از زمان پیدایش ارزهای دیجیتال تاکنون، پروژه های مختلف بسیاری ایجاد شده اند. برخی از این پروژه ها موفقیت آمیز و برخی دیگر دچار شکست شده اند. از جمله پروژه های شکست خورده کریپتوکارنسی می توان به پروژه DAO اتریوم، SpaceBIT، Gems، PayCoin، PayCoin و همچنین لونا اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم به بررسی مفصل بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده بپردازیم.
بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده
1- پروژه DAO اتریوم
بزرگترین شکست در تاریخ ارزهای دیجیتال، پروژه DAO اتریوم است. در آوریل 2016، اعلامیه DAO در سراسر جامعه ارزهای دیجیتال، موجی را ایجاد کرد. سازمان غیرمتمرکز مستقل یا همان DAO، که سال ها آنارشیست های رمز پایه و بیت کوینیست ها در مورد آن رویاهایی را در سر داشتند و در نهایت اتریوم آن را به واقعیت تبدیل کرد.
مردم به قدری برای این پروژه هیجان زده بودند که توکن های DAO را با کامیون خریداری کردند. فروش توکن DAO این پروژه را خیلی سریع به بزرگترین سرمایه جمعی در تاریخ تبدیل کرد، به طوری که بیش از 168 میلیون دلار درآمد داشت. در هنگام فهرست شدن این کوین در صرافی ها، این موفقیت به فعالیت بازار تبدیل شد. توکن DAO طبق اعلام CoinGecko، در اوج خود به قیمت 0.19 دلار رسید. البته دوران اوج توکن DAO دوام زیادی نیاورد.
یک مهاجم در 18 ژوئن، سوء استفاده بزرگی از یک آسیب پذیری در قرارداد هوشمند DAO کرد که بیش از 50 میلیون دلار به این پروژه ضرر زد. هنگام منتشر شدن خبر حمله، معامله گران با رها کردن توکن DAO، باعث کاهش قیمت آن شدند.
توسعه دهندگان بنیاد اتریوم، پس از این حمله، یک هارد فورک از بلاک چین اتریوم را پیشنهاد کردند که ضمن پس زدن حمله، وجوه دزدیده شده را به صاحبانشان برمیگرداند. خشم جامعه ارزهای دیجیتال به واسطه این پیشنهاد برانگیخته شد و مخالفان استدلال کردند که این حرکت با تغییر ناپذیری که نقطه مرکزی فناوری بلاک چین می باشد، در تضاد است.
فورک انجام شد اما به اجماع نرسید که یک بلاک چین جداگانه اتریوم ایجاد کرد که مستقل از زنجیره فورک شده عمل می کرد. در نتیجه، Ethereum Classic، توکنی که بر روی بلاک چین «قدیمی» کار میکند، پدید آمد. اتریوم کلاسیک با اتریوم «جدید»، از بدو تولد خود بر سر اجماع رقابت کرده است. تاکنون هیچ کدام نتوانسته اند برنده شوند.
درام پیرامون فورک، باعث خدشه دار شدن شهرت بنیاد اتریوم، به ویژه ویتالیک بوترین، شد. به این ترتیب، اتریوم با وجود اینکه همچنان یکی از بزرگترین ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار است، احترام و اهمیتی را که زمانی از آن برخوردار بود، از دست داده است. در صورت ادامه دار شدن این روند، این احتمال وجود دارد که در لیست بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده بعدی، کل پروژه اتریوم را مشاهده کنیم.
2- SpaceBIT
یکی دیگر از بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده و البته جاه طلبانه ترین پروژه های ارزهای دیجیتال، SpaceBIT می باشد که خود را به عنوان "اولین شرکت فضایی غیرمتمرکز" معرفی کرد. این پروژه در اواخر سال 2014، ایده خود را به جهان اعلام کرده است.
این شرکت قصد داشت برای ارائه یک بلاک چینی که قابلیت دسترسی جهانی دارد، چندین "نانو ماهواره" را به مدار بفرستد. این بلاک چین هم برای کمک به مناطق غیر بانکی برای دسترسی به خدمات مالی و هم برای ذخیره سازی سرد بیت کوین استفاده می شود. جامعه بیت کوین در اواخر سال 2014 و اوایل سال 2015، با اشتیاق زیادی پروژه SpaceBIT را دنبال می کرد و منتظر بروزرسانی های پروژه بود.
تیم پشتیبان SpaceBIT، در همان دوره زمانی، مدار کنفرانس را اجرا کرد، چندین ارائه متنوع انجام داد و حتی بیشتر از این هم تبلیغات ایجاد کرد.
با این حال، پروژه SpaceBIT برخلاف همه هیاهوی جامعه و همه صحبتهای تیم، هیچ نوع نمونه اولیه یا اثبات مفهومی را هرگز علنی نکرد. به طوری که دیگر هیچ اطلاعی در رابطه با این پروژه پس از چند ماه اول سال 2015، وجود ندارد.
به طور خلاصه می توان گفت، دلیل این ناپدید شدن این است که تیم SpaceBIT یک شرکت جدید بلاک چین به نام BlockVerify راه اندازی کرد. طبق گفته های یک منبع نزدیک به پروژه اصلی، در حال حاضر همه تلاش ها در این تیم متمرکز بر روی این پروژه جدید می باشد و از مارس 2015، SpaceBIT به طور کامل کنار گذاشته شده است.
3- Gems
GetGems که نام اصلی آن"Gems" می باشد، یکی دیگر از بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده است که به عنوان یک پلتفرم شبکه اجتماعی، برای انجام پرداخت به اعضایی که در برنامه تبلیغات را مشاهده می کنند، از ارز دیجیتال استفاده می کند. GetGems به ایده خود به قدری افتخار می کرد که در سال 2014، اعلام کردند که رسانه های اجتماعی را مختل می کنند.
البته این ادعاها ثابت مانده است. این شرکت در پایان سال 2014، یک فروش ناامید کننده جمعی را که فقط 111 هزار دلار درآمد کسب کرده بود، گزارش کرد. این مقدار درآمد در مقایسه با سایر پروژههای ارزهای دیجیتال با ادعای اختلال مشابه که دهها میلیون دلار سرمایه جمعآوری کردهاند، بسیار ناچیز است.
پروژه Gems همچنان در حال اجراست اما میزان پذیرش آن بسیار ضعیف است. طبق آمار رتبه بندی ۹۰ روزه Google Play از SimilarWeb، این برنامه فاقد محبوبیت چندانی می باشد. به نظر می رسد کشور ازبکستان، موفق ترین کشور GetGems می باشد، در این کشور این برنامه در 50 مورد برتر در رده "ارتباطات" به طور منظم حضور دارد. در زمان انتشار، این برنامه در ازبکستان رتبه 63 را دارد.
4- PayCoin
یکی دیگر از بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده PayCoin می باشد که در پاییز 2014 توسط ماینرهای Josh Garza و GAW راه اندازی شد. وایت پیپیر این کوین امیدوار کننده به نظر می رسید و خواستار تغییرات جدیدی از فناوری بلاک چین بود که نسل جدیدی از ارزهای دیجیتال را تولید می کرد.
Garza برای این که بتواند PayCoin را سریعتر وارد بازار کند، به سرعت آن را به یک کلون آلت کوین عمومی تبدیل کرد. PayCoin راه اندازی بزرگی داشت و با ارزش بازار توانست به یکی از بزرگ ترین ارزهای رمزنگاری شده در جهان تبدیل شد. اما خانه کارت شروع به سقوط کرد. پس از مدتی مردم اعتماد خود را نسبت به این پروژه از دست دادند، زیرا GAW به طور مداوم به وعده های خود عمل نمی کرد، برای نمونه می توان به کف 20 دلاری PayCoin اشاره کرد.
در سال 2015 و پس از تعطیلی کامل GAW، مقامات فدرال در مورد این شرکت، تحقیقاتی را آغاز کردند و Garza از ایالات متحده فراری شد و در نهایت نیز، PayCoin به پایین ترین سطح خود رسید.
جامعه اختصاصی رمزارز تلاش کرد تا به امید طراحی مجدد کوین، قطعات را انتخاب کند، تا بتواند مشخصات وایت پیپر آن را برآورده کند. تاکنون این تلاشها بی ثمر بودهاند و توسعه دهندگان نتوانسته اند بر شهرت خدشه دار PayCoin غلبه کنند.
5- Luna
یکی دیگر از بزرگترین ارزهای دیجیتال شکست خورده، رمزارز لونا می باشد، به طوری که در زمان شرایط نزولی بازار ارزهای دیجیتال و همچنین ضررهای ناشی از افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، توکن لونا نیز شاهد یک شکست بد و یک افت 100 درصدی بود که بیشتر شبیه به سقوط آزاد برای این پروژه بوده است. همچنین استیبل کوین ترا (UST) نیز دچار دپیگ شد و با سقوط بیش از 90 درصد، به 0.19 دلار رسید. به این ترتیب سرمایه گذاران Luna به شدت وحشت زده شدند و این پروژه در معرض خطر قرار داد. البته قیمت UST بعد از برخی اقدامات حمایتی از طرف جامعه Terra و Luna Guard اندکی بهبود یافت. اگر چه با توجه به روند اخیر این رمزارز، اوضاع برای اکوسیستم Terra همچنان مناسب نیست زیرا قیمت این رمزارز همچنان در حال اصلاح می باشد.
شبکه ترا به عنوان شرکت توسعه دهنده بلاک چین لونا، توسعه دهندگان را برای ایجاد اپلیکیشن های غیرمتمرکز، بلاک چین های سفارشی، نسل سوم اینترنت، توکن های غیر قابل تعویض (NFT) و الگوریتم های اثبات سهام توانمند می سازد.
پس از این که لونا، پشتوانه دلاری خود را به تدریج از دست داد و نابسامانی های بسیاری در شبکه ترا ایجاد شد، این ریزش و شیب نزولی روند قیمتی، باعث شد که برای حفظ قیمت ترا، مقادیر بسیار زیادی لونا ضرب شود و در نهایت منجر به افزایش حجم در گردش این رمزارز در بازار شد. در پی این اتفاقات، لونا به شدت دچار افت قیمت شد و شبکه لونا نیز دچار ریزش شد. ریزش لونا به قدری تاثیرگذار بود که افت شدید بازار ارز دیجیتال را نیز به دنبال داشت.
ارز دیجیتال لونا که جز ده رمزارز برتر بود پس از این اتفاق به پایین ترین رتبه سقوط کرد. از پیامدهای دیگر این رویداد می توان به کاهش شدید سپرده گذاری در پلتفرم دیفای انکر اشاره کرد. در واقع یکی از کلیدی ترین پلتفرم استیکینگ برای ترا، انکر بوده که به توکن های موجود، 20 درصد سود سالیانه اهدا می کند.
البته طبق پیش بینی برخی از متخصصان، پرداخت سود سالیانه، مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت، زیرا مانند چاپ اسکناس های بی پشتوانه خواهد بود. پروتکل انکر به دنبال کاهش این نرخ به 4 درصد بود، اما این تصمیم گیری نیز بر روی ریزش لونا تاثیر چندانی نداشت.
کاربران پس از مشاهده ریزش لونا، تلاش کردند که پس از خارج کردن دارایی های ترا از حساب انکر خود، اقدام به فروش آن ها در بازارهای ثانویه کنند. ریزش رمزارز لونا به قدری بود که ذخیره بیت کوین 3 میلیارد دلاری نیز مانع از این ریزش نشد. با ادامه دار شدن ریزش لونا، ارزش لونا از بین رفت، به طوری که نیاز به مینت های بسیار زیادی از لونا برای صدور و ایجاد هر دلار بود.
اهمیت ریزش لونا در صنعت رمزارز
ریزش لونا اهمیت بسیار زیادی در صنعت ارز دیجیتال دارد، زیرا حذف بیش از 15 میلیارد دلار از کل بازار ارز دیجیتال را به دنبال داشت. ریزش لونا از این جهت که در مورد استیبل کوین ها سوء ظن هایی را ایجاد کرد نیز دارای اهمیت می باشد. زیرا برخلاف سایر استیبل کوین ها، ترا یک استیبل کوین الگوریتمی بود، اما با پایداری USDC و تتر (USDT) نیز همواره با گمانه زنی ها و تردیدهایی همراه بوده است. همچنین با سقوط ترا توجه تعداد زیادی از سیاست مداران قدرتمند به این رمزارز جلب شود.
نظر بدهید