یونی سواپ یکی از محبوب ترین صرافی های غیرمتمرکز جهان (DEX) و بزرگترین رهبر رقابتی است که صرافی های متمرکز ارزهای دیجیتال را شکست می دهد. تیم توسعه یونی سواپ با به دست آوردن یکی از بالاترین TVL ها در بین تمام پروژه های دیفای، نسخه سوم یونی سواپ را منتشر کرده است. تغییرات اعمال شده در یونی سواپ ورژن 3 شامل بهینه سازی عملکرد، کنترل و بررسی بیشتر روی کارمزدها و گزینه های بیشتر در مورد دسترسی به استخرهای نقدینگی است.
یونی سواپ ورژن 3 چیست؟
Uniswap V3 آخرین نسخه از پروتکل یونی سواپ است که در می 2021 منتشر شد. این نسخه به کاربران دنیای دیجیتال، یک صرافی غیرمتمرکز ارائه می دهد که توسط Automated Market Maker (AMM) طراحی شده است. این پروتکل نسل بعدی کارایی سرمایه بهتر را به کاربران و کنترل سرمایه بالاتر را به ارائه دهندگان سرمایه نوید می دهد. همچنین تغییراتی را در برآورد قیمت و دسته بندی های جدید برای ساختار کارمزد ارائه می کند. نسخه سوم یونی سواپ برخلاف نسخه های قدیمی تر، قیمت های پایین و ریسک کمتری را ارائه می دهد.
پیشبینیهای صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ در اجرای قیمتهای میانگین موزون زمانی (TWAP) نیز پیشرفت چشمگیری داشته است. همین امر باعث شده تا استفاده و ارتباط با آن سریعتر و ارزانتر از قبل شود. هزینه گس در یونی سواپ ورژن 3 به طور قابل توجهی کمتر از نسل های قبلی خواهد بود. این ویژگی اندکی پس از نسخه 3 با Optimism، یک راه حل لایه دو مبتنی بر اتریوم، منتشر خواهد شد.
تغییرات بزرگ در یونی سواپ ورژن 3
در حالی که هر هفته محصولات و قابلیت های جدیدی در حوزه مالی غیرمتمرکز معرفی می شود، یونی سواپ عنوان آشناترین صرافی غیرمتمرکز جهان را حفظ کرده و تغییرات عمده در نسخه سوم این پلتفرم را ارزیابی کرده است. تیم توسعه یونی سواپ این نوید را می دهد که در این نسخه، کاربران می توانند کنترل بیشتری بر نقدینگی داشته باشند و در تراکنش های پر ریسک، مزایای بهتری را ارائه کنند.
نقدینگی متمرکز
این ویژگی به ارائه دهندگان نقدینگی اجازه می دهد تا دارایی های خود را بر اساس محدوده قیمتی متصل کنند. این بدان معناست که در یونی سواپ ورژن 3 آنها مجاز هستند برای نقدینگی خود محدوده قیمتی تعیین کنند. این ویژگی به ارائه دهندگان، نقدینگی بهتری برای مدیریت زیان های احتمالی و افزایش بازده سرمایه ارائه می دهد.
بازتعریف دسته های دستمزد
دستههای کارمزد جدید 0.05٪، 0.3٪ و 1٪ در یونی سواپ ورژن 3 معرفی شدند. این ساختار کارمزد جدید به گونه ای طراحی شده است که به ارائه دهندگان نقدینگی اجازه می دهد تا سطح قابل قبولی از ریسک را برای حاشیه سود خود تعیین کنند. کاربران می توانند توکن های جفت شده گسسته پرریسک یا جفت های مرتبط را انتخاب کنند و متناسب با ریسکی که می توانند بپذیرند، پاداش دریافت کنند. علاوه بر این، مدل حاکمیت UNI ممکن است دستههای بیشتری ایجاد کند یا ردههای موجود را در آینده اصلاح کند. این کار از طریق رای گیری انجام می شود.
بهبود پیش بینی قیمت
در نسخه سوم تبادل یونی سواپ، عملکرد پیشبینی TWAP بهبود یافته است. این کار با سریعتر و ارزانتر کردن درخواستها انجام شد. به راحتی می توان به قیمت ها یا تقاضاهای متوسط در زنجیره دسترسی پیدا کرد. همه TWAP های فعلی محاسبه شده در 9 روز گذشته در دسترس هستند. حتی اندیکاتورهای معاملاتی مانند EMA یا میانگین متحرک ساده (SMA) را می توان با سیستم پیش بینی یونی سواپ ورژن 3 کسب کرد.
معایب Uniswap V3
صرافی یونی سواپ ورژن 3 دیگر توکن های قابل تعویض برای نشان دادن موقعیت ارائه دهنده نقدینگی صادر نمی کند. روش دیگر، از توکن های غیر قابل تعویض (NFT) استفاده می کند. بر اساس گزارش وب سایت بلاک کریپتو، یکی از معایب و کاستی های Uniswap V3 این خواهد بود که توکن های تامین کننده نقدینگی با یکدیگر مبادله نمی شوند. نکته اینجاست که اسلات های عمومی معمولی همچنان می توانند از طریق قراردادهای جانبی و سایر پروتکل های مرتبط به توکن های قابل معامله تبدیل شوند.
تاریخچه صرافی یونی سواپ نسخه 1 و 2
در روزهای اولیه که دیفای معرفی شد، تنها صرافی غیرمتمرکز، EtherDelta بود؛ با این حال، نتوانست توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کند زیرا دارای رابط کاربری ضعیفی بود، نقدینگی نداشت و نمی توانست توکن هایش را پشتیبانی کند. تقریباً در همین زمان، نسخه ۱ صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ در سال ۲۰۱۸ با هدف ایجاد یک پلتفرم غیرمتمرکز با استخرهای نقدینگی و یک بازار ساز خودکار در پلتفرم اتریوم معرفی شد. در ابتدا این پروتکل به خوبی کار می کرد اما بعداً با مشکلاتی روبرو شد. در آن زمان، کاربران فقط می توانستند توکن های استاندارد ERC-20 را برای اتریوم مبادله کنند.
پس از گذشت مدتی، یونی سواپ نسخه ۲ استفاده از رپد اتر (Wrapped Ether-WETH) را معرفی کرد تا بتواند از استخر تجارت وسیعی پشتیبانی کند. در این پلتفرم هر توکن ERC-20 میتوانست با هر توکن ERC-20 دیگر سواپ شود. نسخه ۲، سیستم پیشبینی را اضافه کرد تا غیرمتمرکز سازی را تبلیغ کند و از دستکاری قیمت ها جلوگیری شود. با وجود رشد زیادی که داشت، سهم بازار صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ نسخه ۲ در بین صرافیهای غیرمتمرکز افت پیدا کرد و در مارس ۲۰۲۱ پس از پنکیک سواپ زنجیره هوشمند بایننس و ام دکس در جایگاه سوم قرار گرفت. برای بهبود اوضاع این پلتفرم تجاری، یونی سواپ روی نسخه جدید خود یعنی یونی سواپ ورژن ۳ کار کرد.
تفاوت و شباهت های کلیدی بین نسخه های یونی سواپ
تفاوت
- یونی سواپ ورژن 1 از زبان برنامه نویسی وایپر استفاده می کند. با این حال، V2 و V3 از زبان برنامه نویسی Solidity استفاده می کنند.
- در نسخه های 1 و 2، هزینه های ادغام شده به طور خودکار دوباره سرمایه گذاری می شوند اما این سیستم در نسخه 3 UniSwap فعال نیست.
- نسخه های 1 و 2 UniSwap از استاندارد توکن ERC-20 برای توکن های نقدینگی استفاده می کنند، اما UniSwap نسخه 3 از ERC-721 استفاده می کند.
شباهت
- همه نسخههای UniSwap از مدل نقدینگی بازار ساز خودکار (AMM) استفاده میکنند.
- تمامی نسخه ها مبتنی بر فناوری متن باز بوده و دارای ضریب امنیت بالایی هستند.
- ارتقاء و انتقال نقدینگی از یک نسخه به نسخه دیگر به معنای پایان پروتکل اصلی نیست. همه نسخه ها تا زمانی که شبکه اتریوم فعال است می توانند به کار خود ادامه دهند.
نظر بدهید