1. صفحه اصلی
  2. مقالات بازار مالی
  3. تحلیل تکنیکال
  4. الگوی کاپ یا فنجان (cup and handle) در تحلیل تکنیکال

الگوی کاپ یا فنجان (cup and handle) در تحلیل تکنیکال

الگوی کاپ یا فنجان (cup and handle) در تحلیل تکنیکال
لوگو علیرضا محرابی
الگوی کاپ یا فنجان (cup and handle) در تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال

معامله گران بازارهای ارز دیجیتال برای تحلیل روند قیمت، از الگوهای مختلف استفاده می کنند. یکی از این الگوهای قیمتی، الگوی فنجان یا کاپ (cup and handle) است. الگوی فنجان و دسته به عنوان یک الگوی ادامه دهنده شناخته می شود که با تحلیل درست و به موقع این الگو، می توانید فرصت های مناسبی را برای خرید شناسایی کنید. الگوی فنجان شامل دو قسمت می شود: 

  • فنجان: این قسمت از الگو به صورت حرف U بوده که حاکی از ریزش شدید قیمتی است.
  • دسته: منظور از دسته در این الگو، قسمتی است که قیمت سهم زیر سطح مقاومت، در یک محدوده متراکم می شود و در اصطلاح به این قسمت، دسته گفته می شود. 

از این الگو برای تحلیل بازار در بلندمدت استفاده می شود. به گونه ای که برای تشکیل این الگو، حداقل 7 هفته زمان لازم بوده و بیشترین زمانی که برای تشکیل آن زمان نیاز است حدود 65 هفته است. 

دلیل شکل گیری الگوی کاپ و دسته چیست؟

دلیل شکل گیری الگوی فنجان و دسته چیست؟

با افزایش حجم فروش، نمودار قیمت به سمت پایین می رود و به نقطه حمایت می رسد. زمانی که قیمت دارایی به کمترین مقدار خود می رسد، فرصت خرید برای معامله گران ایجاد می شود. پس از مدتی با افزایش خرید، قیمت دارایی روند صعودی را آغاز می کند. با این تغییرات روند، یک فنجان در قیمت دارایی شکل می گیرد.

در الگوی کاپ، دسته نقش مهم تری را ایفا می کند و آخرین مرحله از مرحله تثبیت محسوب می شود. علاوه بر این، دسته نقطه ای است که به معامله گران سیگنال شکست را می دهد. با تشکیل فنجان، قیمت دارایی به نقطه مقاومت رسیده و تعدادی از معامله گرانی که دارایی را در نقطه حمایت خریداری کرده اند، شروع به فروش دارایی می کنند، به اصطلاح فشار فروش ایجاد می شود اما کف قیمت نیز به اندازه پایین ترین قیمت قبلی کاهش نخواهد یافت. پس از مدت کوتاهی که دارایی استراحت کافی داشت، قیمت دارایی به نقطه مقاومت بازگشته و دسته تشکیل می شود.

الگوی فنجان و دسته معکوس (معکوس)

در الگوی کاپ معکوس، زمانی که قیمت دارایی در پایین (نقطه حمایت) قرار می گیرد، معامله گران شروع به خرید دارایی می کنند و همین عامل باعث افزایش قیمت دارایی می شود. زمانی که قیمت دارایی به اوج (نقطه مقاومت) می رسد، معامله گران سود خوبی به دست می آورند و دارایی را می فروشند، این عامل باعث کاهش قیمت می شود. با وجود این فرآیند، یک فنجان معکوس تشکیل می شود. به این ترتیب در کف (پایین ترین قیمت) دارایی در مدت کوتاهی خریداری می شود و روند صعودی خواهد داشت و در نهایت با فروش مجدد دارایی قیمت آن کاهش یافته و دسته تشکیل می شود.

الگوی فنجان با دسته نزولی

الگوی فنجان با دسته نزولی

با توجه به اینکه این الگو، یک الگوی پیوسته است، برای تعیین صعودی یا نزولی بودن این الگو باید به جهت نمودار قبل و بعد از فنجان توجه کرد. به این ترتیب که با توجه به افت قیمت قبل و بعد از فنجان، الگوی فنجان و دسته معکوس می شود (برعکس) که یک الگوی نزولی است.

مهمترین نکات در مورد تحلیل الگوی فنجان(cup and handle)

1. قدرت بالای خریداران در شکل دادن به الگوی 

یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد این الگو باید به آن توجه کرد، قدرت بالای خریداران است که به فروشندگان اجازه ایجاد روند نزولی قوی را نمی دهد. معمولاً وقتی بدنه فنجان در این الگو شکل می گیرد، فقط تعداد محدودی کندل نزولی شکل می گیرد و ضعف کندل نزولی از همان ابتدا در نمودار مشهود است. یک نشانه بسیار مهم برای پیش بینی شکل گیری الگوی فنجان و دسته در تحلیل تکنیکال، قدرت بالای خریداران است.

2.  تعیین بهترین زمان برای ورود به دارایی با استفاده از این الگو

نکته طلایی دیگری که در رابطه با این الگو، در تحلیل تکنیکال باید در نظر داشت این است که بدانید چه زمانی برای ورود به بازار مناسب تر است. اصولا در مورد هر الگوی قیمتی در تحلیل تکنیکال باید به این سوال پاسخ داد که در صورت مشاهده آن در نمودار چه زمانی باید از بازار خارج یا به آن وارد شد؟ از نظر الگوی فنجان و دسته، بسیاری از کارشناسان تحلیل تکنیکال بر این باورند که بهترین زمان برای ورود به معامله، زمانی است که بدنه فنجان تا تمام طول و نیمی از دسته فنجان در حال شکل گیری است.

البته گروهی هم بر این باور هستند که باید صبر کرد تا دسته فنجان به طور کامل شکل گرفته و سپس وارد بازار شد. دیدگاه دوم کمی محتاطانه است و از طرفی ممکن است که برای ورود به بازار خیلی دیر شده باشد. با این حال، تصمیم نهایی کاملاً شخصی است و باید بسته به استراتژی معاملاتی و تحمل ریسک شخصی شما انجام شود.

3. شناخت نشانه هایی برای شناسایی شکل گیری فنجان قوی و الگوی دسته

روش شناسایی شکل گیری الگوی فنجان قوی

هر الگوی قیمت بسته به اجزای خود سیگنال های قوی یا ضعیفی را منتشر می کند. تحلیلگر باید بتواند قدرت الگو را با بررسی جنبه های مختلف آن تعیین کند. در مورد این الگو با توجه به نمودار قیمت باید نکات زیر بررسی شود:

  • الگوهایی که دارای کفه فنجان گردتری هستند، سیگنال های قوی تری هستند.
  • اگر ته فنجان نوک تیز است، توصیه می کنیم از ورود به بازار خودداری کنید.
  • فنجان های عمیق سیگنال های ضعیفی در نظر گرفته می شوند. نکته اول در مورد قدرت خریداران را دوباره مرور کنید تا بفهمید چرا چنین وضعیتی ایجاد شده است.
  • در طول یک روند نزولی در الگوی فنجان و دسته، حجم باید کاهش یابد و در روند صعودی، حجم باید افزایش یابد تا یک الگوی قوی تشکیل شود.
  • اعتبار این الگو، در شرایطی که نقدینگی بالایی در بازار وجود دارد، بالا در نظر گرفته می شود.

4. تاثیر تایم فریم مناسب برای شناسایی این الگو

الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال وجود دارد که در مدت زمان کوتاهی شکل می گیرد. از سوی دیگر، الگوهایی وجود دارند که ممکن است چندین سال طول بکشد تا شکل بگیرند. الگوی کاپ در تحلیل تکنیکال از جمله الگوهایی است که شکل گیری آن معمولا زمان بر است.

گاهی حدود 5 سال برای شکل گیری کامل آن زمان نیاز است اما معمولاً این الگو در یک بازه زمانی یک ماهه تا یک ساله در نمودار شکل می گیرد. به همین دلیل است که هنگام انتخاب بازه زمانی مناسب برای تشخیص این الگوی قیمت در نمودار، باید مدت زمان مناسب را در نظر گرفت.

5. این مدل نباید به تنهایی مبنای تصمیم گیری باشد

نحوه شناسایی الگوی کاپ

یکی از بزرگترین اشتباهاتی که تحلیلگران تازه کار مرتکب می شوند این است که آنها فقط با رعایت الگوهای قیمت عمل می کنند. الگوهای قیمتی هر چند کامل و با تمام علائم ذکر شده نباید تنها عامل تصمیم گیری در مورد خرید و فروش ارز دیجیتال تلقی شود. باید توجه داشته باشید که سایر ابزارها مانند اندیکاتورها باید در کنار تشخیص الگو بررسی شوند. اگر اندیکاتورهای متعددی مبنی بر تایید الگوی قیمت وجود دارد، اکنون زمان تصمیم گیری و رسیدن به نتیجه نهایی است.

تأثیر زمان شکل‌گیری الگوی فنجان و دسته در تحلیل تکنیکال

در این الگو، زمان تأثیر زیادی بر انجام معامله دارد. برای فنجان، هر چه زمان بیشتر می گذرد، انتهای فنجان به U شکل نزدیک می شود و الگوی کاپ قوی تر ظاهر می شود. از طرفی اگر انتهای الگو تیز باشد و شکل آن به حرف V نزدیکتر باشد، نمی توان آن را الگوی کاپ نامید و کارایی لازم را ندارد. در نتیجه، فنجان های U شکل سیگنال خرید قوی تری نسبت به فنجان های V شکل دارند. مرحله تشکیل دسته بین 1 تا 4 هفته طول می کشد اما دسته هایی که در کمتر از 2 هفته تشکیل می شوند با نتایج بهتر همراه است.

تأثیر ارتفاع الگوی کاپ بر تحلیل تکنیکال

در فرآیند شکل گیری الگوی کاپ باید ارتفاع و عمق مناسبی تشکیل شود. اگر این الگو خیلی عمیق باشد به این معنی است که استحکام و جلوه مناسبی ندارد و نمی توان آن را الگوی مناسب و ایده آلی دانست.

تأثیر حجم معاملات بر الگوی کاپ در تحلیل تکنیکال

در ابتدای الگوی فنجان و دسته یعنی نیمه چپ فنجان، در نمودار قیمت شاهد کاهش حجم معاملات خواهید بود. همچنین وقتی ته فنجان به شکل U شکل می گیرد، حجم همان جهت قبلی است. در نیمه دوم فنجان که روند صعودی دارد، حجم معاملات نیز افزایش می یابد. در دسته فرآیندی شبیه به فنجان وجود دارد. در مقیاس نزولی با کاهش حجم معاملات و در مقیاس صعودی (نیمه سمت راست دسته) با افزایش حجم معاملات مواجه هستید.

تعیین هدف قیمت در الگوی کاپ

تعیین هدف قیمت در الگوی فنجان و دسته

  • ابتدا عمق فنجان را اندازه بگیرید.
  • سپس، در اعماق فنجان، از نقطه شکست بالا رفته، تا به قیمت هدف خود برسید.
  • نقطه مشخص شده، قیمت هدف است.

تعیین قیمت هدف در الگوی فنجان و دسته معکوس

  • ابتدا عمق فنجان را اندازه می گیریم.
  • سپس به زیر نقطه شکست عمق فنجان می رویم تا به قیمت هدف برسیم.
  • نقطه مشخص شده، قیمت هدف است.

تعیین حد ضرر در الگوی کاپ

در بازار بی ثبات بازارهای مالی، معامله گران برای جلوگیری از زیان بیش از حد در معاملات خود، حد ضرر تعیین می کنند. یعنی اگر قیمت دارایی به آن حد برسد، دارایی را می فروشند. در الگوی فنجان و دسته، حد ضرر درست زیر دسته فنجان است.

تعیین سیو سود در الگوی کاپ 

تعیین سیو سود نیز در معاملات بسیار مهم است. در الگوی فنجان و دسته برای تعیین سیو سود، عمق فنجان (ارتفاع) و بالا بردن نقطه شکست تا ارتفاع فنجان اندازه گیری می شود و این نقطه برابر با سیو سود است.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    6 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    در صورت کند بودن سایت فیلترشکن خود را خاموش کنید
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @9304891085
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09101364784
    موبایل 09927779006
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(سروش جاویدان)
    موبایل 09927779006
    موبایل 09927779006
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(پریسا متولی)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 106
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(سارا کیانی)
    موبایل 09304890686
    موبایل 09304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(سارا کیانی)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com