1. صفحه اصلی
  2. مقالات بازار مالی
  3. تحلیل تکنیکال
  4. الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن
لوگو علیرضا محرابی
الگوی مثلث متقارن
تحلیل تکنیکال

الگوی مثلث متقارن (symmetrical triangle) را می توان ذاتاً به عنوان یک الگوی ادامه دهنده روند (Continuation Pattern) معرفی کرد اما در صورتی که شکست در خلاف جهت روند بلندمدت رخ دهد، این الگو می تواند دقیقا مانند الگوی پرچم، یک الگوی بازگشتی (reversal patterns) باشد. بنابراین معامله گران این دسته از الگوهای ادامه دهنده را نباید خیلی زود قضاوت کنند و خیلی سریع معاملات خود را بر مبنای آن ها انجام دهند.

الگوهای ادامه دهنده باعث ایجاد یک منطقه فشرده سازی شده قیمت می شوند. این الگو برای این که بازار ارزش ذاتی یک جفت ارز یا سهام را مشخص کند، به عنوان یک مکث قیمتی ظاهر می شود. در صورتی این پیش رفت قیمت پر قدرت و بلندمدت خواهد بود که روند قیمت در ادامه جهت روند قبلی حرکت کند. با توجه به اهمیت این الگو، در این مقاله قصد داریم به معرفی الگوی مثلث متقارن (symmetrical triangle) بپردازیم.

الگوی مثلث متقارن (symmetrical triangle) چیست؟

الگوی مثلث متقارن چیستالگوهای مثلث دارای انواع مختلفی از جمله مثلث صعودی، نزولی و متقارن می باشند. در ادامه روندهای صعودی و نزولی، الگوی مثلث متقارن ظاهر می شود. اضلاع تشکیل دهنده الگو مثلث متقارن دارای شیب منفی یا مثبت نمی باشند و این اضلاع کاملا متقارن هستند. این الگو در یک روند بلندمدت، به عنوان یک مکث قیمتی ظاهر می شود و در واقع می توان گفت که الگوی مثلث متقارن، ادامه دهنده روند است.

گاهی معامله گران در یک روند بلندمدت نزولی و صعودی نمی دانند که به آخرین قیمت رسیده اند و یا این که بازار همچنان دارای پتانسیل افزایش و کاهش قیمت است. بنابراین در چنین شرایطی ضمن کند شدن روند قیمت، یک روند خنثی نیز به صورت کوتاه مدت شکل می گیرد. ابتدا حجم معاملات در این روند کوتاه مدت، زیاد است و سپس به صورت رفته رفته حجم معاملات کاهش می یابد. کاهش حجم معاملات به این شکل است که با رسم کف های قیمتی را به عنوان سطح مقاومت و سقف های قیمتی را به عنوان سطح حمایت، در آخر این دو خط ترسیم شده همگرا می شوند و یک مخروط یا مثلث را تشکیل می دهند.

سقف و کف های قیمتی در یک الگوی مثلث متقارن تایید شده، باید با سطوح حمایت و مقاومت رسم شده، حداقل دوبار برخورد داشته باشند و در صورت بیشتر شدن این برخورد، اعتبار الگو نیز بیشتر می شود. این که همه معاملات بین همین دو سطح انجام شوند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین در هیچ کجا از سطح مقاومت سقف و یا حمایت کف، معاملات نباید طوری خارج نشود که باعث تغییر شکل مثلثی الگو شود.

این الگو به عنوان یک الگوی ادامه دهنده و تایید شده شناخته نمی شود، البته تا زمانی که یکی از اضلاع در جهت روند بلندمدت، شکسته شود. این شکست معمولا در دو سوم انتهایی الگو رخ می دهد اما ممکن است در زمان زیاد بودن سردرگمی بازار، در انتهایی ترین قسمت الگو، این شکست ایجاد شود. در تصویر بالا می توانید شکل ظاهری الگوی مثلث متقارن را مشاهده کنید. در نمودار روزانه، یک الگوی مثلث متقارن کاملا تایید شده وجود دارد که منجر به ادامه روند بلندمدت شده است. همچنین می توانید مشاهده کنید که نوسانات روند کوتاه مدت از مثلث خارج نشده است و کاملا در حوزه مثلث می باشند. در این تصویر در دو سوم انتهایی الگو، شکست ایجاد شده است.

مشخصات الگوی مثلث متقارن

مشخصات الگوی مثلث متقارن

مثلث متقارن به عنوان یک الگوی بازگشتی، در بسیاری از موارد عمل کرده است. بنابراین هر مثلث متقارنی را نمی توان به عنوان ادامه دهنده روند نظر گرفت، مگر این که در این الگو، تمام شرایط ذکر شده در پایین صادق باشد.

روند الگو: یک الگوی مثلث متقارن باید در ادامه یک روند بلندمدت حداقل چند ماهه یا میان مدت ظاهر شود، تا ادامه دهنده روند باشد.

چهار نقطه قیمتی: دو ضلع از مثلث متقارن، سطوح مقاومت و حمایت می باشند که به دو نقطه قیمتی برای رسم هر کدام از این سطوح نیاز است. در یک مثلث تایید شده برای این که شیب دو سطح به صورت همگرا باشد، باید نقطه دوم سطح حمایت از نقطه دوم بالاتر باشد و نقطه دوم سطح مقاومت باید از نقطه اول پایین تر باشد.

حجم معاملات: برای انقباض مثلث در داخل مثلث متقارن، حجم معاملات باید به مرور کاهش یابد تا در نهایت مثلث شکل گیرد. این دوره ی کاهش حجم معاملات، معروف به آرامش قبل از طوفان می باشد.

مدت زمان: ممکن است گسترش مثلث متقارن بین چند هفته تا چند ماه طول بکشد، البته بهترین زمان گسترش این مثلث سه ماه می باشد. معمولا مثلث های متقارن ایجاد شده در طول سه هفته، به اشتباه به عنوان مثلث شناسایی شده اند و در واقع یک الگوی آویز (الگوی پرچم سه گوش) می باشد. 

زمان شکست: کاربران باید ابتدای الگو تا رأس الگو را اندازه گیری کنند زیرا از نیمه الگو تا دو سوم پایانی الگو شکست ایجاد می شود. شکست ایجاد شده در نیمه اول الگو، باعث ایجاد یک روند ضعیف کوتاه مدت می شود. در صورتی که شکست به رأس الگو نزدیک تر باشد، روند ایجاد شده قوی تر و بلندمدت تر و همچنین شکست قوی تر می باشد.

جهت شکست: تریدرها ممکن است به دلیل شناسایی زود هنگام این الگو به عنوان الگوی ادامه دهنده روند، با اشتباه ها و خطاهایی روبرو شوند. این احتمال وجود دارد که جهت روند، خلاف جهت و یا در جهت ادامه روند بلندمدت باشد و این موضوع فقط بعد از شکست کامل مشخص می شود. بنابراین معامله گران باید در مورد جهت شکست الگو، از هر گونه حدس و گمانی پرهیز کنند.

تایید شکست: برای تایید شکست الگو در جهت ادامه روند، معامله گران می توانند روش های تایید مختلفی را به کار بگیرند. از جمله روش های تایید می توان به روش 3 روز وقفه (یعنی روند شکست در 3 روز کاری ادامه پیدا کند) و یا تایید شکست 3٪ ( پیشروی روند پس از شکست به اندازه 3٪ پایه الگو) اشاره کرد که معامله گران با توجه به رویکرد خود از آنها استفاده می کنند.

تبدیل سطوح حمایت و مقاومت: در یک روند صعودی در صورتی که قیمت سطح مقاومت را در جهت ادامه روند بشکند، این احتمال وجود دارد که مجددا به سطح مقاومت بازگردد و یا به اصطلاح پولبک کند و سطح مقاومت برای این که الگو تایید شود، باید به صورت سطح حمایت، در بازگشت روند عمل کند. (برای روند نزولی این روند به همین صورت می باشد.)

هدف قیمت: برای الگوی مثلث متقارن، هدف قیمت را به دو روش می توان تعیین کرد. 1- کاربران می توانند با اندازه گیری اندازه پایه الگو، یعنی همان فاصله میان سطح حمایت و مقاومت در ابتدای الگو، این اندازه را پس از شکست سطح، برای هدف اعمال کنند. 2- در روش دوم معامله گران باید موازی با روند الگو، در جهت روند یک خط روند رسم کنند. حد سود جایی است که روند به این خط رسیده باشد.

تحلیل الگوی مثلث متقارن

تحلیل الگوی مثلث متقارن

در تصویر بالا می توان یک مثلث متقارن گسترش یافته را مشاهده کرد که در نمودار روزانه سهام Conseco، طی 5 ماه تشکیل شده است. در ادامه یک روند نزولی بلندمدت، این الگو تشکیل شده است و در جهت روند نزولی، شکست رخ داده است که به عنوان یک الگوی ادامه دهنده روند، این الگو تایید شده است.

روند الگو: اگر چه احتمال بازگشت روند، پس از یک سال روند نزولی خیلی دور از ذهن نیست اما این احتمال را نیز می توان داد که ادامه دار بودن روند با ایجاد پایه الگوی مثلث متقارن و مکث قیمتی رخ دهد.

4 نقطه قیمتی: دو نقطه کف قیمت و دو نقطه سقف قیمت به شکلی ایجاد شده اند که با رسم سطح خطوط حمایت و مقاومت و به یکدیگر می رسند و همچنین دو خط با یکدیگر به صورت کاملا همگرا می باشند. همچنین در بین این دو خط، ادامه روند الگو صورت گرفته است، به طوری که هیچ گاه از آن خارج نشده است.

حجم معاملات: در داخل مثلث متقارن، حجم معاملات به مرور کم شده است. در اواخر ژوئن، اندیکاتور ولوم مقداری افزایش حجم را نشان می دهد. البته این افزایش حجم به اندازه ای نیست که باعث به خطر افتادن اعتبار الگو شود.

زمان شکست: در تصویر بالا، مربع قرمز ترسیم شده نشان دهنده 50٪ تا 75٪ انتهایی الگو می باشد. یعنی ایده آل ترین زمان برای شکست الگو را نشان می دهد. همچنین می توان مشاهده کرد که دو هفته بعد از آن، شکست رخ داده است. اگر چه پیدا کردن الگوی کاملا ایده آل خیلی امکان پذیر نمی باشد اما 2 هفته تاخیر در شکست از زمان ایده آل را نیز می توان امری قابل قبول در نظر گرفت.

جهت شکست: در تصویر بالا می توان مشاهده کرد که سطح حمایت پس از تشکیل قیمت نقطه 5 و 6، با کندل های نزولی سریع و قوی شده است اما بهتر است برای این که الگو کاملا تایید شود، معامله گران همچنان منتظر تایید شکست بمانند.

تبدیل سطح حمایت به مقاومت: روند قیمت در ماه آگوست، بازگشتی را به سمت سطح حمایت الگو داشته اما به این سطح نتوانسته برسد و در واقع می توان گفت این آخرین تایید الگو و همچنین تاییدی بر تبدیل سطح حمایت به مقاومت می باشد. علاوه بر این، نقطه ورود به معامله فروش مشخص و ادامه روند نزولی تایید شده است.

هدف قیمت: هدف قیمت را به اندازه پایه الگو می توان تعیین کرد (خط سبز) و یا خط موازی با روند الگو را همانند نمودار بالا رسم کرد. (خط قرمز)

نکات مهم الگو ادامه دهنده روند مثلث متقارن

نکات مهم الگو ادامه دهنده روند مثلث متقارن

به دلیل مخروطی شکل بودن مثلث متقارن ممکن است که با الگوی کنج های صعودی و نزولی یا الگوی آویز اشتباه گرفته شود. البته الگوی آویز نسبت به مثلث متقارن، گسترش کمتری دارد، یعنی حدودا 20 کندل یا کمی بیشتر به انتهای همگرایی می رسد. الگوهای کنج صعودی و نزولی در یکی از سطوح مقاومت و حمایت رسم شده، شیب بیشتری دارند و پیدایش آنها در خلاف جهت روند بلندمدت شکست الگو صورت می گیرد. هیچ کدام از الگوهای مثلث متقارنی، را نمی توان الگوی ادامه دهنده روند تایید شده در نظر گرفت، مگر این که در جهت روند بلندمدت، شکست الگو ثابت شود. معامله گران نباید با شکل گیری این الگو، عجله ای در ورود به معاملات داشته باشند. اندیکاتور ولوم می تواند به معامله گران تایید کاهش حجم در داخل الگو و افزایش حجم معاملات در زمان شکست را نشان دهد. برای معامله گران استفاده از اندیکاتور ولوم می تواند مفید باشد.

نقطه ورود به معامله: پس از تایید شکست الگو، بهترین زمان برای ورود به معامله برای معامله گران فراهم می باشد. ممکن است تایید شکست الگو، اصلاح قیمت به سطح شکست باشد. پس از آن معامله گران با اطمینان بیشتری می توانند وارد معامله شوند.

حد سود و حد ضرر: معامله گران می توانند قائده مثلث را برای حد سود اندازه گیری کنند و حد سود را به همان اندازه از سطح شکست مشخص کنند. برای مثال در صورتی که در یک روند نزولی، قائده مثلث 20 پیپ باشد و در جهت ادامه روند، سطح حمایت شکسته شود؛ حد سود اولیه، 20 پیپ پایین تر از سطح حمایت می باشد. معامله گران می توانند در یک روند صعودی از اولین سقف قیمت درون مثلث و در یک روند نزولی از اولین کف قیمت درون مثلث، اقدام به رسم یک خط موازی خط روند مثلث کنند. حد سود اولیه جایی ست که این خط روند، قیمت پس از شکست را قطع کند.

معامله گران باید با توجه به میزان ریسک پذیری خود، حد ضرر را تعیین کنند. حد ضرر در یک روند نزولی، می تواند سطح حمایتی باشد که شکسته شده است. اگر چه این حد ضرر ریسک زیادی ندارد اما احتمال این که معامله استاپ بخورد، بسیار زیاد است. معامله گران می توانند میانه مثلث را که دارای ریسک متوسط و احتمال استاپ خوردن متوسط می باشد را به عنوان حد ضرر تعیین کنند. همچنین می توانند در روند نزولی، سطح مقاومت را به عنوان حد ضرر خود انتخاب کنند و سطح حمایت در زمان شکست را نیز در روند صعودی به عنوان حد ضرر انتخاب کنند. این حد ضرر نسبتا منطقی تر می باشد و اگر چه ریسک مالی بیشتری دارد، اما باعث کاهش احتمال ایجاد ضرر بی دلیل در معامله می شود.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    3 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیم)
    موبایل 009304890686
    موبایل 009304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 009101364784
    موبایل 009101364784
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @@armteam_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(پریا رادمهر)
    موبایل 09192353887
    موبایل 09192353887
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin2_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(پریا رادمهر)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin1_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(میلاد موسوی)
    موبایل 09907779006
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com