بسیاری از افراد، علاقه مند به فعالیت در بازار سرمایه هستند؛ اما دانش بورسی، مهارت و زمان کافی برای این کار را ندارند و به همین دلیل ممکن است از انجام سرمایه گذاری در بازار سهام منصرف شوند. نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که افراد می توانند سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را امتحان کنند. در واقع سازمان بورس و اوراق بهادار برای افرادی که زمان و دانش لازم برای انجام معامله در بازار سهام را ندارند، روش سرمایه گذاری غیر مستقیم از طریق شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری را در نظر گرفته است؛ به همین دلیل، در ادامه مقاله قصد داریم شما را با انواع سرمایه گذاری بدون دانش بورسی آشنا کنیم.
سرمایه گذاری بدون دانش بورسی به چه معناست؟
برای سرمایه گذاری در بازار بورس و فعالیت در این بستر حتما لازم نیست که افراد با مفاهیم تخصصی از جمله تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و...آشنا باشند. به عنوان مثال کارمند یک شرکت را تصور کنید که از ساعت 8 تا 16 مشغول انجام کارهای مرتبط با شغل خود است؛ این فرد، تخصص لازم و وقت کافی برای سرمایه گذاری در بازار سهام را ندارد.
پیش روی او 2 راه وجود دارد؛ اول اینکه به طور تخصصی به موضوع سرمایه گذاری در بورس بپردازد و با یادگیری مفاهیمی همچون تحلیل بنیادی، تابلو خوانی، تحلیل تکنیکال و... بتواند سهام شرکت ها را معامله کند. با توجه به اینکه این فرد بخش زیادی از طول روز را صرف انجام کارهای تخصصی مربوط به شغل خود می کند، وقت لازم را برای یادگیری مفاهیم مالی ندارد. از طرف دیگر، ساعت کاری بورس اوراق بهادار از 9 تا 12:30 می باشد و او عملا تسلطی بر روی معاملات و بازار ندارد و همین موضوع باعث ضرر و زیان های سنگین برای او خواهد شد.
اما راه حل دوم کاملا متفاوت است و عملا سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را امکان پذیر کرده است. در واقع، سازمان بورس برای افرادی که نمی توانند به شکل مستقیم در بازار سرمایه فعالیت کنند، روش های مختلفی را برای سرمایه گذاری غیرمستقیم در نظر گرفته است و افرادی که وقت و تخصص لازم برای فعالیت در این بازار را ندارند، می توانند از طریق صندوق های سرمایه گذاری و یا شرکت های سبدگردان، سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را تجربه کنند.
تجربه ها نشان داده است که سرمایه گذاری بدون دانش بورسی و در قالب شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری نیز بازدهی های خوبی داشته است و اگر افراد بتوانند شرکت های سبدگردان خوب و حرفه ای و همچنین صندوق های سرمایه گذاری دارای مدیریت قوی را انتخاب کنند، می توانند عملکرد خوبی داشته باشند و سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را امتحان کنند.
سرمایه گذاری بدون دانش بورسی چگونه انجام می شود؟
همانطور که گفته شد، از 2 طریق می توان سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را تجربه کرد. این 2 روش عبارت اند از:
- شرکت های سبدگردان
- صندوق های سرمایه گذاری
با توجه به اهمیت سرمایه گذاری بدون دانش بورسی و غیرمستقیم، در ادامه مقاله به بررسی این 2 مورد می پردازیم.
شرکت های سبدگردان
یکی از بهترین راه ها برای سرمایه گذاری غیرمستقیم، استفاده از ظرفیت شرکت های سبدگردان است. در واقع بسیاری از سرمایه گذاران که تخصص و وقت کافی برای انجام معاملات را ندارند، پول خود را به برخی از افراد می سپارند؛ در حالیکه چنین فرآیندی می تواند خطرات زیادی داشته باشد. به همین دلیل، سازمان بورس و اوراق بهادار فرآیند و مکانیسم حرفه ای مانند شرکت های سبدگردان را در نظر گرفته است تا افراد بتوانند به این نهادهای مالی مراجعه کنند و این شرکت ها نیز به طور قانونی و تخصصی به مدیریت دارایی های سرمایه گذاران بپردازند.
افرادی که تمایل به استفاده از این شرکت ها دارند، می توانند به این مراکز مراجعه کنند و با پرداخت بخشی از ارزش و سود سبد دارایی آن ها به این نهادهای مالی، از خدمات آن ها استفاده کنند. در شرکت های سبدگردان افراد متخصصی از جمله تحلیلگرهای بنیادی و تکنیکال، معامله گرهای حرفه ای و... وجود دارند و همین موضوع باعث اعتماد سرمایه گذاران به این افراد می شود.
لازم به ذکر است که شرکت های سبدگردان متناسب با سطح ریسک پذیری مشتریان خود، برای آن ها سبد سرمایه گذاری تشکیل می دهند و حتی در برخی از شرکت های سبدگردان، نظرات خود سرمایه گذاران نیز دخیل خواهد بود.
به عنوان مثال، یک سرمایه گذار ممکن است از سبدگردان شخصی خود درخواست کند که سهام شرکت های فعال در گروه انبوه سازی املاک و مستغلات را برای او خریداری نکند و شرکت سبدگردان موظف است که خواسته او را اجرا کند.
صندوق های سرمایه گذاری
نوع دیگری از سرمایه گذاری غیرمستقیم مربوط به صندوق های سرمایه گذاری است و افرادی که تمایل به سرمایه گذاری بدون دانش بورسی دارند، می توانند از این مکانیسم استفاده کنند. فرآیند صندوق های سرمایه گذاری به این شکل است که یک شرکت تامین سرمایه، کارگزاری، سبدگردان و یا هر نهاد مالی دیگری، اقدام به تاسیس یک صندوق سرمایه گذاری می کند و با توجه به اهداف و استراتژی در نظر گرفته شده برای این صندوق ها، دارایی های مختلفی از جمله سهام شرکت های فعال در بورس و فرابورس، اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت، اوراق اجاره و... در آن ها قرار داده می شود و یکسری از تحلیلگران حرفه ای نیز روند معاملاتی این صندوق ها را مورد بررسی قرار می دهند و سرمایه گذاران با خرید هر واحد از این صندوق ها، مالک بخشی از دارایی های داخل آن می شوند و با نوسانات قیمتی این دارایی ها، ارزش هر واحد از صندوق ها نیز تغییر می کند.
صندوق های سرمایه گذاری نیز انواع مختلفی دارند و با توجه به شخصیت سرمایه گذاری و میزان ریسک پذیری افراد، نوع این صندوق ها نیز می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، افرادی که ریسک گریز هستند، معمولا از سرمایه گذاری در سهام شرکت ها پرهیز می کنند و ترجیح می دهند که پول خود را در جای کم ریسک تری قرار دهند. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت یکی از همین موارد است که می تواند به افراد ریسک گریز کمک کند.
همانطور که از اسم این صندوق ها مشخص است، عمده دارایی های داخل آن را اوراق با درآمد ثابت مانند اسناد خزانه اسلامی، اوراق اجاره، اوراق مشارکت و...تشکیل می دهند و در پایان سال مالی نیز معمولا بازدهی به اندازه سود سپرده های بانکی به خریداران هر واحد از این صندوق ها می دهند. بنابراین، افرادی که به دنبال سرمایه گذاری بدون دانش بورسی هستند، می توانند از این صندوق ها نیز استفاده کنند.
نکته: توجه داشته باشید که سرمایه گذاری بدون دانش بورسی به معنای انجام معاملات پر ریسک بدون دانش تحلیلی و به شکل مستقیم در بازار سرمایه نیست و اگرچه ممکن است برخی از افراد بدون دانش تحلیلی اقدام به خرید و فروش سهام کنند و از این طریق نیز چندین بار به سود برسند؛ اما شک نداشته باشید که شانس و اقبال در معاملات در دوره های بلندمدت نمی تواند دوام داشته باشد و بازدهی افراد در بلندمدت تحت تاثیر دانش تحلیل و استراتژی معاملاتی آن ها خواهد بود. بنابراین، منظور از سرمایه گذاری بدون دانش بورسی، استفاده از ظرفیت شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری است.
جمع بندی
افراد زیادی علاقه مند به فعالیت در بازار سرمایه هستند؛ اما به دلیل مشغله کاری و نداشتن وقت کافی، نمی توانند به صورت حرفه ای در این بازار فعالیت کنند. به همین دلیل، سازمان بورس و اوراق بهادار برای این افراد، گزینه های مختلفی برای سرمایه گذاری غیرمستقیم در نظر گرفته است و افراد علاقه مند می توانند سرمایه گذاری بدون دانش بورسی را تجربه کنند. شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری 2 مکانیسم حرفه ای برای سرمایه گذاری غیرمستقیم است و افراد می توانند از طریق آن ها در بازار سرمایه فعالیت کنند. بنابراین، سرمایه گذاری بدون دانش بورسی به معنای انجام معاملات بدون تحلیل نیست و افراد باید این نکته را در نظر داشته باشند.
نظر بدهید