تفاوت بورس تهران و نیویورک چیست؟ شاید این سوال تاکنون برای شما هم مطرح شده است ما قصد داریم در این مقاله به این تفاوت ها بپردازیم. امروزه بازار بورس یکی از پرطرفدارترین بازارهای مالی جهان است، در این بازار روزانه حجم بسیار زیادی معامله انجام می شود. اگر بخواهیم بازار بورس را در یک جمله کوتاه تعریف کنیم اینگونه می توان گفت که بازار سهام یا بورس مکانی است که در آن خریداران و فروشندگان، سهام شرکت های بورسی را معامله می کنند. گرچه بازار بورس سرشار از نوسانات متعدد است اما به عنوان یک جزء حیاتی از سیستم مالی عمل می کند زیرا تخصیص سرمایه را تسهیل می کند و فرصت هایی را برای سرمایه گذاران برای مشارکت در مالکیت و رشد مشاغل فراهم می کند و سرمایه گذاران می توانند به راحتی در این بازار به سرمایه گذاری بپردازند.
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم ما در این مقاله به تفاوت بورس تهران و نیویورک می پردازیم و این اطلاعات برای افرادی که در بازار بورس فعال هستند بسیار مفید است. بورس تهران و نیویورک اگرچه تفاوت های چندان زیادی با هم ندارند اما کسانی که به دنبال آموزش فارکس یا بورس هستند باید این اطلاعات را بدانند.
تاریخچه بازار بورس ایران
در این بخش به معرفی تاریخچه بورس در ایران می پردازیم. بهتر است بدانید که بورس ایران که با نام بورس اوراق بهادار تهران (TSE) نیز شناخته می شود، بورس اولیه ایران است و برای اولین بار در سال 1967 با این نام انتشار یافت. بورس در ایران دارای یک تاریخچه بسیار طولانی است و در طول سال ها، رشد و تحول قابل توجهی را تجربه کرده است. گرچه همواره سرشار از نوسان بوده است اما توانست در طول این سال ها سرمایه گذاران و معامله گران بسیار زیادی را به خود جذب کند. بورس اوراق بهادار زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار ایران (SEO) فعالیت می کند و بستری برای معاملات اوراق بهادار شرکت های ایرانی ارائه می دهد و روزانه معاملات بسیار زیادی در این بستر انجام می شود.
بررسی دلایل اهمیت بازار بورس تهران و نیویورک
تفاوت بازار بورس تهران و نیویورک چیست؟ اگر تاکنون برای شما هم این سوال پیش آمده پیشنهاد می کنم این بخش از مقاله را با دقت مطالعه کنید؛ ما در این قسمت به عمده ترین تفاوت های بازار بورس تهران و نیویورک می پردازیم. جالب است بدانید که هر دو بازار یعنی بازار بورس تهران و نیویورک به منظور تسهیل معاملات سهام هستند اما تفاوت های آنان قابل توجه است که اطلاع از این تفاوت ها برای یک معامله گر بازار بورس یا فارکس بسیار ضروری است. تفاوت بورس تهران و نیویورک شامل ساختار بازار، محیط نظارتی، اندازه بازار، پروفایل های سرمایه گذار، انواع اوراق بهادار معامله شده و سطح یکپارچگی جهانی است. در واقع این تفاوت ها عمده ترین تفاوت های بازار بورس تهران و نیویورک است؛ همانطور که گفتیم درک این تمایزات برای سرمایه گذاران و سیاست گذاران ضروری است تا در هر بازار به طور موثر حرکت کنند و از فرصت هایی که ارائه می دهند سرمایه گذاری کنند.
همانطور که می دانید بازارهای سهام ایران و نیویورک در اقتصاد متبوع خود نقش مهمی دارند و در مقیاس داخلی و جهانی اهمیت قابل توجهی دارند و هر اتفاقی که در این بازارها رخ می دهد تاثیر مستقیمی با دگرگونی اقتصاد این دو کشور دارد. در اینجا ما به مهم ترین دلایل کلیدی که اهمیت این بازارهای سهام را برجسته می کند می پردازیم:
تشکیل سرمایه
مهمترین تفاوت بورس تهران و نیویورک، تشکیل سرمایه است. از مهم ترین علل اهمیت این بازارها می توان به این موضوع اشاره کرد که بازارهای سهام برای شرکت ها حیاتی هستند؛ تا این شرکت ها با انتشار سهام برای سرمایه گذاران، سرمایه خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. همین امر سبب شده است که بازارهای بورس ایران و نیویورک بسترهایی را برای شرکت ها فراهم کنند تا به منابع مالی از مردم دسترسی پیدا کنند و به آنها امکان می دهند عملیات خود را تامین مالی کنند. همین امر موجب می شود که شرکت ها در رشد سرمایه گذاری کرده و فرصت های شغلی برای افراد ایجاد کنند.
رشد اقتصادی
بازارهای سهام نقش بسیار پر رنگی در رشد اقتصادی یک کشور دارند. بازارهای سهام با تسهیل سرمایه گذاری و تخصیص سرمایه به رشد اقتصادی کمک می کنند و موجب می شوند که اقتصاد یک کشور به بحران مواجه نشود؛ این اتفاق زمانی رخ می دهد که سرمایه گذاران سهام شرکت ها را خریداری می کنند؛ سرمایه لازم برای گسترش عملیات، توسعه محصولات یا خدمات جدید و کمک به توسعه کلی اقتصادی را در اختیار شرکت ها قرار می دهد؛ همین امر موجب می شود که اقتصاد یک کشور با رشد مواجه شود.
مشارکت سرمایه گذار
یکی دیگر از موارد تفاوت بورس تهران و نیویورک، مشارکت سرمایه گذار است که از اهمیت بالایی در بازارهای مالی برخوردار است. بازارهای سهام به افراد و سرمایه گذاران نهادی فرصت سرمایه گذاری در شرکت های بورسی را می دهند، معمولا سرمایه گذاران از این فرصت استفاده می کنند و با شرکت در این بازارها، می توانند از افزایش سرمایه و سود سهام بهره مند شوند و به طور بالقوه ثروت خود را در طول زمان افزایش دهند، همین موضوع باعث شده است که سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری ترغیب شوند.
کشف قیمت و کارایی
همچنین کشف قیمت و کارایی نیز از علل مهم بودن بازارهای سهام محسوب می شود. همانطور که می دانید بازارهای سهام به عنوان بستری برای کشف قیمت عمل می کنند و در این بستر می توان به راحتی قیمت ها را به دست آورد. بازار بورس جایی است که پویایی عرضه و تقاضا تعیین کننده ارزش اوراق بهادار است؛ بازارهای بورس ایران و نیویورک این امکان را برای سرمایه گذاران فراهم می کند که احساسات بازار را ارزیابی کنند تا از این طریق، قیمت های منصفانه را برای اوراق بهادار تعیین کنند و معاملات و نقدینگی کارآمد را تسهیل کنند.
شاخص سلامت اقتصادی
رشد یا عدم رشد بازار سهام یک کشور نشانگر سلامت اقتصادی آن کشور است. روندهای صعودی یا نزولی بازار به ترتیب می تواند منعکس کننده خوش بینی یا بدبینی اقتصادی باشد و بر اعتماد سرمایه گذاران و تصمیم گیری اقتصادی تأثیر بگذارد به گونه ای که این روند موجب می شود یک سرمایه گذار برای سرمایه گذاری ترغیب شود یا از این تصمیم امتناع کند.
نفوذ بین المللی
از عمده ترین تفاوت بورس تهران و نیویورک می توان به نفوذ بین المللی اشاره کرد. بازار سهام نیویورک به عنوان یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین بورس های سهام در سطح جهان، تأثیر قابل توجهی بر بازارهای مالی بین المللی دارد؛ به گونه ای که هر گونه تغییر در این بازار می تواند به راحتی اقتصاد جهان را تحت تاثیر خود قرار دهد. عملکرد و روند آن می تواند تأثیرات سرریزی بر سایر بورس های سهام در سراسر جهان داشته باشد و به احساسات بازار جهانی و رفتار سرمایه گذاران کمک کند.
سیاست ها و پیامدهای نظارتی
آخرین علل اهمیت بازار بورس تهران و نیویورک سیاست ها و پیامدهای نظارتی است. همانطور که اطلاع دارید اقتصاد نیز وابسته به سیاست است و ممکن است اقتصاد یک کشور با رفتار سیاسی آن پیوند عمیقی داشته باشد. بازارهای سهام ایران و نیویورک تحت نظارت سیاست هایی هستند که هدف آنها تضمین انصاف، شفافیت و حمایت از سرمایه گذار است. توسعه چارچوب های نظارتی قوی به حفظ یکپارچگی بازار، افزایش اعتماد سرمایه گذاران و تقویت رشد پایدار کمک می کند.
مقایسه بازدهی سهام در بازار تهران و نیویورک
ارزش بازار
NYSE دارای ارزش بازار قابل توجهی در مقایسه با TSE است. بورس اوراق بهادار آمریکا جز بزرگترین بورس های جهان به شمار می رود و میزبان شرکت های بین المللی با سرمایه کلان است. در این بازار روزانه حجم بسیار زیادی از معاملات صورت می گیرد؛ این در حالی است که بورس اوراق بهادار ایران ارزش کمتری نسبت به بورس آمریکا دارد و معمولا بر روی شرکت های ایرانی متمرکز است.
نقدینگی
NYSE عموماً به دلیل تعداد بیشتر شرکت های پذیرفته شده در بورس و حجم معاملات بیشتر، نقدینگی بالاتری از خود نشان می دهد. TSE، در حالی که به طور فعال معامله می شود، ممکن است سطح نقدینگی نسبتاً پایین تری داشته باشد؛ مسلما با حجم نقدینگی زیادی که این بازار دارد بازدهی اش هم از بازار بورس تهران بسیار بالاتر است.
نهادهای نظارتی
همواره در بازار بورس یک نهاد نظارتی وجود دارد که رفتار سرمایه گذاران و معامله گران و همچنین اتفاقات بازار بورس را نظارت می کند. بورس اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار ایران (SEO) فعالیت می کند که بر بازار سرمایه ایران نظارت و تنظیم می کند. این نهاد، نظارت دقیقی بر روی بازار بورس ایران دارد. این در حالی است که NYSE توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) تنظیم می شود که مسئول تضمین بازارهای منصفانه و منظم در ایالات متحده است.
الزامات افشا و گزارش
TSE و NYSE الزامات افشا و گزارش متفاوتی دارند. NYSE از شرکت های پذیرفته شده در بورس می خواهد که استانداردهای گزارشگری سختگیرانه از جمله گزارشگری مالی و افشای منظم را رعایت کنند. TSE الزامات گزارشگری خاص خود را دارد اما ممکن است از نظر فراوانی و عمق افشاها متفاوت باشد.
تاریخچه بازار بورس نیویورک
در این قسمت نگاه کوتاهی به تاریخچه بورس نیویورک می اندازیم. بورس اوراق بهادار نیویورک نیز تاریخچه بسیار کهنی دارد که در سال 1792 برای اولین بار به عنوان یک سازمان رسمی تأسیس شد و پس از تاسیس در طول زمان تکامل یافته و پیشرفت های تکنولوژیکی را در خود جای داده و با تغییرات پویایی بازار سازگار شده است تا موقعیت خود را به عنوان یک بورس اوراق بهادار پیشرو حفظ کند.
انواع اوراق بهادار قابل معامله در بازار بورس تهران و نیویورک
در رابطه با سوال تفاوت بورس تهران و نیویورک سعی کردیم به مهم ترین تفاوت های این دو بازار بپردازیم. در این قسمت نیز به معرفی انواع اوراق بهادار قابل معامله در بازار بورس تهران و نیویورک می پردازیم:
TSE :TSE طیفی از اوراق بهادار، از جمله سهام (سهام معمولی و سهام ممتاز)، صندوق های قابل معامله در بورس (ETF)، اوراق قرضه، ابزارهای مالی اسلامی (مانند صکوک) و گواهی مشارکت (مشابه با انتشارات حقوقی یا اختیار سهام) ارائه می کند؛ این در حالی است که بازار بورس نیویورک طیف وسیع تری از اوراق بهادار را برای سرمایه گذاران و معامله گران خود ارائه می دهد.
NYSE :NYSE طیف وسیع تری از اوراق بهادار، از جمله سهام عادی، سهام ممتاز، ETF ها، رسیدهای سپرده گذاری آمریکایی (ADRs) که نماینده سهام شرکت های بین المللی، اوراق قرضه شرکتی و ابزارهای مشتقه مختلف مانند اختیار معامله و قراردادهای آتی است را ارائه می دهد.
مشارکت سرمایه گذاران خارجی در بازار سهام تهران و نیویورک به چه صورت است؟
بورس اوراق بهادار ایران: در ایران قوانین خاصی در رابطه با مشارکت سرمایه گذاران خارجی در بازار سهام وجود دارد. بدین صورت که دولت ایران به دسته های خاصی از سرمایه گذاران خارجی اجازه می دهد تا با رعایت قوانین و مقررات خاصی در بورس اوراق بهادار شرکت کنند و این اجازه برای تمام سرمایه گذاران خارجی اعمال نمی شود؛ همچنین، ممکن است محدودیت هایی در سطوح مالکیت خارجی و بازگرداندن سرمایه وجود داشته باشد.
NYSE :NYSE برخلاف بازار سهام ایران که محدودیت های بسیار زیادی برای مشارکت سرمایه گذاران خارجی دارد در بازار سهام آمریکا از سرمایه گذاران خارجی استقبال می شود و همین امر موجب شده است که در این بازار مشارکت بین المللی گسترده ای را مشاهده کنیم. سرمایه گذاران خارجی می توانند به راحتی از طریق ADR و ETF به NYSE دسترسی داشته باشند و فرصت هایی را برای تنوع جهانی فراهم کنند حضور این سرمایه گذاران همواره باعث می شود که بازار بورس آمریکا بسیار بزرگ و وسیع باشد.
حمایت از سرمایه گذار در بازار بورس تهران و نیویورک
TSE: در بازار بورس ایران سئو مسئول حفظ منافع سرمایه گذاران است و تلاش می کند که منافع سرمایه گذاران در خطر نیفتد. همچنین سئو آموزش سرمایه گذاران را ارتقا می دهد و آن ها را به سطح بالایی از مهارت می رساند. سئو قوانینی را برای جلوگیری از تقلب و دستکاری بازار تعیین می کند و کانال هایی را برای حل شکایات و حل و فصل اختلافات فراهم می کند تا از این طریق میزان خطرات منافع سرمایه گذاران را کاهش دهد.
NYSE :SEC تمرکز زیادی بر حمایت از سرمایه گذاران در NYSE دارد به نظر می رسد در بازار نیویورک نیز نظارت بسیار دقیقی بر روی بازار وجود دارد تا منافع سرمایه گذاران با خطر مواجه نشود. همچنین NYSE مقرراتی را برای تضمین شیوه های معاملاتی منصفانه تنظیم می کند، از معاملات داخلی جلوگیری می کند، قوانین اوراق بهادار را اجرا می کن، و منابعی را برای آموزش سرمایه گذاران و رسیدگی به شکایات فراهم می کند. موفقیت های NYSE موجب شده است که بازار بورس نیویورک بستر امنی برای سرمایه گذاران خارجی و داخلی باشد.
البته باید این نکته را به خاطر داشته باشید که ممکن است محیط نظارتی در هر دو بازار در طول زمان با به روز شدن مقررات، وضع قوانین جدید و تغییر پویایی بازار تغییر کند و این تغییر غیر قابل اجتناب است. سرمایه گذاران باید در مورد چارچوب نظارتی مطلع باشند و هنگام شرکت در بازار سهام ایران (TSE) یا بازار سهام نیویورک (NYSE) از قوانین و الزامات قابل اجرا پیروی کنند؛ پس توصیه می کنیم اگر قصد ورود به این دو بازار را دارید قبل از هر اقدامی قوانین و الزامات این بازارها را مطالعه کنید.
نظر بدهید