اینکه ارز دیجیتال بهتر است یا بورس ایران، سوالی است که شاید ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کند. به خصوص کسانی که می خواهند به عنوان مبتدی و تازه وارد، وارد بازارهای مالی شوند. قبل از پاسخ به این سوال و مقایسه ارز دیجیتال و بورس ایران، باید بدانید که بازارهای مالی بازارهای پرریسک و پرنوسانی هستند و باید برای ورود به این حوزه از خودتان و میزان ریسک پذیریتان مطمئن باشید. از سوی دیگر شما باید ریسک و سود بالقوه هر دو بازار را بشناسید و با تفاوت های آن آشنا شوید و استراتژی های سرمایه گذاری در هر یک را یاد بگیرید. نکته مهم این است که باید بدانید یک سبد سرمایه گذاری سالم باید دارای ترکیبی متنوع از دارایی ها باشد. قرار دادن پول در انواع مختلف سرمایه گذاری، مانند سهام، اوراق قرضه، املاک، بورس کالا و ارزهای دیجیتال، ریسک را توزیع می کند و این کار به نفع سرمایه گذار در دستیابی به سود و تعادل بین سود و ضرر وی می انجامد.
برای اینکه به انتخاب درست تری در مورد بازار ارز دیجیتال و بورس برسید در ادامه با بیان ویژگی های بازار ارز دیجیتال و بورس، تفاوت ها و شباهت های هردو بازار، به مقایسه ارز دیجیتال و بورس ایران می پردازیم. قبل از آن که در این مورد صحبت کنیم تعریف مختصری از ارز دیجیتال و سهام داشته باشیم.
رمزارز چیست؟
کریپتوکارنسی یک وسیله مبادله نسبتاً جدید است که در دهه گذشته تا به امروز محبوبیت پیدا کرده است. طرفداران کریپتو فکر می کنند آینده امور مالی به جای سهام و اشکال رایج ارز، ارز دیجیتال است، در حالی که دیگران معتقدند ماهیت غیرقابل تنظیم ارز دیجیتال، حمایت از یک سیستم مالی تمام عیار را بسیار خطرناک می کند. ارزهای رمزنگاری شده فاقد پشتوانه دولتی هستند و اینکه بازار چقدر بازدهی خواهد داشت، ارزش آنها را تعیین می کند.
سهام در یک نگاه
در مقایسه ارز دیجیتال و بورس، باید معنای سهام را نیز درک کنیم. به یاد داشته باشید که سهام مالکیت بخشی از یک شرکت را نشان می دهد. موسس یک شرکت، در بدو تأسیس، مالکیت کامل شرکت را در اختیار دارد. همانطور که شرکت به دنبال رشد است، موسس می تواند سهام مالکیت را به سرمایه گذاران بفروشد. در برخی مواقع، شرکت ممکن است بخواهد سهام را به سرمایه گذاران بیشتری در یک عرضه عمومی بفروشد. این کار شرکت را قادر می سازد تا پول بیشتری جمع آوری کند و سرمایه گذاران اولیه به بازگشت سرمایه خود پی ببرند.
حتی در صورت های معاملات عمومی، یک شرکت می تواند سهام بیشتری بفروشد. انتشار سهام جدید ارزش سهام فعلی را کاهش می دهد، اما شرکت را قادر می سازد تا پول جمع آوری کند. دلایل رایج برای فروش سهام اضافی، افزایش سرمایه برای توسعه، استخدام کارمندان، افزایش ظرفیت تولید و ایجاد تسهیلات است.
صاحبان سهام بورس می توانند به انتخاب اعضای هیئت مدیره و سیاست های شرکتی که در مجامع سالانه صاحبان سهام ارائه می شود رأی دهند. آنها به طور کلی در مورد نحوه عملکرد روزانه یک شرکت اظهار نظر کمی دارند اما اگر سرمایه گذاران کافی با هم متحد شوند، می توانند روی جهت گیری شرکت تأثیر بگذارند.
مقایسه ارز دیجیتال و بورس ایران
ارزهای دیجیتال و بورس گزینه های سرمایه گذاری معتبری هستند اما اهداف متفاوتی را در یک سبد متنوع سرمایه گذاری انجام می دهند. تفاوت های فاحشی در نحوه خرید و فروش آنها و همچنین نحوه ارائه یک استراتژی سرمایه گذاری وجود دارد.
قانونی بودن
شاید مهم ترین ویژگی بورس در مقایسه با ارز دیجیتال قانونی بودن آن است. ارزهای دیجیتال با خاصیت غیرمتمرکز بودن و تحت کنترل مقام و دولت مرکزی نبودن شناخته می شوند. اما بورس ها در سراسر دنیا قانونی بوده و تابع قوانین کشور خود هستند. در مقایسه ارز دیجیتال و بورس اولین نکته ای که باید درنظر بگیرید قانونی بودن است. بورس ایران نیز به همین شکل یعنی قانونی و تابع قانون کشور ایران است. این ویژگی قانونی نبودن ارز دیجیتال باعث می شود گهگاه و با اعلام کشورها در مورد قانونی بودن یا نبودن ارزهای دیجیتال شاهد نوسانات شدید باشیم.
میزان نوسان
همانطور که می دانید دامنه نوسان در ارزهای دیجیتال وجود ندارد اما بورس ایران دامنه نوسان 3 تا 5 درصدی دارد و این را قانون تعیین می کند. بنابراین هنگام مقایسه ارز دیجیتال و بورس به این نکته نیز توجه کنید. در بازار کریپتوکارنسی قیمت ها می تواند با سرعت بسیار زیادی افزایش و کاهش یابند و میزان نوسان آنها نسبت به بازار های دیگر خیلی بیشتر است. همین نوسان بسیار زیاد در این بازار آن را به یک بازار پرریسک تبدیل کرده است. از سوی دیگر بازار ارزهای دیجیتال خواب ندارد و معاملات در 24 ساعت شبانه روز انجام می شود. بنابراین نوسانات می تواند به صورت ثانیه ای باشد.
دوطرفه بودن
دوطرفه بودن در ارزهای دیجیتال یعنی شما می توانید حتی از ریزش یک ارز نیز سود به دست آورید اما در بازار بورس شما سهامی را در قیمت پایین می خرید و درصورت بالارفتن قیمت می فروشید. حتی ممکن است قیمت بالا نرفته و یا پایین بیاید و متحمل ضرر شوید.
نقدشوندگی
نقدشوندگی در بازار ارزهای دیجیتال بهتر از بازار بورس ایران است و شما در 24 ساعت شبانه روز می توانید معامله کنید. در بازار بورس باد در صفی موسوم به خرید و فروش بمانید و نقدشوندگی سریعی وجود ندارد.
ریسک سرمایه گذاری
ریسک سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال نسبت به بازار بورس بیشتر است. به عبارت دیگر به همان میزان که ممکن است سود بیشتری نصیب افراد کند به همان نیز ریسک بیشتری برای سرمایه ها وجود دارد.
مالکیت
برای خرید و نگهداری سهام بورس، خریدار معمولاً باید در یک کارگزاری حساب باز کند. کارگزاری معاملات را انجام می دهد و سهام را به نام خریدار نگه می دارد. خریدار همچنین باید اطلاعات شخصی مانند کد ملی، شماره تلفن، شماره تامین اجتماعی و آدرس سکونت خود و ... را فاش کند. انجام این فرایند (ثبت نام و اعطای نمایندگی) از طریق کارگزاری سطحی از امنیت را فراهم می کند.
اما یکی از مزایای درک شده کریپتو، ناشناس بودن آن است. نیازی نیست کسی بداند خریدار رمزارز کیست. صاحب رمزارز دارایی ها را در یک کیف پول نرم افزاری یا یک کیف پول سخت افزاری مانند درایو USB نگهداری می کند. نکته منفی ناشناس بودن این است که مسئولیت امنیت بر عهده مالک است که باید محل قرارگیری رمزارز را پیگیری کند و رمز عبور حداقل 16 کاراکتری را به خاطر بسپارد. اگر هکرها کیف پول های رمزنگاری شده شخص را هک کنند، در این صورت دستش به جایی بند نخواهد بود.
مبادلات
سهام چه در ایران و چه در دنیا، در بورس های معتبر معامله می شود. آنها امنیت، ثبات و شفافیت را به خریداران سهام ارائه می دهند و برای رسیدگی به حجم معاملات بزرگ روزانه ساخته شده اند. صرافی ها به شدت تنظیم شده و تابع قوانین هستند (اگرچه این موضوع در کشورهای مختلف متفاوت است) و از خریداران و فروشندگان حمایت می کند.
مبادلات خرید و فروش ارزهای دیجیتال جدیدتر هستند. ده ها (اگر نگوییم تعداد زیادی)، صرافی رمزنگاری وجود دارد. دو مورد از بزرگترین آنها بایننس و صرافی کوین بیس هستند. برخی از صرافی ها با اشخاص ثالث کار می کنند تا ارزهای فیات معمولی مانند دلار آمریکا را با ارزهای دیجیتال مبادله کنند اما این صرافی ها نیز ممکن است دستخوش هک توسط هکرها قرار بگیرند.
جمع بندی
ارزهای دیجیتال و سهام دارای شباهت ها و همچنین تفاوت های عمده هستند. متخصصان سرمایه گذاری که نقاط قوت و ضعف هر یک را می شناسند می توانند به دلایل مختلف از آنها در یک سبد سرمایه گذاری استفاده کنند، چراکه هر دوی ارز دیجیتال و سهام مکمل های استراتژیک به شمار می روند. سهام ثبات را فراهم می کند. سهام بورس در بیشتر قرن بیستم و تا قرن بیست و یکم سرمایه گذاری اصلی برای ایجاد ثروت برای افراد و سازمان ها بوده اند. کریپتوکارنسی و رمزارز سرمایه گذاری پرریسک تری است. این ارزهای دیجیتال فرصت را برای پاداش های بزرگ ارائه می دهند اما در معرض خطر بالاتری نیز قرار دارند. آنها با هم می توانند به تعادل پاداش و ریسک در یک سبد سرمایه گذاری کمک کنند.
به عبارت دیگر در مقایسه ارز دیجیتال و بورس، سرمایه گذاران باید راحتی و ریسک را متعادل کنند. سرمایه گذاران در ارزهای دیجیتال مجبور هستند با نوسانات شدید ارزش زندگی کنند. ترن هوایی ارزش سهام بورس می تواند گیج کننده باشد اما نه به اندازه فراز و نشیب کریپتوها. درک نقاط قوت و ضعف هر دارایی و نقشی که در یک سبد ایفا می کند برای تحقق اهداف سرمایه گذار ضروری است.
ما نمی توانیم به شما بگوییم سرمایه گذاری در ارز دیجیتال بهتر است یا بورس. این موضوع اصلا یک پیشنهاد معقول نیست. سرمایه گذاریهای متنوعی که بین پیش بینی های مطمئن تر و همچنین سرمایهگذاری هایی که احتمال ضرر بیشتری دارند، تعادل ایجاد کند، سودمند است. به همین ترتیب، سرمایه گذاران مجبور نیستند بین ارز دیجیتال در مقابل سهام تصمیم بگیرند. آنها می توانند هم ارز دیجیتال و هم سهام را دنبال کنند و با توجه به یادگیری های خود و کسب تجربه در این بازارها، به تعادلی از ریسک بین ارز دیجیتال و بورس دست پیدا کرده و به سودهای زیادی دست پیدا کنند.
نظر بدهید