کلاستر فیبوناچی مکانی است که در آن یک سری فیبوناچی های ریتریسمنت، اکستنشن یا پروجکشن به دلیل نوسانات قیمت در کنار یکدیگر قرار می گیرند. در واقع، ایده پشت تئوری کلاستر فیبوناچی این است که اگر چندین سطح فیبوناچی ریستریسمنت، اکستنشن و غیره در یک محدوده قیمت باشند، آن محدوده احتمالاً یک منطقه حمایت یا مقاومت مهم است. بنابراین، معامله گران باید معاملات خود را بر اساس این سطح مهم انجام دهند.
قبل از توضیح مفهوم کلاستر فیبوناچی، بهتر است به طور خلاصه با دو نوع مهم فیبوناچی آشنا شوید: فیبوناچی ریتریسمنت و فیبوناچی اکستنشن. فیبوناچی ریتریسمنت و فیبوناچی اکستنشن سطوح حمایت و مقاومت بالقوه آینده را با استفاده از درصد نوسان قیمت (فاصله بین دره و قله) نشان میدهند. سطوح رایج فیبوناچی اصلاحی 23.6٪، 38.2٪، 61.8٪ و 78.6٪ است. اگرچه سطح 50 درصد نسبت فیبوناچی نیست، بسیاری از معامله گران از آن استفاده می کنند. اگر یک اصلاح فیبوناچی را روی نوسان قیمتی ترسیم کنید که از 10 دلار شروع می شود و به 20 دلار ختم می شود، سطح 50 درصد قیمت را 15 دلار به شما نشان می دهد. ابزار فیبوناچی اصلاحی به شما این امکان را می دهد تا بعد از ایجاد یک سوئینگ رو به بالا یا بالعکس، میزان پولبک قیمت را تشخیص دهد. از جمله سطوح گسترش فیبوناچی رایج 127.2٪، 161.8٪، 261.8٪ و 423.6٪ است. ابزار فیبوناچی اکستنشن به شما این امکان را می دهد تا پیشرفت قیمت را پس از پولبک قیمت پیش بینی کنید.
معاملهگر میتواند سطوح توسعه فیبوناچی و اصلاح را در نوسانات مختلف قیمت ترسیم کند. به عنوان مثال، آنها ممکن است یک فیبو را در نوسان بزرگ هفتگی و دیگری را در نوسان روزانه و ساعتی ترسیم کنند. هنگامی که چندین خط فیبوناچی را روی نمودار ترسیم می کنید، برخی از آنها با هم همپوشانی دارند. کلاستر فیبوناچی یا خوشه های فیبوناچی منطقه حمایت یا مقاومت احتمالی و مهمی را نشان می دهند زیرا بیش از یک سطح فیبوناچی در این مکان وجود دارد و احتمال حمایت یا مقاومت بودن این سطح بالاست.
معامله گران از نواحی همپوشانی سطوح فیبوناچی برای معامله کردن استفاده می کنند. به عنوان مثال، اگر جهت قیمت در یک روند نزولی در حال حرکت باشد و یک کلاستر فیبوناچی بالای آن وجود داشته باشد، قیمت احتمالا متوقف می شود و زمانی که به آنجا می رسد تغییر جهت می دهد، بنابراین معامله گران منتظر واکنش قیمت به این ناحیه هستند. اگر قیمت از منطقه عبور کند و کاهش بیشتر قیمت را تجربه کند، وارد یک معامله فروش می شوند.
روش استفاده از کلاستر فیبوناچی
در ادامه برای نشان دادن روش استفاده از کلاستر فیبوناچی سهم اپل با نماد AAPL مثالی در تایم فریم روزانه ارائه می دهیم. در این نمودار از دو فیبوناچی ریتریسمنت و فیبوناچی اکستنشن استفاده شده است.
برای ایجاد مناطق مهم در کلاستر فیبو، باید اشتراک ناحیه های مهم فیبو اصلاحی و فیبو سه نقطه ای را بدست بیاورید، همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، لول های خطوط آبی فیبوناچی، همان فیبوناچی سه نقطه ای است و رنگ مشکی لول های فیبوناچی اصلاحی است. بنابراین زون های مشترک برای شما بسیار حائز اهمیت است.
معاملهگر در این حالت میتواند صبر کند تا قیمت کاهش یابد و سپس وارد یک معامله طولانی شود، اگرچه این معاملهگر باید منتظر تایید شروع حرکت صعودی باشد زیرا همانطور که میبینید، با وجود همپوشانی سطوح فیبوناچی در سطح 180 دلار قیمت به کاهش ادامه خواهد داد تا به مجموعه بعدی 170 دلار برسد. وقتی مطمئن شدید که یک روند صعودی جدید شروع می شود، می توانید معامله خرید را وارد کنید. در این حالت، نقطه ورود جایی است که قیمت شروع به افزایش میکند و حد ضرر را نیز میتوان زیر آخرین دره تشکیل شده قرار داد.
کلاستر فیبوناچی و فشردگی قیمت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
کلاستر فیبوناچی ناحیه ای است که در آن امکان توقف یا کند شدن روند قیمت یا تغییر جهت آن وجود دارد اما فشار قیمت زمانی رخ می دهد که حرکت رو به بالا یا نزولی قیمت متوقف شود و پس از آن قیمت در جهت خنثی با محدوده قیمت کوچک به حرکت خود ادامه می دهد. ممکن است فشار قیمت در ناحیه کلاستر فیبوناچی رخ دهد اما همیشه اینطور نیست. فشار قیمت یا تثبیت می تواند در هر نقطه از نمودار رخ دهد. این فشارها الگوهای قیمتی کوچکی را شکل می دهند و برخی معامله گران از شکست آنها سوء استفاده می کنند و معمولاً در جهت روند اصلی بازار وارد معامله می شوند.
محدودیت های استفاده از کلاستر فیبوناچی چیست؟
در زیر به نکات مهمی می پردازیم که محدودیت های استفاده از کلاستر فیبوناچی را در تحلیل تکنیکال روشن می کند.
1- سطوح فیبوناچی در قیمت را نادیده بگیرید
گروه های فیبوناچی همیشه سطوح قیمتی مهم یا نواحی اصلاحی در بازار را نشان نمی دهند و قیمت اغلب همپوشانی این سطوح فیبوناچی را نادیده می گیرد اما از دیدگاه یک معامله گر فیبوناچی، این نادیده گرفتن سطوح اطلاعات جدیدی را ارائه می دهد به این معنا که قیمت به سمت سطح یا سطوح فیبوناچی بعدی در حال حرکت است.
2- وجود سطوح فیبوناچی زیاد
یکی از انتقاداتی که به روش تحلیل قیمت فیبوناچی وارد می شود این است که سطوح فیبوناچی زیادی وجود دارد و زمانی که تعداد زیادی فیبوناچی ریتریسمنت به طور همزمان در نمودار استفاده می شود، قیمت باید نزدیک به یکی از این سطوح باشد. همچنین، از آنجایی که خطوط فیبوناچی زیادی در نمودار وجود دارد، قیمت احتمالاً جهت خود را در نزدیکی یکی از این سطوح تغییر می دهد. تنها زمانی که قیمت در طول زمان حرکت کند، مشخص خواهد شد که کدام یک از سطوح فیبوناچی مهم بوده است. به همین دلیل همه جا این نکته تایید می کند که شما منتظر تایید قیمت هستید، یعنی اجازه دهید قیمت با سطح تعامل داشته باشد و از آن عبور یا به عقب برگردد، سپس وارد معامله می شوید.
3- نحوه رسم فیبوناچی
روش رسم فیبوناچی یکی دیگر از موضوعات مهم بحث است. برخی از معامله گران از قله ها و دره ها برای ترسیم فیبوناچی استفاده می کنند اما برخی دیگر از قیمت های بسته شدن استفاده می کنند و برخی معامله گران از ترکیبی از هر دو استفاده می کنند. نحوه رسم منحنی های فیبوناچی باعث می شود معامله گران مختلف ترکیبات فیبوناچی را در سطوح مختلف قیمت پیدا کنند.
در پایان باید گفت که استفاده از کلاستر فیبوناچی مانند خود فیبوناچی باید با سایر تکنیک های معاملاتی ترکیب شود زیرا در صورت استفاده از ابزار فیبوناچی به تنهایی و همپوشانی سطوح آن به نتایج جالبی نخواهید رسید، پس بهتر است از ابزار فیبوناچی استفاده کنید. کلاستر فیبوناچی به عنوان کمکی برای شناسایی سطوح حمایتی مقاومت احتمالی قبل از قیمت استفاده می شود.
سوالات رایج در مورد کلاستر فیبوناچی
1. کلاستر فیبوناچی چیست؟
به منطقه ای که چند سطح فیبوناچی با یکدیگر هم پوشانی دارند، کلاستر فیبوناچی گفته می شود.
2. چگونه می توان از کلاستر فیبوناچی استفاده کرد؟
برای استفاده از کلاستر فیبوناچی باید قیمت به سطوح واکنش نشان دهد، در این حالت می توانید وارد معامله شوید. البته می توانید قبل از رسیدن قیمت به این نواحی، معامله خود را ببندید، چرا که احتمال تغییر قیمت به این نواحی وجود دارد.
نظر بدهید