1. صفحه اصلی
  2. مقالات بازار مالی
  3. اصطلاحات بازار مالی
  4. شاخص داوجونز چیست؟

شاخص داوجونز چیست؟

شاخص داوجونز چیست؟
لوگو علیرضا محرابی
شاخص داوجونز چیست؟
اصطلاحات بازار مالی

امروزه بازار بورس و بازار مالی فارکس یکی از بزرگترین بازارهایی است که تعداد زیادی از معامله گران از سراسر جهان در این بازار به معامله می پردازند. اگر شما نیز به بازار بورس بین المللی یا بازار فارکس علاقه‌ داشته باشید و برای معامله در این بازارها در حال یادگیری آموزش های لازم هستید، احتمالا تاکنون نام شاخص داوجونز (Dow Jones) را شنیده‌ اید و اطلاعات کمی از او دارید. شاخص داوجونز در اصل یک نماد برای نشان دادن اقتصاد کشور آمریکا بوده که جزء مهم‌ ترین نمادها در بازارهای مالی محسوب می‌ شود. از گذشته تاکنون عده زیادی از معامله گران بازارهای مالی به این شاخص علاقه بسیار زیادی دارند زیرا این شاخص یک راهنما برای به سود رسیدن آنها به حساب می آید. اگر شما نیز علاقه دارید جزو این معامله گران باشید بهتر است با مطالعه این مقاله اطلاعات کافی از شاخص داوجونز به دست آورید و با کمک این نماد به سود دست یابید.

مفهوم نماد داوجونز در فارکس چیست؟

مفهوم نماد داوجونز در فارکس

نماد داوجونز به عنوان یکی از مهم ترین نمادهای بازار مالی شناخته می شود، همچنین نماد داوجونز در فارکس (Dow Jones) نیز یک شاخص سهام است. این شاخص، عملکرد 30 شرکت برتر فهرست شده در بورس های ایالات متحده را نشان می‌ دهد و نشانگر عملکرد این ابر شرکت ها است که در بورس آمریکا جایگاه بسیار تاثیرگذاری دارند. نماد داوجونز یکی از مهم ترین معیارهای کلیدی برای ارزیابی قدرت بازار مالی و یکی از معروف ‌ترین شاخص های سهام در جهان است.

البته بهتر است بدانید که کلمه داوجونز (Dow Jones) عبارت خلاصه شده میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones Industrial Average) یا DJIA است که به صورت شاخص داوجونز تلفظ می شود. در پلتفرم City Index که یک پلتفرم معاملاتی آنلاین با پشتیبانی StoneX Group است، نماد داوجونز با عنوان وال استریت (Wall Street) شناخته می ‌شود و با این عنوان یاد می شود. 

نماد داوجونز که یکی از مهم ترین نمادهای موجود در بازارهای مالی است در سال 1896 به سراسر جهان معرفی شد. قدمت این نماد بسیار زیاد است و به عنوان یکی از کهن ترین و قدیمی ترین شاخص های موجود در جهان شناخته می شود. این نماد همچنین به عنوان یکی از ‌مهم ‌ترین شاخص های بورس نیز در نظر گرفته می ‌شود و در بورس نیز جایگاه ویژه ای دارد؛ علت این موضوع این است که شاخص داوجونز برخی از بزرگترین و معروف ترین شرکت‌ ها در جهان را در برمی ‌گیرد. امروزه، این نماد توسط شاخص های S&P Dow Jones، همان شرکتی که شاخص S&P 500 را همراه با بسیاری دیگر از شاخص های مهم ایالات متحده کنترل می ‌کند، مدیریت می ‌شود و تحت نظارت این شرکت است. 

اگر بخواهیم به نقش نماد داوجونز در بازار فارکس بپردازیم اینگونه می توان گفت که این نماد در بازار فارکس به عنوان معیاری برای ارزیابی وضعیت کلی بازار سهام ایالات متحده عمل می‌ کند و اغلب برای سنجش شرایط اقتصادی این کشور استفاده می‌ شود؛ این نماد شرایط کلی اقتصادی ایالات متحده آمریکا را نمایان می کند.

بررسی تاریخچه نماد داوجونز در بازار مالی فارکس

تاریخچه نماد داوجونز در بازار مالی فارکس

اصلی ترین بنیان گذار نماد داوجونز (DJIA)، چارلز داو (Charles Dow) است. او در سال 1896 این نماد را ایجاد کرد؛ شاخص اصلی از 12 سهام، شامل جنرال الکتریک (General Electric)، آمریکن توباکو (American Tobacco) و یو اِس استیل (U.S. Steel) تشکیل شده بود.

نماد داوجونز پس از اینکه در سال 1896 ایجاد شد در طول سال ‌ها چندین بار گسترش یافته است و آخرین فهرست آن شامل 30 سهم از شرکت‌ های مختلف است. این شرکت‌ ها اغلب به خاطر سابقه کار بالا و ثبات مالی، به عنوان شرکت‌ های دارای تراشه آبی (blue-chip) شناخته می ‌شوند و نقش تاثیرگذاری در اقتصاد آمریکا دارند.

ساختار نماد داوجونز در فارکس به چه صورت است؟

نماد شاخص داوجونز در بازار فارکس (DJIA) به عنوان یک شاخص وزنی قیمت به کار می رود. این بدین معنی است که سهام با قیمت سهام بالاتر تأثیر بیشتری بر عملکرد شاخص دارند و این شاخص را تحت تاثیر قرار می دهد. البته این ویژگی نماد داوجونز در تضاد با سایر شاخص ها مانند S&P 500 بوده که به صورت قیمت- وزنی تعریف شده است.

همانطور که در قسمت بالا گفتیم حدود 30 شرکت بزرگ در این نماد وجود دارند و این 30 شرکت گنجانده شده در نماد داوجونز آمریکا در فارکس با دقت توسط سردبیران وال استریت ژورنال (Wall Street Journal)، روزنامه بین ‌المللی تجاری و اقتصادی آمریکایی، انتخاب شده‌اند و در این نماد جای داده شدند. هدف از فرآیند انتخاب این 30 ابر شرکت ایالات متحده آمریکا، نشان دادن وضعیت بخش‌ های مختلف اقتصاد ایالات متحده است که اطمینان حاصل می ‌کند این شاخص، یک نمای کلی از عملکرد بازار را ارائه می ‌کند.

در ادامه قصد داریم تعدادی از این ابر شرکت های مهم که سهام آنها در نماد شاخص داوجونز در بازار مالی فارکس در نظر گرفته می شود را معرفی کنیم؛ این شرکت ها عبارتند از:

  • Apple 
  • Goldman Sachs
  • Boeing
  • McDonald`s
  • Home Depot
  • UnitedHealth Group
  • Salesforce

در نمودار قسمت پایین می توانید چگونگی ساختار نماد داو جونز بر اساس بخش ‌های تشکیل دهنده از 14 می 2021 را مشاهده کنید در این تصویر چگونگی ساختار این نماد نشان داده شده است:

ساختار نماد داو جونز

مهم ترین دلایل اهمیت نماد داوجونز در بازار مالی فارکس 

میانگین صعنتی داوجونز (DJIA) در بازار مالی فارکس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ در قسمت زیر به تعدادی از این دلایل می پردازیم: 

اولین دلیل، این است که نماد داوجونز معیاری برای نشان دادن عملکرد بازار است؛ این بدان معنا است که این شاخص به عنوان یکی از قدیمی‌ ترین و پرطرفدارترین شاخص ‌های بازار سهام، نماد داوجونز در فارکس به عنوان معیاری برای سنجش عملکرد کلی بازار سهام ایالات متحده در نظر گرفته می ‌شود؛ و اوضاع کلی این بازار را برای معامله گران تشریح می کند. این نماد نشان ‌دهنده سلامت و جهت کلی بازار ایالات متحده است و تصویری از وضعیت فعلی آن ارائه می‌ دهد که این دید کلی از بازار ایالات متحده آمریکا در پیش بینی وضع اقتصادی جهان بسیار موثر است زیرا این کشور نقش بسیار اساسی در اقتصاد جهان دارد.

دومین دلیل، این است که شاخص داوجونز بازتاب دهنده اقتصاد ایالات متحده آمریکا است؛ شاخص داوجونز در فارکس شامل 30 شرکت بزرگ، باسابقه و با ثبات مالی است که بخش ‌های مختلف اقتصاد ایالات متحده را در بر می ‌گیرد و تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد این کشور دارند؛ به این ترتیب عملکرد این شاخص می ‌تواند به عنوان نشانه‌ ای برای چشم‌ انداز اقتصادی گسترده ‌تر در نظر گرفته شود. شاخص داوجونز رو به رشد، اغلب نشان ‌دهنده اقتصادی در حال توسعه است؛ در حالی که شاخص رو به کاهش نشان ‌دهنده اقتصاد در حال رکود است. پس در یک نتیجه کلی می توان این شاخص را به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های نشانگر اقتصاد ایالات متحده آمریکا محسوب کرد.

اهمیت نماد داوجونز در بازار مالی فارکس

سومین دلیل، شاخص تمایل سرمایه ‌گذاران است؛ نماد داوجونز در فارکس به عنوان ابزار سنجشی برای ارزیابی ضریب اطمینان سرمایه ‌گذاران در بازار ایالات متحده در نظر گرفته می ‌شود زیرا معامله گران با تحلیل این شاخص، تصمیم می گیرند در بازار سرمایه گذاری کنند یا نه. افزایش ارزش شاخص، نشان‌ دهنده احساسات صعودی بازار است که به این معنی است که سرمایه ‌گذاران نسبت به چشم ‌انداز آینده اقتصاد خوش ‌بین هستند و سرمایه گذاری آنها با سود روبرو می شود اما در مقابل، کاهش شاخص داوجونز در فارکس نشان‌ دهنده احساسات نزولی است که به معنای عدم خوش ‌بینی سرمایه ‌گذاران نسبت به رشد اقتصادی است و عدم رشد اقتصادی نشانگر ضرر معامله گران است.

چهارمین و آخرین دلیل، مقایسه عملکرد است؛ سرمایه ‌گذاران بازار مالی فارکس از نماد داوجونز در فارکس به عنوان معیاری برای مقایسه عملکرد سبد سهام خود استفاده می‌ کنند و از این نماد برای مقایسه استفاده می کنند. به این صورت که اگر هلدینگ‌ ها یا شرکت‌ های صاحب سهام سرمایه ‌گذار مطابق با نماد داوجونز یا بهتر از آن عمل کنند؛ نشان‌ دهنده این است که سرمایه ‌گذاری ‌های آنها نتایج خوبی داشته است. اگر هلدینگ‌ های آنها به خوبی عمل نکنند، ممکن است زمان آن رسیده باشد که باید استراتژی سرمایه ‌گذاری خود را مجدداً ارزیابی کنند؛ پس این نماد در سنجش استراتژی معامله گران بسیار مفید است.

نحوه معامله نماد داوجونز در بازار مالی فارکس چگونه است؟ 

نحوه معامله نماد داوجونز

روش های مختلفی برای معامله نماد داوجونز در بازار مالی فارکس وجود دارد که از مهم ترین روش های معامله نماد داوجونز می توان به CFD، اسپرد بتینگ (Spread Betting)، معاملات آتی، معاملات آپشن و صندوق قابل معامله (ETF) اشاره کرد. البته باید توجه کنید که انتخاب هر یک از این روش ها، به سبک معاملاتی معامله گر بستگی دارد و معامله گر می تواند بسته به نوع سبک معاملاتی خود، این روش ها را انتخاب کند. 

بهتر است بدانید که معامله گر نمی تواند به صورت مستقیم در شاخص داوجونز سرمایه گذاری کند زیرا در این شاخص دارایی مشخصی برای معامله وجود ندارد. در واقع، نماد داوجونز (DJIA) عددی است که نشان ‌دهنده قیمت سهام چندین ابر شرکت آمریکایی است که در اقتصاد این کشور نقش بسیار پر رنگی دارند؛ اما وجود چندین صندوق به معامله گر این امکان را می‌ دهد که با یک معامله، با سهام 30 شرکت سر و کار داشته باشد. در ادامه این روش ها را معرفی می کنیم:

معامله نماد داوجونز از طریق CFD

CFD ها در واقع قراردادهایی هستند که بر اساس آنها، موافقت می ‌کنیم که تفاوت قیمت نماد داوجونز را از زمانی که پوزیشن خود را باز می ‌کنیم تا زمانی که آن را می ‌بندیم، مبادله کنیم. ما می‌ توانیم پوزیشن ‌های خرید یا فروش را اتخاذ کرده و با استفاده از لوریج (Leverage) یا اهرم ترید کنیم.

معامله نماد داوجونز از طریق اسپرد بتینگ (Spread Betting)

معامله نماد داوجونز از طریق اسپرد بتینگ مانند CFD است؛ با این تفاوت که به جای معامله یک قرارداد، در مورد این که شاخص داوجونز بالا یا پایین می ‌رود، گمانه ‌زنی می ‌کنیم و به پیش بینی می پردازیم. اگر روند مطابق با پیش‌ بینی ما حرکت کند، ما سود می ‌کنیم و در غیر این صورت، ضرر زیادی را متحمل می شویم.

معامله نماد داوجونز از طریق معاملات آتی (Futures) و آپشن (Options)

هر دو روش قراردادهای آتی و آپشن به ما امکان می ‌دهند که نماد شاخص داوجونز را در تاریخ مشخصی در آینده با قیمت تعیین شده معامله کنیم. در معاملات آتی، ما ملزم به ترید هستیم در حالی که در معاملات آپشن، چنین الزامی برای ما وجود ندارد و مجبور نیستیم ترید انجام دهیم.

معامله سهام داوجونز از طریق صندوق های قابل معامله (ETF)

در این روش، به جای استفاده از مشتقات، ما می ‌توانیم نماد داوجونز را با خرید تمام سهام تشکیل دهنده آن معامله کنیم.

ساعات معاملات نماد داوجونز در فارکس

ساعات معاملات نماد داوجونز در فارکس

بهتر است بدانید که نماد داوجونز ساعات معاملاتی مشابه با بازار سهام ایالات متحده دارد و این نماد نیز ساعت اختصاصی خود را دارا است: از ساعت 09:30 تا 16:00 به وقت شرقی (13:30 تا 20:00 ساعت هماهنگ جهانی (UTC))، از دوشنبه تا جمعه.

البته گرچه این نماد ساعت معامله اختصاصی خود را دارا است با این حال، معامله در پیش از ساعات بازار نیز انجام می‌ شود و انجام آن نیز محدودیتی برای معامله گر ندارد. این ساعت ممکن است از ساعت 4 صبح آغاز شود و تا 09:30 ادامه یابد. علاوه بر این، معاملات این نماد ممکن است از ساعت 16:00 تا 20:00 نیز ادامه یابد.

نماد داوجونز در بازار مالی فارکس چگونه محاسبه می شود؟

در مورد نحوه محاسبه نماد داوجونز، باید بدانید که نماد داوجونز با استفاده از یک سیستم وزنی قیمت محاسبه می ‌شود و با این سیستم می توان به محاسبه شاخص داوجونز در بازار مالی فارکس پرداخت. این بدان معنی است ارزش آن به صورت متفاوتی از GermanDAX یا FTSE100 که بر اساس سرمایه بازار ارزیابی می ‌شوند، محاسبه می ‌شود. در مورد نماد داوجونز، ارزش این شاخص بر اساس قیمت سهام شرکت‌های تشکیل‌ دهنده آن به دست می ‌آید.

قیمت هر یک از سهام تشکیل دهنده شاخص داوجونز با هم جمع می ‌شوند و سپس بر یک مقسوم علیه با عنوان Dow Divisor تقسیم می ‌شوند که عددی است که برای توضیح تأثیر بالقوه غیرعادی شکست سهام یا تغییرات شاخص طراحی شده است.

برخی عقیده دارند که نماد داوجونز نسبت به رقیب آمریکایی خود (S&P 500) کمتر قابل اعتماد است چون سهام را به جای ارزش بازار، بر اساس قیمت آنها ارزیابی می ‌کند؛ با این حال، این دو شاخص در طول سال‌ ها همگام با یکدیگر حرکت کرده‌ اند.

بازده متوسط نماد داوجونز در فارکس به چه شکل است؟

بازده متوسط نماد داوجونز در بازار مالی فارکس این منظور را به سرمایه گذار منتقل می کند که اگر سرمایه ‌گذار در یک دوره زمانی معین مستقیماً در این شاخص سرمایه ‌گذاری کند، چقدر درآمد خواهد داشت و به طور کلی به چه میزان سود خواهد کرد. از سال 2011 تا 2020، بازده متوسط سالانه شاخص داوجونز در فارکس 10.7 درصد بود. این رقم تنها در دو سال 2015 و 2018، به طور کلی سقوط کرد و با رکور چشم گیری روبه رو شد. 

 بررسی مزایا و معایب شاخص داوجونز

مزایا و معایب شاخص داوجونز

این شاخص برای افراد حاضر در بازارهای مالی ذینفعان و همچنین افرادی که به گونه ای به این بازارها مرتبط هستند مزایا و معایبی دارد که در این قسمت قصد داریم به این مزایا و معایب بپردازیم.

مزایا

از مهم ترین مزایای شاخص داوجونز می توان به معیار عملکرد مناسب اشاره کرد: نماد داوجونز یکی از بهترین راه های پیگیری عملکرد و اندازه ‌گیری سلامت عمومی بازار سهام ایالات متحده است؛ این شاخص یک جمع بندی کلی از وضعیت این بازار ارائه می ‌کند.

دومین مزایای این شاخص این است که زمینه تاریخی را فراهم می کند: بهتر است بدانید که تحلیل داده های گذشته برای معامله گران بسیار مفید است و به آن ها کمک می کند تصمیمات صحیحی اخذ کنند. 

معایب

در این شاخص فقط می توان شرکت های بزرگ را مشاهده کرد زیرا این شاخص فقط شرکت های بزرگ را پوشش می دهد؛ پس معامله گر نمی تواند کل بازار سهام ایالات متحده را که شامل سهام ‌های کوچک و متوسط نیز می ‌شود، در اختیار بگیرد.

تعداد محدودی از سهام و بخش ها را ردیابی می کند: داو فقط 30 سهام ایالات متحده را ردیابی می کند و همه بخش های اقتصاد را پوشش نمی دهد؛ به عنوان مثال، DJIA 9 بخش را پوشش می دهد اما بخش حمل و نقل یا خدمات آب و برق را شامل نمی شود.

وزن دهی قیمت می تواند گمراه کننده باشد: از آنجایی که داوجونز یک شاخص وزنی قیمتی است، سهام هایی که بالاترین قیمت ها را دارند بیشترین تأثیر را بر حرکت شاخص دارند، حتی اگر سهام با قیمت پایین تر، بزرگتر یا تأثیرگذارتر در بازار باشند.

نتیجه گیری

آشنایی با شاخص داوجونز

در رابطه با شاخص داوجونز اینطور می توان گفت که این نماد، در بازار مالی فارکس یک شاخص سهام از 30 شرکت آمریکایی با سرمایه عظیم است که مترادف و برابر با کل بازار سهام آمریکا در نظر گرفته شده است؛ زیرا این ابر شرکت ها نقش بسیار اساسی در اقتصاد ایالات متحده آمریکا و کل اقتصاد جهانی دارند. با این حال، این شاخص تنها شامل 30 شرکت است و به صورت قیمت-وزنی تعریف شده است و به این معناست که همیشه بازتاب دقیقی از بازار سهام گسترده ‌تر ارائه نمی‌دهد و فقط عملکرد این 30 شرکت بزرگ آمریکایی را در بر می گیرد.

البته بهتر است بدانید که 30 ابر شرکت‌ موجود در نماد داوجونز در فارکس نیز توسط کمیته ‌ای از سردبیران وال استریت ژورنال (Wall Street Journal) انتخاب می‌ شوند و در تلاش برای نشان دادن وضعیت کلی اقتصاد هستند و این شرکت ها نیز همواره عملکرد بسیار شاخصی دارند و حضور این شرکت ها نسبت به سهام آنها سنجیده می شود. این بدان معنی است که شرکت‌ های خاصی ممکن است به صورت دوره‌ای به شاخص اضافه یا از آن حذف شوند؛ بدون این که بتوانیم پیش ‌بینی کنیم چه زمانی یا کدام سهام تغییر خواهد کرد. با این حال، با وجود این محدودیت‌ ها، نماد داوجونز در فارکس دارای جایگاه ویژه‌ای در امور مالی آمریکا است و نشانگر یک دید کلی از اقتصاد این کشور است. این نماد به عنوان مهم ترین نماد در بازارهای مالی فارکس به شمار می رود.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    5 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    1 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09192353887
    موبایل 09192353887
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_11_107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(میلاد موسوی)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09101364784
    موبایل 09101364784
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @@armteam_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_111_107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09927779050
    موبایل 09304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_Admin_101
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(میلاد موسوی)
    موبایل 09907779006
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com