در این مقاله قصد داریم به مقایسه اتریوم و کاردانو بپردازیم، دو ارز دیجیتال برتر دنیای کریپتو که از قدیم تاکنون در حال رقابت با یکدیگر هستند. درست است که ارز دیجیتال اتریوم از نظر قیمت و حجم معامله، فاصله زیادی با ارز دیجیتال کاردانو دارد اما خب از نظر پیشرفت در تکنولوژی، قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز، شبکه کاردانو توانسته در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری داشته باشد. نکته جالب در رابطه با این دو ارز دیجیتال این است که بنیان گذاران هر دو آن ها، در گذشته با هم کار می کردند و همین موضوع باعث شباهت زیاد این دو شبکه بلاک چین شده است. در ادامه همراه ما باشید تا ضمن مقایسه اتریوم و کاردانو، ابعاد مختلف این دو ارز دیجیتال را بررسی کنیم.
ارز دیجیتال اتریوم و کاردانو
پیش از مقایسه اتریوم و کاردانو، ابتدا باید یک توضیح مختصر از این دو رمزارز داشته باشیم. اتریوم یک شبکه بلاک چین است که به صورت غیرمتمرکز کار می کند. ارز دیجیتال اصلی این بلاک چین، رمزارز اتر (ETH) می باشد که به عنوان دومین ارز دیجیتال دنیا از نظر حجم معامله شناخته می شود. نکته جالب در رابطه با سیستم های غیرمتمرکز این است که کنترل آن ها دست یک نهاد یا سازمان دولتی نیست و هیچ کس، حتی خود سازنده نمی تواند آن را متوقف کند.
کاربرد اتریوم، فراتر از یک شبکه پرداخت برای نقل و انتقال پول دیجیتال است، در واقع زیرساختی که اتریوم ایجاد کرده است، این قابلیت را به تمامی توسعه دهندگان می دهد تا بتوانند برنامه های غیرمتمرکز (DAPP) را بر روی این شبکه اجرا کنند. از طرفی دیگر استفاده از قراردادهای هوشمند در این شبکه، موجب شده است تا بلاک چین اتریوم به عنوان اولین انتخاب برای توکن های جدید باشد.
کاردانو نیز یک شبکه بلاک چین است که از نظر زیرساخت، بسیار شبیه بلاک چین اتریوم است. ارز دیجیتال شبکه کاردانو، ADA نام دارد که به عنوان یکی از رمزارزهای محبوب دنیای کریپتو شناخته می شود. پروژه کاردانو به عنوان یک پروژه علمی و تحقیقاتی در سال 2015 شروع به کار کرد و در سال 2017 رمزارز ADA را عرضه کرد. شبکه کاردانو با ایجاد زیرساختی فوق العاده، توانسته از قراردادهای هوشمند متنوعی برای اجرای برنامه های غیرمتمرکز استفاده کند. در هنگام نوشتن این مقاله، ارز دیجیتال کاردانو با یک رشد فوق العاده به حوالی 2.9 دلار نیز رسیده است.
اگر کمی با دنیای کریپتو آشنا باشید، حتما اسم ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) به گوش شما خورده است. بوترین یک فرد نابغه در اقتصاد و برنامه نویسی است که در سال 2013، یک ایده را در قالب وایت پیپر ارائه داد. این وایت پیپر، سرآغاز پیدایش ارز دیجیتال اتریوم بود کاری که ویتالیک بوترین به عنوان یک نوجوان 24 ساله در آن سال انجام داد، واقعا شگفت انگیز بود! هر چند در همان ابتدا طرح های او مخالفان زیادی داشت اما او تسلیم نشد و با همکاری میهای آلیسی (Mihai Alisie)، آنتونی دیلوریو (Anthony Di Iorio)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، جوزف لوبین (Joe Lubin) و گاوین وود (Gavin Wood)، تیم اولیه اتریوم را تشکیل دادند.
دومین مشکلی که برای اتریوم در همان ابتدا پیش آمد، ضرر سنگین بر روی اولین دوره فروش رمزارز اتر بود اما باز هم اتریوم ادامه داد و در سال 2015 نسخه های جدید خود را عرضه کرد و قابلیت پشتیبانی از برنامه های غیرمتمرکز را ایجاد کرد. این داستان ادامه پیدا کرد تا جایی که به اتریوم امروزی رسیدیم. اتریومی که قصد دارد برای نقل و انتقال پول، تمامی واسطه های مالی و بانک ها را حذف کند.
چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) به عنوان خالق کاردانو شناخته می شود. او پس از اختلاف نظر و جدا شدن از تیم اتریوم، در سال 2015، پروژه کاردانو را شروع کرد. هدف اصلی چارلز این بود که سیستمی مشابه با ارز دیجیتال بیت کوین و اتریوم ایجاد کند که مشکلات و محدودیت های آن ها را نداشته باشد و در نهایت پس از دوسال تلاش بی وقفه، توانست مشکل مقیاس پذیری قراردادهای هوشمند اتریوم را رفع کند و تایید تراکنش ارزهای دیجیتال را به روش جدید اجرا کند. پس از تمامی این مراحل در سال 2017 شبکه اصلی کاردانو رونمایی شد. کمی بعد ارز دیجیتال ADA عرضه شد و بلافاصله در لیست بزرگ ترین صرافی دنیای یعنی، بیترکس لیست شد.
داستان چارلز هاسکینسون و ویتالیک بوترین
همان طور که اشاره کردیم چارلز و ویتالیک به عنوان خالقان کاردانو و اتریوم، در گذشته باهم همکاری کوتاهی داشتند. در سال 2013 بود که این دونفر در یک همایش که راجع به ارز دیجیتال بود، باهم آشنا شدند و چارلز تصمیم گرفت که با ویتالیک در پروژه اتریوم همکاری کند. هر چند همکاری این دو نفر می توانست بسیار تاثیرگذار باشد، در اواخر سال 2018 این دو نفر از هم جدا شدند.
علت پایان همکاری این دو، بیشتر به خاطر اخلاق و سیاست های خاص ویتالیک بود. با اینکه چارلز قبل از این همکاری نیز در زمینه های مختلفی استعداد خود را نشان داده بود، با این حال ایده و زیرساخت کاردانو را بیشتر از همان سیستم ویتالیک که در آن سال مشاهده کرده بود، الگو برداری کرد. در واقع ریشه اصلی تشابه های کاردانو و اتریوم نیز همین موضوع می باشد.
مقایسه عملکرد اتریوم و کاردانو
اتریوم هم اکنون، بلاک چین اختصاصی خود را دارد و مبتنی بر پروتکل اثبات کار(Proof of work) است. البته در نسخه ETH 2.0 اتریوم به جای این پروتکل، از پروتکل اثبات سهام(proof of stake) استفاده می کند. شبکه اتریوم متشکل از هزاران نود است که باعث می شوند، تراکنش های این شبکه به صورت سریع انجام شوند. شبکه اختصاصی اتریوم، شبکه ERC20 است که امروزه تقریبا تمامی کیف پول ها و صرافی ها از آن پشتیبانی می کنند. نکته قابل توجه در رابطه با این شبکه این است که هیچ کس صاحب آن نیست و آن را کنترل نمی کند.
شبکه ERC20 به صورت کاملا خودکار توسط قراردادهای هوشمند پیش می رود و تمامی کاربران شبکه، بدون محدودیت می توانند در کار تایید تراکنش های آن شرکت کنند. به تمامی توکن هایی که از بلاک چین اتریوم استفاده می کنند، توکن ERC20 گفته می شود و در بین تمامی بلاک چین ها، شبکه ERC20 میزبان بیشترین تعداد توکن می باشد. قراردادهای هوشمند برای برنامه های غیرمتمرکز اتریوم، به گونه ای طراحی شده است که حتی خود سازنده نمی تواند آن ها را متوقف کند و این برنامه ها تا ابد به کار خود ادامه می دهند.
هم اکنون کاردانو به جایی رسیده است که سه شرکت بزرگ The Cardano Foundation، IOHK و Emurgo، زیر نظر آن فعالیت می کنند و صدها تیم توسعه دهنده دائما در حال کار بر روی برنامه های غیرمتمرکز این شبکه هستند. در واقع قابلیت متن باز بودن کدهای شبکه کاردانو، باعث شده است تا تمامی کاربران شبکه بتواند بر روی آن کار کنند و در تغییرات و ایجاد برنامه های جدید، بر روی آن، دخیل باشند. اکثر ارزهای دیجیتال بر اساس پروتکل اثبات کار عمل می کنند اما ارز دیجیتال کاردانو مبتنی بر پروتکل اثبات سهام (proof of stake) است.
پروتکل اثبات سهام، انواع متفاوتی دارد اما پروتکلی که کاردانو استفاده می کند، الگوریتم اوروبوروس (Ouroboros) نام دارد که زمان را به دوره های زمانی تقسیم می کند. نکته قابل توجه در رابطه با ارز دیجیتال کاردانو این است که در نهایت تعداد تمام واحدهای آن 45,000,000,000 است و مانند بیت کوین، محدود است. ارز دیجیتال کاردانو از ابتدا تاکنون، با صعود و نزول های زیادی روبرو شده است به طوری که در سال 2017 با قیمت 0.02 دلار شروع به کار کرد و تنها در مدت یک سال به قیمت 1.22 دلار رسید! یعنی سود 6,000 درصدی تنها در یک سال. در سال 2019 قیمت رمزارز کاردانو دوباره سقوط کرد و به 0.05 دلار رسید. به هرحال هم اکنون این ارز دیجیتال سقف تاریخی خود در سال 2018 را نیز شکسته است و حوالی 3 دلار معامله می شود و همچنین دید تحلیلگران به این ارز دیجیتال مثبت است.
مقایسه کیف پول های اتریوم و کاردانو
یکی از موارد مقایسه اتریوم و کاردانو، مقایسه کیف پول های اتریوم و کاردانو می باشد. همان طور که گفته شد، کیف پول های زیادی برای اتریوم و توکن های ERC20 وجود دارد اما از محبوب ترین آن ها می توان به: کیف پول تراست ولت، کیف پول متامسک و کیف پول مای اتر ولت اشاره کرد. مانند تمامی کیف پول ها، کیف پول های اتریوم نیز دارای آدرس منحصر به فرد و 12 کلمه بازیابی هستند.
نسبت به اتریوم، کیف پول های کمتری از کاردانو پشتیبانی می کنند. با این حال یکی از بهترین گزینه ها برای ارز دیجیتال کاردانو و توکن های آن، کیف پول رسمی خود کاردانود یعنی «Daedalus» می باشد. این کیف پول بسیار امن است و از آنجایی که مخصوص کاردانو است، برای نقل و انتقال از طریق شبکه کاردانو، سفارشی سازی شده و قابلیت های زیادی دارد. این کیف پول تنها بر روی ویندوز، مک و لینوکس، قابل اجرا می باشد و برای استفاده از آن باید با مراجعه به سایت کاردانو، دیتای بلاک چین کاردانو را به طور کامل دانلود کنید. به غیر از این کیف پول، کیف پول های دیگری نیز هستند که بدون نیاز به دانلود بلاک چین، می توانید از آن ها برای نگه داری ارز دیجیتال کاردانو استفاده کنید. از جمله این کیف پول ها می توان به: کیف پول سختافزاری لجر (Ledger)، کیف پول نرمافزاری یورویی (Yoroi)، کیف پول سختافزاری ترزور مدل تی (Trezor Model T) و کیف پول نرمافزاری اتمیک (Atomic)، اشاره کرد.
مقایسه اتریوم و کاردانو
با توجه به توضیحاتی که در رابطه با اتریوم و کاردانو دادیم، حتما متوجه شده اید که این دو شبکه به شدت در حال رقابت هستند و نکته ای که رقابت این دو را بسیار نزدیک بهم کرده است، تشابه های زیادی است که زیرساخت کاردانو با اتریوم دارد. در واقع هر دوی آن ها از بلاک چین استفاده می کنند و قابلیت استفاده از قراردادهای هوشمند و اجرای برنامه های غیرمتمرکز در هر دوی آن ها وجود دارد اما تفاوت زیادی که رمزارز اتریوم با کاردانو از نظر قیمت و حجم معامله باهم دارند، به چه علت است؟
نکته اول این است که ارز دیجیتال اتریوم به صورت نامحدود عرضه شده است و هر چه استخراج شود، باز وجود دارد ولی کاردانو به صورت محدود است اما تعداد حال حاضر کوین های اتریوم بسیار کم تر از تعداد کوین های موجود کاردانو می باشد. نکته دیگری که لازم به ذکر است، قدمت هر کدام است. همانطور که گفته شد اتریوم بسیار زودتر از کاردانو شروع به کار کرد و به عنوان دومین ارز دیجیتال دنیای کریپتو از آن یاد می شود، پس طبیعتا اتریوم طرفداران بیشتری دارد.
اگر بخواهیم مبلغی در قالب ارز دیجیتال در این دو شبکه جا به جا کنیم، از نظر سرعت انتقال، هر دو شبکه تقریبا یکسان هستند و نسبت به رقبای خود، با سرعت مناسبی، تراکنش ها را تایید می کنند اما از نظر کارمزد این طور نیست و کارمزد انتقال اتریوم بیشتر از کاردانو است. کاردانو در هر ثانیه تقریبا 300 تراکنش را تایید می کند و اتریوم در هر ثانیه تقریبا 20 تراکنش را. در مجموع این که بخواهیم بگوییم کدام یک از این دو برتر هستند، کار بسیار دشواری است چرا که هر کدوم از آن ها ویژگی ها و پیشرفت های قابل توجه داشته اند.
توکن ADA به دارندگان خود مزایای متعددی از جمله قابلیت استیک و دریافت پاداش از شبکه کاردانو، راه اندازی انواع dApp، توسعه قرارداد هوشمند و همچنین توسعه ارز nft ارائه می دهد.
آپدیت های کاردانو و اتریوم
یکی دیگر از موارد مقایسه اتریوم و کاردانو، مقایسه آپدیت های اتریوم و کاردانو است. تمامی سیستم های ارز دیجیتال، بعد از گذشت مدت زمانی نیاز به آپدیت دارند. اگر این آپدیت های مداوم برای پلفترم ها صورت نگیرد، باگ های موجود می تواند در طول زمان، باعث نابودی یک شبکه شوند لذا بروزرسانی مداوم، یکی از ضرورت های سیستم غیرمتمرکز است. اتریوم بارها آپدیت های خوبی را آماده کرده است اما در بیشتر مواقع آپدیت های آن به تاخیر افتاده است.
به تازگی آپدیت فوق العاده لندن که با عنوان هاردفورک لندن شناخته می شود، اجرا شده است که به شدت بر روی قیمت ارز دیجیتال اتریوم تاثیر گذاشته و باعث دو چندان شدن محبوبیت اتریوم شده است. در مقابل کاردانو نیز آپدیت های خوبی را در سال های اخیر ارائه کرده است که یکی از بهترین آن ها، آپدیت آلونزو یا هاردفورک آلونزو است. تمرکز این آپدیت بیشتر بر روی قراردادهای هوشمند است که مرحله اول آن انجام شده است و مرحله بعدی آن هنوز اجرا نشده. اتریوم نیز قول یک آپدیت فوق العاده دیگر را به طرفدارن اتریوم داده است.
زبان برنامهنویسی
استفاده از چندین زبان برنامه نویسی، اصلیترین تفاوت بلاک چین های اتریوم و کاردانو می باشد. شبکه اتریوم از زبان Solidity و شبکه کاردانو از زبان برنامه نویسی Haskell استفاده می کند. برای ایجاد قراردادهای هوشمند از زبان شیگرا مانند جاوا اسکریپت به نام Solidity استفاده میشود. این زبان برنامه نویسی مانند JavaScript میباشد، از این رو خیلی سریع توسط برنامه نویسان پذیرفته شد. برنامه نویسان معمولاً برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز در اتریوم، از ++C، جاوا اسکریپت، جاوا، روبی، پایتون و بسیاری از زبانهای معروف دیگر استفاده میکنند.
در حالی که کاردانو از زبان برنامه نویسی Haskell که یک زبان برنامه نویسی امنتر است استفاده می کند. این زبان همچنین تراکنشهای غیرقابل ردیابی را امکانپذیر میکند. زبان برنامه نویسی Haskell با زبانهای دیگر به راحتی سازگار میشود و یک زبان برنامه نویسی کاربردی خالص، همه منظوره و استاندارد شده است. این پروتکل با پروتکل زیربنایی شبکه کاردانو یعنی Ouroboros، کد گذاری شده است. برنامه نویسان Haskell، زبان قرارداد هوشمند Plutus را توسعه داده اند. Haskell این امکان را به برنامه نویسان میدهد تا اقدام به ایجاد قراردادهای هوشمند درجه یک سازمانی و ایمن کنند.
شباهتهای اتریوم و کاردانو
از آن جایی که بلاک چین های اتریوم و کاردانو، اهداف مشترکی را دنبال می کنند، شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند. این شباهتها عبارتند از:
- متن باز بودن بلاک چین ها
- ارائه قراردادهای هوشمند به کاربران
- امکان توسعه Dapp ها
- استفاده از پروتکل PoS
- استفاده از توکن ابزاری برای انجام تراکنشهای مالی
با وجود این که بین بلاک چین های اتریوم و کاردانو شباهتهای زیادی وجود دارد، کاربران همواره این دو بلاک چین را مقایسه می کنند و به دنبال این هستند که کدام یک برای سرمایه گذاری انتخاب مناسب تری است. با وجود شباهتهای بسیار میان این دو، کاردانو هنوز موفق به کسب پذیرش عمومی جامعه کریپتو نشده است. اتریوم یک بلاک چین نسل 2 و کاردانو یک بلاک چین نسل 3 می باشد اما همچنان کاربران امنیت اتریوم را به سرعت کاردانو ترجیح می دهند.
تفاوت های اتریوم و کاردانو
- بلاک چین کاردانو با هدف رفع مشکلات اتریوم از جمله هزینه کارمزد و مقیاس پذیری توسعه یافته است، در حالی که اتریوم با هدف ارائه امکاناتی توسعه یافت که بیت کوین قادر به ارائه آنها نبود مانند قرارداد هوشمند.
- کاردانو از علم آکادمیک برای توسعه شبکه استفاده میکند، در حالی که اتریوم از روش “اول بساز و بعد مشکل را حل کن” برای توسعه شبکه استفاده میکند.
- در کاردانو بیش از 100 پروژه دیفای فعال است اما در اتریوم بیش از 3000 Dapp فعالیت دارند.
- ADA توکن بومی و ابزاری کاردانو و ETH توکن بومی و ابزاری اتریوم می باشد.
- عرضه اتر نامحدود و عرضه آدا محدود به 45 میلیون واحد می باشد.
- در کاردانو امکان پروسه 250 تراکنش در ثانیه وجود دارد، در حالی که در اترویم امکان پروسه 100 تراکنش در ثانیه وجود دارد.
- اتریوم به 14.81 تراوات برای اعتبارسنجی نیاز دارد و کاردانو به 0.00052 تراوات برای اعتبارسنجی نیاز دارد.
جمع بندی: اتریوم و کاردانو، دو ارز دیجیتال محبوب در دنیای کریپتو هستند که از گذشته تاکنون باهم در حال رقابت بوده اند. هر چند ارز دیجیتال اتریوم از نظر قیمت و حجم معامله با کاردانو، اختلاف زیادی دارد، با این حال کاردانو از نظر پیشرفت در برنامه های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند، پا به پای اتریوم پیش رفته است. زیرساخت های اتریوم و کاردانو، بسیار به یکدیگر شباهت دارد. علت این اتفاق هم، همکاری چارلز هاسکینسون (خالق کاردانو) با ویتالیک بوترین (خالق اتریوم) در گذشته است.
اتریوم از پروتکل اثبات کار استفاده می کند و کاردانو از پروتکل اثبات سهام. از نظر کیف پول و شبکه پرداخت نیز، شبکه ERC20 اتریوم، نسبت به کاردانو، در کیف پول ها و صرافی های بیشتری پشتیبانی می شود. کوین های اتریوم نامحدود است اما تعداد کمتری از کوین های آن در حال حاضر موجود است. کاردانو به صورت محدود عرضه شده و تعداد 45,000,000,000 از آن وجود دارد.
از نظر آپدیت نیز، هر دو آن ها مرحله های ابتدایی هارد فورک های خود را انجام داده اند. در مجموع بین کاربران شبکه، اتریوم محبوب تر است.
نظر بدهید