در بازارهای مالی نمودارها و اندیکاتورهای مختلفی قابل استفاده هستند که برای ترید کردن به معاملهگرها کمک میکنند. چارت رنکو (Renko Chart) نوعی نمودار معاملاتی است که اطلاعات بازار را به روشی متفاوت با نمودارهای سنتیتر مانند کندل، HLOC و Heikin Ashi به تریدرها نشان میدهد. نمودار رنکو از جعبهها یا آجرهایی تشکیل شده است که فقط روندهای قیمتی قابل توجهی را نشان میدهند.
معرفی چارت رنکو
نمودار رنکو از لحاظ لغوی از کلمهی ژاپنی Regna ریشه گرفته و به معنی آجر است. چون این چارت از بخشهایی شبیه به آجر ساخته شده، از این عبارت برای توضیح دادن موارد مختلف آن استفاده میشود. البته برخی از کلماتی مثل بلوک یا جعبه هم استفاده میکنند. به طور کلی Renko Chart المان زمان را هدف قرار نمیدهد و بر روی قیمتها تمرکز دارد. در این نمودار، آجرهایی که روند صعودی را نشان میدهند به رنگ سبز و آجرهایی که سیر نزولی را نشان میدهند، قرمز هستند. عدهی زیادی از این چارت استفاده میکنند و عقیده دارند استفاده از چارت رنکو بسیار ساده است. این چارت، روندها را به صورت بهتری مشخص کرده و چون تغییرات اندک قیمت را نشان نمیدهد، نمایش بهتری به تریدر میدهد.
چارت رنکو چگونه کار میکند؟
نمودارهای رنکو با گروه بندی حرکات کوچکتر قیمت در بلوک های تلفیقی کار میکنند. شما اندازه قیمتی را که میخواهید بهعنوان یک جعبه یا آجر محاسبه شود، تعیین میکنید و نمودار رنکو فقط یک روند صعودی یا نزولی را به شما نشان میدهد که برای آن واحد ارزش ادامه دارد. به عنوان مثال، اگر اندازه آجر نمودار رنکو خود را برای ۵ دلار تنظیم کنید، نمودار شما فقط زمانی که آن بازار ۵ دلار افزایش یا کاهش یابد، یک نمودار جدید ایجاد میکند که بالا یا پایین می رود.
برای شناخت بهترین اندیکاتورهای تشخیص روند بر روی لینک کلیک کنید.
نمودارهای رنکو بر اساس آجرهایی با ارزش ثابت هستند که حرکات کوچکتر قیمت را فیلتر میکند. نمودار میلهای، خطی یا شمعی معمولی دارای یک محور تاریخ یکنواخت با فاصله روزها، هفتهها و ماههای مساوی است. این موضوع به این دلیل است که یک نقطه داده در روز یا هفته وجود دارد. نمودارهای رنکو جنبه زمانی را نادیده میگیرند و فقط بر تغییرات قیمت تمرکز میکنند. اگر مقدار آجر روی ۱۰ نقطه تنظیم شده باشد، برای کشیدن آجر دیگر باید ۱۰ نقطه یا بیشتر حرکت کرد. حرکت قیمت کمتر از ۱۰ امتیاز نادیده گرفته میشود و نمودار رنکو بدون تغییر باقی می ماند.
نمودارهای رنکو راهی برای مشاهده حرکات قیمت دارایی با فیلتر کردن تغییرات جزئی قیمت است. با حذف این نوسانات کوچک، روند قیمت ممکن است با نمودار رنکو به صورت راحت تری شناسایی شود و این ویژگی آنها را به نمودار قیمت ترجیحی برای برخی از معاملهگران تبدیل میکند. همچنین، نمودارهای رنکو راحت تر خوانده میشوند؛ زیرا نشانگرهای روی آنها ( که آجر، جعبه یا بلوک نام میگیرند) در مقایسه با نمودارهای کندل استیک، که سایر معاملهگران برای دنبال کردن تغییرات قیمت آنها را ترجیح میدهند، یکنواخت تر هستند. این ساده سازی هزینهای را به همراه دارد؛ برخی از اطلاعات قیمت از بین میرود.
چارت رنکو نوعی نمودار قیمت است که توسط آجرهایی ایجاد میشود که از آجر قبلی با زاویه ۴۵ درجه به بالا یا پایین حرکت می کنند. آجرها هرگز مستقیما در کنار یکدیگر قرار نمیگیرند. کاربر چارت Renko، اندازهی آجر را برای نمودار تعیین کرده که سپس مشخص میکند که یک آجر جدید چه زمانی تشکیل میشود. برای مثال بیایید نمودار قیمت ۵۰ یورو را تجزیه و تحلیل کنیم. اگر یک اندازه ۳۵ آجری انتخاب شود، به این معنی است که قیمت باید ۳۵ امتیاز از قیمت بسته شدن آجر قبلی حرکت کند تا یک آجر جدید در جهت فعلی تشکیل شود. از آنجایی که آجرها نمیتوانند در کنار یکدیگر تشکیل شوند، قیمت باید ۷۰ نقطه حرکت کند تا یک آجر در جهت مخالف تشکیل شود. تنها حرکات ۳۵ امتیازی در این مورد توسط آجرها برجسته میشوند. حرکتهای کوچکتر از ۳۵ نقطه (از آجر قبلی) آجر جدیدی را تشکیل نمیدهند.
توجه داشته باشید که بازهی زمانی در نمودار روی یک روز تنظیم شده است. این بدان معنی است که آجرهای جدید رنکو فقط بر اساس قیمت بسته شدن روز شکل می گیرند. از آنجایی که آجر قبلی در سمت چپ نمودار قرمز بود، قیمت باید ۳۵ امتیاز پایینتر از آن آجر قرمز باشد تا آجر قرمز دیگری تشکیل شود. از آنجایی که این یک بازه زمانی روزانه است، قیمت میتواند ۵۰ امتیاز به زیر آن سطح کاهش یابد اما اگر قیمت کمتر از ۳۵ نقطه پایین تر از آخرین آجر قرمز بسته شود، آجر جدیدی کشیده نمیشود، زیرا فقط قیمتهای بسته شده مهم هستند.
بازه زمانی را میتوان روی تعداد بازههای مختلف بین یک ثانیه تا یک ماه تنظیم کرد. انتخاب نمودار یک دقیقهای به این معنی است که آجرها بر اساس قیمت پایانی در هر دقیقه ترسیم میشوند. نمودارهای رنکو را میتوان برای نمایش دادههای قیمت برای هر ابزار مالی مانند سهام، ارزها، کالاها، شاخص ها و خزانه ها استفاده کرد.
محدودیتهای استفاده از نمودار رنکو
نمودارهای رنکو با توجه به عدم اتکا به زمان، به اندازهی نمودارهای شمعی یا میلهای جزئیات را نشان نمیدهند. سهامی که برای مدت طولانی در نوسان بوده، ممکن است با یک آجر نمایش داده شود که همهی چیزهایی را که در آن زمان انجام شده است، نشان نمیدهد. این موضوع ممکن است تنها برای برخی از معاملهگران مفید باشد. از طرفی دیگر، بالا و پایینها هم در این چارت نادیده گرفته میشوند و فقط از قیمتهای بسته شده استفاده میشود.
این ویژگی چارت رنکو باعث میشود اطلاعات قیمت زیادی از بین برود؛ چون قیمتهای بالا و پایین میتوانند تا حد زیادی با قیمت های بسته شده تفاوت داشته باشند. استفاده از قیمت های بسته شده تنها میزان نویز را کاهش میدهد اما همچنین به این معنی است که قیمت ممکن است قبل از تشکیل جعبه ی جدید و هشدار به معاملهگر، به میزان قابل توجهی شکسته شود. در آن زمان احتمال دارد برای خروج با یک ضرر قابل کنترل خیلی دیر باشد. بنابراین، هنگام استفاده از نمودارهای Renko، معاملهگران اغلب همچنان از دستورات توقف ضرر با قیمت های ثابت استفاده میکنند و تنها به سیگنال های رنکو تکیه نمیکنند.
از آنجایی که این نوع نمودار برای پیروی از روند کلی قیمت یک دارایی طراحی شده، اغلب ممکن است سیگنالهای نادرستی وجود داشته باشد که این موضوع باعث میشود رنگ آجرها خیلی زود تغییر کند و اثر ارهای ایجاد میکند. به همین دلیل است که استفاده از نمودارهای رنکو در ارتباط با سایر اشکال تحلیل تکنیکال مهم است.
سیستم ترید و معاملهی رنکو
امکان استفاده از چارت رنکو برای همهی کسانی که به بازارهای مالی علاقه دارند، وجود دارد. شما میتوانید در فارکس، بازار کالاها، سهام، شاخصها، ETF ها و خزانهها ترید کنید یا CFD ها را معامله کنید. با کلیک بر روی دکمه نوع نمودار و انتخاب Renko میتوانید بر اساس نوع چارت، فیلتر اعمال کنید. همانطور که در تصویر بالا میبینید، نمودار را میتوان بیشتر روی خرید، میانه یا فروش تنظیم کرد. این بخش به قیمتی اشاره دارد که با آن محصول را میتوان خرید یا فروخت. بنابراین اگر به دنبال خرید هستید، میتوانید نمای خرید و اگر به دنبال فروش هستید، میتوانید نمای فروش را انتخاب کنید. لازم به ذکر است که Mid نقطه میانی بین قیمت خرید و فروش است.
تفاوت بین چارت رنکو و هیکن آشی
نمودار هیکن آشی یا Heikin Ashi که همانند رنکو در ژاپن توسعه یافته، میتواند ظاهری مشابه با نمودارهای رنکو داشته باشد؛ زیرا هر دو دورههای ثابت بالا یا پایین را نشان میدهند که روند را برجسته می کنند. در حالی که نمودارهای رنکو از یک مقدار جعبه ثابت استفاده میکنند، نمودار هیکن آشی میانگین باز، زیاد، پایین و بسته را برای دوره زمانی فعلی و قبلی میگیرد. بنابراین اندازه هر آجر یا شمع، اندازه متفاوتی دارد و میانگین قیمت را نشان میدهد. نمودارهای هیکن آشی برای هایلایت کردن روندها به همان اندازهای که نمودارهای رنکو مفید هستند، کاربرد دارند.
برای شناخت بهترین اندیکاتورها برای نوسان گیری بر روی لینک کلیک کنید.
مقایسهی چارت رنکو و کندل استیک
کندل استیک یکی دیگر از نمودارهایی است که در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد و اطلاعات مفید و قابل توجهی به تریدرها ارائه میکند. نمودار کندل استیک بیشتر از چارت رنکو بر روی بازه زمانی و جزئیات قیمت کوچک تمرکز دارد. در واقع، یک کندل جدید در هر بازه زمانی شکل میگیرد و این ویژگی صرف نظر از این است که قیمت چقدر حرکت میکند.
به عنوان مثال، در نمودار روزانه کندل استیک، با فرض اینکه حداقل یک تراکنش وجود داشته باشد، یک کندل در آن روز تشکیل میشود که قیمتهای بالا، پایین، بسته شدن و باز بودن آن را نشان میدهد. نمودارهای رنکو بالا، پایین، بسته شدن و باز بودن هر روز معاملات را نشان نمیدهند و همچنین در هر بازه زمانی یک آجر جدید تشکیل نمیدهند. یک آجر جدید تنها زمانی تشکیل میشود که حداقل آستانه حرکت به دست بیاید یا از آن فراتر رود.
چگونه نمودار رنکو را در Thinkorswim تنظیم کنیم؟
پلتفرم Thinkorswim یک برنامه کارگزاری و تجارت محبوب از TD Ameritrade است. اگرچه نمودارهای کندل استیک پیش فرض هستند اما میتوانید به راحتی حساب خود را طوری تنظیم کنید که نمودارهای رنکو را هم نمایش دهد. به سادگی به منوی Chart Styles بروید و Range Type را به Renko Bars تغییر دهید. سپس محدودهی قیمت را با اندازه باکس دلخواه تنظیم کنید.
چگونه میتوان اندازهی باکس رنکو را تنظیم کرد؟
بهترین اندازهی باکس برای چارت Renko تا حدی با افق زمانی معاملهگر، تحمل ریسک و اهداف معامله تعیین میشود. اندازههای جعبه بزرگتر برای معاملات طولانی مدت مناسب تر هستند اما ریسک های بیشتری را نیز متحمل میشوند؛ به دلیل این که منعکس کننده حرکت های کوچکتر قیمت هایی که میتوانند در طول زمان انباشته شوند، نیستند.
اسکالپینگ چارت Renko
هدف استراتژی اسکالپینگ، سود بردن از حرکات کوچک قیمت است که اغلب چندین بار در روز انجام میشود. نمودارهای رنکو را میتوان برای ارائه جهت روند کلی استفاده کرد اما از آنجایی که آجرها مانند کندل ها به طور مداوم به روز نمیشوند، آجرها ممکن است همیشه دادههای به موقع را ارائه نکنند. بنابراین، اسکالپینگ چارت رنکو ممکن است بهترین قالب برای این نوع استراتژی نباشد.
جالب است بدانید اسکالپرها قادر هستند آجرهای رنکو را بر اساس فواصل زمانی کوچکتر، مانند ۳۰ دقیقه یا حتی کمتر، تنظیم کنند. به این ترتیب، نمودار رنکو روندهای کوچک و معکوسی را که ممکن است برای اسکالپینگ مناسب باشد، برجسته میکند.
مزیتهای چارت رنکو
مانند بسیاری دیگر از چارتهای مورد استفادهی تریدرها و تحلیلگرها، رنکو هم دارای ویژگیها و مزیتهای خاص خود است و طیف مشخصی از تریدرها از آن استفاده میکنند. در واقع، این چارت در مواقع خاصی مورد استفاده قرار میگیرد. روندها در نمودار Renko واضح بوده و به راحتی قابل شناسایی است. به طوری که سیگنال های ورود و خروج به معامله به سادگی قابل دریافت هستند. یکی دیگر از دلایل محبوبیت این نمودار آن است که برای افراد مبتدی بسیار مناسب بوده و کاربرد دارد. از آنجایی که نمودارهای قیمت با فیلتر کردن المان های دیگر واضح تر میشوند، افراد تازهکارتر به صورت راحت تری میتوانند از این استراتژی بهره ببرند و ترید کنند.
با وجود آن که نمودارهای مختلفی در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرند اما معمولا جزئیات ظاهری آنها زیاد هستند و موارد زیادی را شامل میشود. این پیچیدگی ممکن است برای عدهای خطا ایجاد کند. همچنین به واسطهی ویژگی ساده بودن چارت رنکو، مدت زمان تحلیل و به نتیجه رسیدن تریدر هم افزایش پیدا میکند و در زمان صرفه جویی خواهد شد. البته باید توجه داشت که این استراتژی برای سطوح پایین تحلیل مناسب است و برای تحلیل های پیچیده تر به ابزارهای دقیق تری نیاز است.
معایب نمودار رنکو
میتوان گفت یکی از اصلی ترین عیب های رنکو، در واقع مزیت آن به حساب میآید. از آنجایی که در این استراتژی به مفهوم زمان اهمیتی داده نمیشود، پس تریدر نمیتواند در تحلیل هایی که در آنها به المان زمان نیاز دارد و باید آن را در نظر بگیرد، از چارت Renko استفاده کند. همچنین، تنها زمانی که آجر قبلی به صورت کامل بسته شود، تریدر میتواند آجر بعدی را ببیند. ضعف این ویژگی آن است که با ندیدن تمام بخش های چارت، ممکن است فرصت های معاملاتی مناسب از دست برود و معاملهگر اصلا متوجه آنها نشود.
ارائهی سیگنال های کاذب یکی دیگر از نقاط ضعف چارت رنکو به حساب میآید. چون در ابتدا این استراتژی به منظور نشان دادن روند کلی درنظر گرفته شده، امکان خطا در آن وجود دارد و تحلیلگر باید مراقب باشد. از سوی دیگر، این نمودار برای بازارهایی که دارای روند صعودی و نزولی هستند جوابگو است. به عبارتی دیگر، استفاده از رنکو در بازارهایی که روند خاصی پیش نمیآید، توصیه نمیشود.
نظر بدهید