به زبان ساده، تحلیل بنیادی به معنی بررسی وضعیت عملکرد سودسازی و مالی شرکت است. ما در تحلیل بنیادی با استفاده از یک سری مفاهیم و نسبتهای مالی و بررسی گزارشهایی که شرکتهای بورسی منتشر میکنند، وضعیت مالی، عملکرد و فعالیت و سودسازی شرکت را امتیاز میدهیم.
انواع استراتژی های تحلیل بنیادی چیست؟
استراتژیهای مختلفی در تحلیل بنیادی وجود دارد. مثلا استراتژی کانسلیم، یکی از استراتژیهایی است که در تحلیل بنیادی استفاده میشود.
به طور کلی؛ در تحلیل بنیادی، ما ابتدا صنعت (یا گروه) برتر را مشخص میکنیم و بعد از آن شرکتهای برتر این گروه را با استفاده از نسبتهای مالی و بررسیهای دیگر انتخاب میکنیم.
یک استراتژی قوی در تحلیل بنیادی به ما میگوید که چه صنعتی در بین باقی صنایع برتر است و در بین شرکتهای این صنعت، کدام شرکتها، عملکرد بهتری داشتهاند.
سهام بنیادی چیست؟
به طور کلی سهام بنیادی، به سهامی گفته میشود که از عملکرد و سودسازی مطلوبی برخوردار باشد. مثلا فرض کنید سود سالیانه پنج سال اخیر یک شرکت، به صورت مرتب رشد پیدا کرده باشد. این نشان میدهد که شرکت عملکرد خوبی را از خود به جا گذاشته است. پس میگوییم این سهام بنیادی است. البته باید توجه کنید که شناسایی سهام بنیادی فقط با بررسی یک مورد مشخص نمیشود و باید چند معیار مختلف را بررسی کنید تا بتوانید بنیادی بودن یا نبودن یک سهم را مشخص کنید.
به عنوان مثال، بررسی یک شرکت براساس استراتژی کانسلیم میتواند نشان دهد شرکت عملکرد خوبی داشته است یا خیر.
شناسایی سهام بنیادی در بازار چگونه است؟
شما در قدم اول باید با تحلیل بنیادی، نسبتهای مالی و استراتژیهای تحلیل بنیادی را بشناسید. بعد از آن باید بتوانید صنعت پیشگام را مشخص کنید.
مثلا وقتی که قیمت نفت در اواخر دههی ۸۰ شروع به رشد سرسام آور کرد، میتوانستیم نتیجه بگیریم که پالایشگاهها که نرخ فروش محصولاتشان را با قیمت نفت، ارزشگذاری میکنند. میتوانند صنعت خوبی برای سرمایهگذاری باشند. بعد از آن که صنعت مناسب را پیدا کردید باید در بین شرکتهایی که در این صنعت فعال هستند، بهترین گزینه برای سرمایهگذاری را با بررسی و تحلیل بنیادی انتخاب کنید.
سهم های بنیادی بورس تهران کدام ها هستند؟
به طور کلی شرکتهای غول بورسی ایران، از سهمهای بنیادی بازار هستند. بعلاوه آن شرکتهایی که صادرات محصول دارند یا طرح توسعهای خوبی در دستور کار خود دارند را از سهامهای بنیادی بورس تهران حساب میکنیم.
به طور مثال؛ در گروه فلزات اساسی، فملی و فولاد دو غول بزرگ بورسی هستند که از سهمهای بنیادی بازار حساب میشوند، بعلاوه شرکت فولاد کاوه، با توجه به اینکه محصولاتش را صادر میکند و درحال حاضر طرح توسعهای خوبی را در دستور کار خود دارد، سهمهای بنیادی این صنعت به حساب میآیند.
در هر گروه سهام بنیادی وجود دارد، کافی است با بررسی آنها را بشناسید و در زمانی که آن صنعت در مسیر رشد قرار گرفت، در آنها سرمایه گذاری کنید.
چگونه با تحلیل بنیادی سهام بخریم؟
به صورت کلی میتوانیم بگوییم که تحلیل بنیادی به ما میگوید چه سهمی برای سرمایهگذاری خوب است. یعنی در واقع تحلیل بنیادی نمیتواند بهترین نقطه ورود را برای ما مشخص کند. پس ما بیشتر اوقات با استفاده از تحلیل بنیادی، سهمهای بنیادی را شناسایی میکنیم و با تحلیل تکنیکال، بهترین قیمت برای خرید آن سهم را مشخص میکنیم.
چگونه با تحلیل بنیادی نوسان گیری کنیم؟
نکته مهم در اینجا این است که گاهی اوقات ممکن است یکسری اخبار بنیادی به ما بهترین نقطه ورود به سهم را بدهد. منظورمان از این جمله این است که گاهی اوقات، مثلا با انتشار صورت مالی شرکت، متوجه میشویم که شرکت اخیرا یک سودسازی قابل توجه داشته و این داده باعث میشود ما متوجه تغییرات بسیار چشم گیر در یک شرکت شویم که میتوانیم با این تغییر، در آن شرکت سرمایهگذاری کنیم. البته باید بدانید که این نوع خرید سهم، عموما برای بلند مدت نیست و بیشتر برای نوسانگیری استفاده میشود.
نکتهای که گفتیم درباره بعضی از اطلاعیههایی که روی کدال بارگزاری میشود، مثل پیشنهاد هیئت مدیره برای افزایش سرمایه، صورت های مالی و افشای اطلاعات با اهمیت الف وجود دارد. اما همانطور که گفتیم این نوع از اخبار فقط برای نوسانگیری خوب است و برای سرمایهگذاری بلند مدت، بهتر است با تحلیل بنیادی سهام خوب را انتخاب کنید و با تحلیل تکنیکال آن سهم را در بهترین قیمت بخرید.
سایت علیرضا محرابی با آموزشهای رایگان و کمپین رایگان بورس علاقمندان را نسبت به این موضوع که از کجا میتوانند بورس را شروع کنند راهنمایی کرده است. مشتریان عزیز سایت علیرضا محرابی میتوانند با مطالعه و تماشای آموزشهای رایگان اطلاعات بیشتری در این حوزه به دست آورده و به معاملهگر حرفهای تبدیل شوند.