی از این نکته است که افراد مبتدی و بدون دانش مالی، با ضررهای فراوان روبرو شده اند.
اگرچه سرمایه گذاری مستقیم به عنوان یکی از انواع روش های سرمایه گذاری در بورس شناخته می شود اما خود آن را می توان به انواع مختلف تقسیم کرد. از جمله روش های سرمایه گذاری مستقیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرمایه گذاری مستقیم بلندمدت
- سرمایه گذاری مستقیم میان مدت
- سرمایه گذاری مستقیم کوتاه مدت
- سرمایه گذاری مستقیم برای نوسانگیری
- و...
سرمایه گذاری مستقیم بلندمدت
در این روش، فرد سرمایه گذار، سهام خود را بیشتر از یک سال نگه می دارد و پس از آن تصمیم به فروش می گیرد. البته توجه داشته باشید که مدت زمان سرمایه گذاری بلندمدت در میان فعالان بازار سرمایه، دارای اختلاف است و برخی از افراد معتقدند که سرمایه گذاری بالای 3 سال را می توان به عنوان سرمایه گذاری بلندمدت در نظر گرفت.
این نوع سرمایه گذاری ریسک کمتری دارد و سرمایه گذاران معمولا بدون توجه به نوسانات قیمت سهام شرکت ها بر روی تابلو معاملاتی، اقدام به خرید می کنند و افرادی که شخصیت معامله گری کوتاه مدت یا میان مدت ندارند، می توانند از این روش استفاده کنند.
سرمایه گذاری مستقیم میان مدت
در این روش، فرد سرمایه گذار تصمیم می گیرد که سهام خود را بین چند ماه تا یک سال نزد خود نگه دارد و سپس تصمیم به فروش می گیرد؛ در واقع، سرمایه گذاری میان مدت، مرز بین سرمایه گذاری بلندمدت و کوتاه مدت است و اگر نقاط خرید و فروش سهام شرکت ها به درستی انتخاب شود، می تواند بازدهی های خوبی را برای سرمایه گذاران به وجود بیاورد.
سرمایه گذاری مستقیم کوتاه مدت
سرمایه گذاری کوتاه مدت یکی دیگر از انواع روش های سرمایه گذاری مستقیم است. در این روش، فرد سرمایه گذار تصمیم می گیرد نهایتا سهم را به مدت 3 تا 4 ماه نگه دارد و پس از آن اقدام به فروش می کند. این نوع سرمایه گذاری دارای ریسک بیشتری است و افراد پیش از انجام معاملات کوتاه مدت بهتر است نوع شخصیت معامله گری خود را تعیین کنند تا بعدا دچار اضطراب و استرس نشوند.
سرمایه گذاری مستقیم برای نوسان گیری
در این روش، سرمایه گذار سعی می کند که به صورت مقطعی و کمتر از یک ماه، سهامی را که خریده است را بفروشد. در این روش او باید به صورت پیوسته بازار را رصد کند. این نوع سرمایه گذاری سبب می شود تا شما به طور مرتب در حال خرید و فروش سهم های مختلف باشید. نوسانگیری در بازار سرمایه دارای ریسک بسیار زیاد است و توصیه می شود که افراد پیش از اقدام برای انجام این نوع معاملات، حتما از تحلیل تکنیکال و نکات مربوط به تابلوخوانی استفاده کنند. بازه زمانی نوسانگیری می تواند بسیار کوتاه و در حد چند ساعت یا حتی چند دقیقه نیز باشد.
سرمایه گذاری غیر مستقیم
یکی دیگر از انواع روش های سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری غیر مستقیم نام دارد؛ در این روش، شخص سرمایه گذار به طور مستقیم به معامله نمی پردازد و از یک واسطه کمک می گیرد. در واقع یک نهاد مالی به عنوان واسطه عمل می کند. در این روش، نهاد مالی واسطه پول سرمایه گذار را وارد بازار سرمایه می کند و به او سود می رساند.
این روش بیشتر برای افراد ریسک گریز و همچنین افراد مبتدی که اطلاعات محدودی نسبت به بازار سرمایه دارند، مناسب است. از سوی دیگر، کسانی که فرصت کافی برای بررسی و تحلیل بازار ندارند نیز، می توانند پول خود را به روش غیرمستقیم سرمایه گذاری کنند.
به عنوان مثال، کارمند یک اداره دولتی را در نظر بگیرید که از ساعت 8 تا 15 مشغول انجام وظیفه است و ساعت کاری بورس اوراق بهادار تهران از 9 صبح تا 12:30 دقیقه است؛ این فرد نمی تواند تسلط کافی بر روی تابلو معاملاتی و تحلیل بازار سرمایه داشته باشد، اما با دیدن بازدهی های چشمگیر در این بازار، ترجیح می دهد که در این بستر سرمایه گذاری کند. برای چنین فردی توصیه می شود که از سرمایه گذاری غیرمستقیم که به عنوان یکی از انواع روش های سرمایه گذاری در بورس شناخته می شود، استفاده کند. سرمایه گذاری غیرمستقیم روش های مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرمایه گذاری غیر مستقیم در صندوق های سرمایه گذاری
- سرمایه گذاری غیر مستقیم از طریق شرکت های سبدگردان
سرمایه گذاری غیر مستقیم در صندوق های سرمایه گذاری
در صندوق های سرمایه گذاری از دارایی های مختلفی مانند سهام شرکت های فعال در بورس و فرابورس، اوراق مشارکت، اسناد خزانه اسلامی و...استفاده می شود. سرمایه گذاران به صورت دسته جمعی در این صندوق ها سرمایه گذاری می کنند و در سود و زیان صندوق سهیم خواهند شد و حتی برخی از صندوق های سرمایه گذاری سود تضمینی دارند. با توجه به اینکه شما ریسک پذیر و یا ریسک گریز هستید، می توانید یکی از این صندوق های سرمایه گذاری را با توجه به تشخیص خود انتخاب کنید.
سرمایه گذاری غیر مستقیم از طریق شرکت های سبدگردان
یکی دیگر از انواع روش های سرمایه گذاری غیر مستقیم، استفاده از ظرفیت شرکت های سبدگردان است. در این روش، یک شرکت تحت عنوان سبدگردان که در زمینه های مالی مهارت فراوانی دارد و همچنین مجوزهای لازم را از سازمان بورس و اوراق بهادار دریافت کرده است، سبدی متشکل از انواع و اقسام سهم ها و اوراق بهادار انتخاب می کند و سرمایه گذار را نسبت به خرید سبدی مناسب ترغیب می سازد. همچنین، بر وضعیت سبد نیز به طور پیوسته نظارت دارد و در مورد خرید و فروش های مجدد در بازار سرمایه به سرمایه گذار پیشنهادهای مناسبی ارائه می کند.
جمع بندی
به دلیل رشد و توسعه ابزارهای مالی در بازار سرمایه، راه های مختلفی برای سرمایه گذاری در این بازار به وجود آمده است. به طور کلی از جمله انواع روش های سرمایه گذاری در بورس می توان به سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم اشاره کرد. در واقع برخی از افراد، زمان و دانش لازم برای انجام معامله به شکل مستقیم در بازار سرمایه را دارند و می توانند به صورت مستقل در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در این بازار سرمایه گذاری کنند؛ به این روش، سرمایه گذاری مستقیم گفته می شود.
در طرف مقابل، افرادی هستند که دانش مالی و تحلیلی کافی برای فعالیت به شکل مستقیم در این بازار را ندارند و یا اینکه به به دلیل داشتن شغلی دیگر، زمان کافی برای انجام معاملات به روش مستقیم را ندارند؛ به همین دلیل ترجیح می دهند که به شکل غیرمستقیم و در قالب صندوق های سرمایه گذاری و یا شرکت های سبدگردان اقدام به سرمایه گذاری کنند.
نظر بدهید