امروزه استفاده از محصولات و کالاهای چوبی در زندگی مردم موضوعی رایج و عادی است و تقاضای بسیار زیادی از سوی شهروندان برای خرید این محصولات وجود دارد و به همین دلیل، شرکت های مختلف تولید کننده این محصولات در مناطق مختلف ایران به وجود آمده اند و مواد اولیه لازم برای کارگاه های کوچک تر را فراهم می کنند؛ از طرف دیگر، در بازار سرمایه نیز گروهی تحت عنوان «گروه محصولات چوبی» تشکیل شد که در حال حاضر میزبان تعدادی از شرکت های تولید کننده محصولات چوبی می باشد که در ادامه مقاله به بررسی ویژگی شرکت های این گروه می پردازیم.
احداث کارخانه های تولید محصولات چوبی
با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ماشین آلات مدرن در چرخه تولید، کالاها و محصولات جدیدی وارد بازار مصرف شد و یکی از این زمینه ها، تولید محصولات چوبی بود که در دهه های اخیر دچار تحولات بسیار زیادی شده است و در بخش های مختلفی از زندگی مردم مانند: دکوراسیون خانه ها، لوازم اداری، سقف های کاذب و...این تغییرات دیده می شود و به همین دلیل تقاضای بسیار زیادی برای خرید محصولات چوبی در میان شهروندان به وجود آمده است.
در سالیان گذشته اکثر مواد اولیه برای تولید کالاهای چوبی در ایران، از خارج تامین می شد و شرکت های داخلی در این خصوص فعالیت های چشمگیری نداشتند. اما با سرمایه گذاری هایی که در این خصوص انجام شد، چندین شرکت برای تولید ورق های نئوپان تاسیس شدند و این صنعت را پایه گذاری کردند.
تشکیل گروه محصولات چوبی در بازار سرمایه
با پذیرش شرکت تولید فیبر ایران (فیبر رویال) در سال 1356 در بازار سرمایه، گروه محصولات چوبی تشکیل شد و در حال حاضر این گروه به لحاظ ارزش بازار به عنوان یکی از کوچکترین گروه های بازار سرمایه محسوب می شود و با وجود فعالیت شرکت های متعدد در حوزه تولید محصولات چوبی در مناطق مختلف ایران، استقبال زیادی برای پذیرش این شرکت ها در بازار سرمایه نشده است.
خدمات و محصولات شرکت های فعال در گروه محصولات چوبی
همانطور که از اسم این گروه مشخص است، حوزه فعالیت شرکت های آن در خصوص تولید محصولات چوبی است و به طور دقیق خدمات این گروه عبارت است از:
- تولید و فروش ورق های M.D.F ضخیم، نازک و روکش شده
- تولید پارکت های چوبی
- انواع ورق و فوم PVC
- تولید صفحه های کابینت
- تولید و واردات انواع فیبر، نئوپان خام، ساده و رنگی
- تولید نئوپان روکش شده از خرده چوب و هیزم
شرکت های پذیرفته شده در گروه محصولات چوبی
در حال حاضر، 6 شرکت در گروه محصولات چوبی پذیرفته شده است. این شرکت ها عبارت اند از:
- صنايع چوب خزر كاسپين (چخزر)- بازار دوم فرابورس
- فيبر ايران (چفيبر)- بازار دوم بورس
- نيوپان 22 بهمن (چنوپا)- بازار پايه زرد فرابورس
- صنايع چوب فريم (فريم)- بازار سوم فرابورس
- نكا چوب (نكا)- بازار سوم فرابورس
- مجتمع صنايع سيما چوب (سيماچوب)- بازار سوم فرابورس
توجه داشته باشید که فقط معاملات 2 نماد «چخزر» و «چفیبر» انجام می شود و عرضه اولیه سایر شرکت ها انجام نشده است و در ادامه، این 2 شرکت را مورد بررسی قرار می دهیم.
صنایع چوب خزر کاسپین
طرح اولیه تاسیس صنایع چوب خزر کاسپین در سال 1367 در شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) به تصویب رسید و پس از بررسی های فنی در سال 1368، زمینی به مساحت 10 هکتار برای احداث آن در نظر گرفته شد؛ اما پس از ابلاغ سیاست های ارزی جدید مبنی بر لزوم تامین منابع مالی بیشتر در سال 1371، شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی احداث پروژه مذکور را متوقف کرد. بعد از وقفه ای چند ساله و در سال 1378 با توجه به شرایط اقتصادی جدید، احداث این کارخانه در واحد فومیزه بابلسر(شرکت فیبر بابلسر سابق) آغاز شد.
خدمات و محصولات شرکت چوب خزر کاسپین
این شرکت به عنوان اولین تولید کننده پارکت و MDF در ایران شناخته می شود و در حال حاضر «کارخانه تولید MDF و پارکت آمل» و همچنین «واحد فومیزه بابلسر» به عنوان زیرمجموعه های این شرکت فعالیت می کنند و به طور کلی محصولات این شرکت که در گزارشات منتشر شده در سایت کدال به آن اشاره شده است، شامل موارد زیر می باشد:
- ورق M.D.F خام (ساب نشده)
- ورق فوم برد
- ورق پارکت
- ورق روکش ملامینه
- ورق M.D.F خام (ساب شده)
سهام شرکت چوب خزر کاسپین
این شرکت در سال 1399 در بازار سرمایه پذیرفته شد و هم اکنون سهام آن با نماد «چخزر» در بازار دوم فرابورس معامله می شود و ارزش بازار آن حدود 700 میلیارد تومان است. شركت «گروه صنعت سلولزی تامين گستر نوین» با در اختیار داشتن بیش از 67 درصد سهام شرکت چوب خزر کاسپین به عنوان بزرگترین سهامدار آن شناخته می شود.
شرکت تولید فیبر ایران
این شرکت در سال 1345 و با هدف كاهش وابستگی كشور به واردات انواع ورق فیبر تاسیس شد و در حال حاضر به عنوان تنها تولید کننده انواع فیبر در ایران شناخته می شود.
خدمات و محصولات شرکت تولید فیبر ایران
به طور کلی محصولات تولید شده و خدمات این شرکت عبارت اند از:
- تولید انواع ورق فیبر در ابعاد و ضخامت های مختلف
- روکش کردن انواع ورق فیبر و MDF
- واردات و صادرات انواع محصولات چوبی
- چوب پوست کنده
- تخته الوار
- هیزم
سهام شرکت تولید فیبر ایران
این شرکت در سال 1356 در بازار سرمایه پذیرفته شد و در حال حاضر سهام آن با نماد «چفیبر» در بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران معامله می شود و ارزش بازار 1200 میلیارد تومانی دارد. شرکت سرمایه گذاری ملی ایران (ونیکی) با در اختیار داشتن بیش از 70 درصد سهام شرکت تولید فیبر ایران، خود را به عنوان بزرگترین سهامدار آن معرفی کرده است.
عوامل موثر بر سودآوری شرکت های فعال در گروه محصولات چوبی
همانطور که اشاره کردیم، تنها 2 شرکت در این گروه فعال هستند و محصولات این دو شرکت نیز شامل ورق M.D.F، نئوپان، صفحه کابینت، روکش های چوبی و...می باشد؛ بنابراین برای تحلیل روند سودآوری آن ها بایستی عوامل تاثیر گذار بر فروش این محصولات را مورد بررسی قرار دهیم.
چشم انداز مصرف M.D.F در کشور
ورق M.D.F یکی از پر مصرف ترین محصولات چوبی در کشور به حساب می آید و کاربردهای فراوانی در دکوراسیون منازل، ساخت کتابخانه های چوبی، کابیت آشپزخانه و...دارد و همواره تقاضای زیادی برای خرید این محصول وجود دارد. بنابراین کارخانه های تولید کننده M.D.F معمولا فروش های خوبی را ثبت می کنند و چشم انداز استفاده از این محصول نیز همچنان مثبت است.
قیمت چسب و PVC
بخشی از مواد اولیه شرکت های تولید کننده ورق های فشرده چوبی، چسب و PVC است که هر دو مورد نیز از طریق پتروشیمی ها تامین می شود و همانطور که می دانید قیمت محصولات پتروشیمی کاملا تحت تاثیر نرخ دلار و قیمت های جهانی می باشد، بنابراین بالا رفتن نرخ دلار و نوسانات قیمت های جهانی می تواند به شکل غیر مستقیم، بر قیمت تمام شده محصولات این شرکت ها اثر بگذارد.
تامین چوب
سازمان حفاظت محیط زیست، طرحی را تحت عنوان «طرح تنفس جنگل های هیرکانی- کاسپینی شمال کشور» در دست اجرا دارد و همین موضوع باعث ایجاد مشکلاتی در تامین چوب مورد نیاز شرکت های تولید کننده محصولات چوبی می شود؛ البته این شرکت ها از طریق واردات، محصولات باغی و یا استفاده از چیپس چوب نیز می توانند نیاز خود را بر طرف کنند.
نرخ دلار
قیمت گذاری M.D.F خام در ایران کاملا تحت تاثیر نرخ دلار است و این صنعت به عنوان یکی از صنایع دلاری کشور محسوب می شود. بنابراین افزایش قیمت دلار می تواند حاشیه سود شرکت های تولید کننده M.D.F را با رشد همراه سازد.
اعمال تعرفه واردات بر محصولات مشابه
یکی از فرصت های خوب برای شرکت های فعال در گروه محصولات چوبی، اعمال تعرفه واردات بر محصولات مشابه است؛ به این معنا که به دلیل اعمال تعرفه های گمرکی بر واردات محصولات چوبی، قیمت تمام شده برای محصولات تولید داخل از محصولات خارجی کمتر تمام می شود و مصرف کننده نهایی به سمت خرید محصول تولید داخل هدایت می شود.
جمع بندی
گروه محصولات چوبی به لحاظ ارزش بازار، یکی از کوچکترین گروه های بازار سرمایه محسوب می شود و در حال حاضر تنها 2 نماد «چخزر» و «چفیبر» در این گروه معامله می شوند و با توجه به مصرف بالای محصولات چوبی در بین مردم، سودهای ساخته شده در این دو شرکت در آینده نیز تکرار پذیر خواهد بود و به شرط تامین مواد اولیه مورد نیاز این شرکت ها، گروه محصولات چوبی می تواند یکی از گزینه های مناسب برای سرمایه گذاری باشد.
نظر بدهید