1. صفحه اصلی
  2. مقالات بازار مالی
  3. معامله گر موفق
  4. شاخص بازار سهام

شاخص بازار سهام

شاخص بازار سهام
لوگو علیرضا محرابی
شاخص بازار سهام
معامله گر موفق

یکی از اطلاعات کلی معامله گر شناخت شاخص بازار سهام است. امروزه با پیشرفت جهان در حوزه اینترنت و افزایش آگاهی مردم نسبت به اینترنت و فضای مجازی بسیاری از کارهایی که در گذشته مستلزم صرف زمان زیاد بود بسیار آسان شده است. برای مثال شما می توانید به راحتی با استفاده از اینترنت و سایت های موجود در عرض چند ثانیه در کوتاه ترین زمان؛ سهام چندین شرکت را خرید و فروش کنید و از طریق این معامله سود زیادی کسب کنید. در واقع شما با این عمل می توانید ریسک کاهش ارزش تک سهم را کاهش دهید؛ شاخص بازار سهام (یا شاخص های بورس) با همین هدف ایجاد شده اند. با معامله شاخص ها، شما می توانید در سهام تمام شرکت های موجود در شاخص مورد نظر، سرمایه گذاری کنید.

مفهوم شاخص بازار سهام 

مفهوم شاخص بازار سهام

شاخص بورس یا همان شاخص بازار سهام یک نماد واحد است که برای نشان دادن تعدادی از سهم ها یا دارایی ها به کار می رود. به بیان دیگر شاخص سهام میانگین قیمت ها را برای یک گروه مشخص از سهم ها نشان می دهد که به دلیل برخی ویژگی های مشترک در یک گروه آورده شده اند. در توضیح محاسبات شاخص سهام اینگونه می توان گفت که شاخص سهام با فرمول های بسیار متفاوت محاسبه می شود: میانگین حسابی ساده یا میانگین وزنی (یعنی میانگین حسابی وزنی قیمت سهام). با این حال، از آنجایی که شاخص های بازار بورس، قبلا به طور اتوماتیک محاسبه شده اند، نیازی به یادگیری و درک این فرمول ها نیست.

نحوه محاسبات شاخص سهام چگونه است؟

شرکت ها ممکن است یک بازار مشترک داشته باشد در این صورت نیز سهام این شرکت ها در یک بازار بورس مشترک معامله می شود. برای مثال، Euronext NV، ترکیب سهام آنها در یک شاخص سهام دشوار است، چراکه هر شرکت تعداد متفاوتی از سهام را منتشر می کند. این مشکل زمانی حل می شود که یک شاخص غیر فعال مشروط را بر اساس ساده ترین فرمول برای محاسبه میانگین حسابی حذف کنیم با حذف شاخص غیر فعال مشروط مشکل محاسبه از بین می رود.

با این حال، شاخص های سهام مدرن که در بازارهای NYSE، نزدک و غیره معامله می شوند، فرمول پیچیده تری دارند. با توجه به نوع وزن دهی، می توان گفت که سه نوع شاخص بورس وجود دارد:

اولین مورد شاخص وزنی ارزش بازار است.

دومین شاخص در بازار بورس شاخص وزنی قیمت است.

همچنین سومین شاخص در بازار بورس شاخص هم وزن است.

البته باید توجه داشته باشید که در بازار بورس ممکن است که یک شاخص بتای هوشمند پیشرفته ‌تر یا انواع دیگری از شاخص‌ ها وجود داشته باشد که کمی متفاوت تر از بقیه شاخص ها باشد. این شاخص ها ممکن است از قوانین ساختاری شاخص جایگزین در مؤلفه وزنی (متفاوت از شاخص‌ های سنتی مبتنی بر سرمایه‌ موجود در بازار) استفاده کنند. در این صورت فرمول امتیاز دهی بتا از پارامتر های غیر قیمتی، به عنوان مثال، نوسان، سود، سود سهام و جریان های پولی استفاده می کند. 

معرفی شاخص وزنی ارزش بازار

آشنایی با شاخص بازار سهام

شاخص وزنی ارزش بازار (capitalization-weighted index) که در بازار بورس با اسم شاخص وزنی سرمایه موجود شناخته می شود، یک شاخص بازار سهام است که اجزای آن با توجه به ارزش کل بازار سهام موجود آنها وزن دهی می شود. برای مثال، شاخص فرانسوی CAC 40 شامل، 40 شرکت بزرگ فرانسه می باشد اما قیمت سهام این شرکت ها به یک اندازه در ارزش شاخص اهمیت ندارد. شرکت هایی که ارزش بازار بیشتری دارند، در این شاخص از وزن بالاتری برخوردارند. بر همین اساس، در یک شاخص وزنی ارزش، عملکرد شرکت هایی که از ارزش بازار (سرمایه) متوسط یا کمی برخوردارند، تاثیر کمتری بر ارزش کلی شاخص خواهند داشت.

شاخص وزنی قیمت برای درک شاخص بازار سهام

نحوه کار شاخص وزنی به این صورت است که در یک شاخص وزنی قیمت (price-weighted index)، سهام هر شرکت بر اساس قیمت، وزن دهی می شود و در اصل شاخص یک میانگین از قیمت تمام شرکت های موجود در آن شاخص است. شاخص های وزنی قیمت، وزن بیشتری به سهم هایی که قیمت بالاتری دارند می دهند. بنابراین، هر چه سهام یک شرکت گران تر باشد، تاثیر آن نیز بر روی ارزش شاخص بازار سهام بیشتر است. 

شاخص هم وزنی برای درک شاخص بازار سهام

همچنین در شاخص هم وزن نیز، شاخص وزنی ارزش بازار که معمولا توسط شاخص ها و صندوق ها استفاده می شود در تضاد است و این تضاد موجب تفاوت این شاخص با دیگر شاخص های دیگر است. شاخص هم وزنی، یک معیار متناسب است که به هر سهم موجود در سبد سهام یا یک شاخص بورس، صرف نظر از اندازه شرکت یا قیمت سهام، ارزش یکسانی می دهد. 

نحوه معامله شاخص بازار سهام

در ارزیابی نحوه معامله شاخص ها باید بدانید که این شاخص ها به تنهایی قابل خرید و فروش نیستند و به همین دلیل که نمی توان این شاخص ها را معامله کرد باید از ابزارهای مالی همانند بازار آتی، قراردادهای آپشن، برای انجام معاملات شاخص استفاده کرد. اینها صرفا ابزار تسویه حساب هستند و همانند قراردادهای آتی انرژی، شامل حقوق تحویل نمی‌شوند. بنابراین پس از خرید قرارداد آتی شاخص بازار سهام، خریدار هیچ حق مالکیتی بر روی شرکت های موجود در شاخص نخواهد داشت.

از دیگر روش های سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر شاخص (index fund) می توان به خرید سهام ETF اشاره کرد. این صندوق های شاخصی در اصل صندوق های سرمایه گذاری هستند که اوراق بهادار شاخص بورس را خریداری می کنند و سهام تحت حمایت این دارایی ها را منتشر می کنند. معامله گران می توانند با سرمایه های نسبتا پایین، اوراق بهادار ETF را از طریق کارگزاری ها خریداری کنند. در سرمایه گذاری های صندوقی یا همان خرید ETF، در این معاملات تریدر می تواند از استراتژی های دلخواه خود بهره ببرد.

آموزش انجام معاملات در شاخص های معاملاتی در mt4

آموزش انجام معاملات در شاخص های معاملاتی در mt4

در این قسمت قصد داریم انجام معاملات شاخص در پلتفرم های MT4 یا MT5 را آموزش دهیم. شما می توانید با انجام این مراحل، به راحتی در این پلتفرم ها اقدام به معامله کنید.

اولین مرحله در این بخش باز کردن حساب است.

در این بخش ابتدایی ترین کار این است که شما باید در یک بروکر حساب باز کنید.

دومین مرحله پس از افتتاح حساب این است که حساب خود را شارژ کنید.

پس از ثبت نام، وارد حساب خود شوید که در این آموزش بروکر لایت فایننس را مثال زده ایم. در منوی سمت راست صفحه بر روی بخش دارایی (FINANCE) کلیک کنید.

در پنجره ای که برای شما باز می شود، می توانید با انتخاب بخش "واریز" (Deposits)، روش پرداخت مورد نظر خود را انتخاب کنید و سپس مقدار و ارز مورد نظر خود را مشخص کرده و بر روی دکمه "ادامه" کلیک کنید. حداقل مقدار واریز 10 دلار می باشد، لایت فاینانس از روش های پرداخت متفاوتی همچون انتقال بانکی، سیستم های پرداخت الکترونیکی و رمزارز پشتیبانی می کند. شما باید پرداخت را تایید کرده و تا زمان واریز سرمایه به حساب خود در کارگزاری منتظر بمانید، معمولا این پروسه بلافاصله انجام می شود.

 دانلود ترمینال سومین مرحله است 

شاخص بازار سهام چیست

در این قسمت باید تب متاتریدر (METATRADER) را انتخاب کرده و بر روی دانلود ترمینال (DOWNLOAD TERMINAL) کلیک کنید. پس از دانلود ترمینال، MT4 را نصب کرده و آن را به حساب معاملاتی خود وصل کنید.

در مرحله 4 بازار شاخص را باز کنید.

بازار شاخص

شما در این مرحله باید برنامه متاتریدر را باز کرده و حساب معاملاتی خود را به آن متصل کنید، برای این کار باید مراحل زیرا را بگذرانید.

 ابتدا نام کاربری (login) و رمز عبور (password) معامله گر را وارد کرده و سرور را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که پس از باز کردن حساب معاملاتی، تمام اطلاعات آن (همانند رمز عبور و نام کاربری) به آدرس ایمیل شما ارسال می شوند.

تب View را باز کرده و گزینه Symbols را انتخاب کنید. 

در این بخش شما می توانید نمادهای مالی مختلف را مشاهده کنید؛ البته بهتر است بدانید که ممکن است تمام نمادهای موجود در این بخش فعال نباشند. برای انجام معاملات شاخص، تب Major Indices را باز کنید و بر روی نماد مالی مورد نظر کلیک کنید. در کنار هر نماد سمبلی وجود دارد که اگر زرد باشد نشان دهنده فعال بودن آن نماد است، زمانی که تمام نمادهای مالی مورد نظر خود را فعال کردید، با کلیک کردن بر روی دکمه Close پنجره را ببندید. پس از این مرحله شما تمام نمادهای خود را فعال کرده اید؛ حالا، شما می توانید شاخص های انتخاب شده را در بخش Market Watch مشاهده کرده و نمودار معاملاتی هر کدام از آنها را باز کنید. 

پنجمین مرحله انجام معامله است.

انجام معامله

در مرحله آخر باید برای باز کردن نمودار نماد مالی مورد نظر، بر روی نماد موجود در Market Watch راست کلیک کرده و گزینه Chart Window را انتخاب کنید. در همین منو گزینه دیگری به نام New Order وجود دارد، اگر بر روی آن کلیک کنید، یک پنجره با تنظیمات پیشرفته برای باز کردن معامله به شما نشان داده خواهد شد در این بخش با کلیک این گزینه می توانید معامله خود را شروع کنید.

مطابق عکس در قسمت بالا سمت چپ، صفحه گزینه هایی برای خرید و فروش وجود دارند که با کلیک بر روی آنها می توانید نماد مورد نظر را بلافاصله بخرید یا بفروشید، شما می توانید با انجام این پنج مرحله به معامله در این پلتفرم ها بپردازید.

مزایا و معایب شاخص های سهام

مزایا: از مزایای شاخص های سهام می توان به دسترسی آسان اشاره کرد. معامله گر می تواند به راحتی با استفاده از کارگزاری های فارکس، قراردادهای آتی بزرگترین شاخص های جهان را خریداری کند. برای انجام این معاملات نیاز نیست سرمایه کلان داشته باشید و می توانید با سرمایه اندک نیز به معامله بپردازید.

از دیگر مزایای شاخص های سهام می توان به قابلیت متنوع سازی پرداخت. اگر شما بر روی سهام یک شرکت خاص سرمایه گذاری کنید، ممکن است به دلیل مشکلات داخلی (یا خارجی) شرکت متحمل ضرر شوید. معاملات شاخص چنین ریسک هایی را به همراه ندارد. ارتباط: بازار سهام از محبوبیت بالایی برخوردار است، این بدان معناست که شما به ندرت با کمبود تقاضا برای ETF ها مواجه خواهید شد. همچنین نوسان: پیش بینی روند شاخص های سهام آسان تر از پیش بینی قیمت سهام یک شرکت است.

مهم ترین مزایای این حساب نقدینگی است؛ شما می توانید در هر زمانی شاخص های سهام را بخرید یا بفروشید نقدینگی باعث می شود که معامله گر برای انجام معاملات ترغیب شود.

معایب: هزینه های اضافی از بزرگترین معایب شاخص های سهام هستند؛ اصولا کارگزاران یکسری هزینه های اضافی به ازای خدمات دپازیتوری بازار سهام پرداخت می کنند که باعث بزرگتر شدن اسپردها می شود.

زمانی که شما فیوچرز (قرارداد آتی) یک شاخص را خریداری می کنید، شما از سود سهام های شرکت کننده در شاخص برخوردار نشده و جزء سهام داران شرکت ها محسوب نمی شوید، چراکه شما معاملات خود را از طریق CFD یا ETF انجام داده اید.

از دیگر معایب شاخص های سهام می توان به ساعات معاملاتی محدود اشاره کرد، معامله گر معمولا می تواند در ساعات معاملاتی بازارهای بورس به معامله بپردازد.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    1 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09101364784
    موبایل 09101364784
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @@armteam_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09192353887
    موبایل 09192353887
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_11_107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(میلاد موسوی)
    موبایل 09907779006
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09927779050
    موبایل 09304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_111_107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(میلاد موسوی)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 118
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com