PNL چیست؟
لوگو علیرضا محرابی
PNL چیست؟
اصطلاحات بازار مالی

معمولا معامله در بازارهای مالی به دلیل این که پتانسیل سود بالایی دارد برای کاربران بسیار جذاب و وسوسه برانگیز است اما کاربران نباید این نکته مهم را فراموش کنند که این فضا، همواره دارای ریسک های ذاتی است که آگاهی از آن می تواند در زمان معاملات از میزان ضرر بکاهد. بدون تردید شما نیز به عنوان یک معامله گر، تاکنون با اصطلاح PNL مواجه شده اید، بهتر است بدانید PNL مخفف کلمه Profit and Loss است که همواره برای محاسبه دقیق سود و یا زیان سرمایه گذاران مورد استفاده کاربران قرار می گیرد. البته نباید این موضوع فراموش شود که در کنار PNL دو مفهوم دیگر یعنی Realized و Unrealized نیز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تریدرهای حوزه بازارهای مالی می توانند با بررسی مداوم PNL حساب خود، نتیجه معاملات را بسنجند و از میزان سود ده یا زیان آور بودن آن معامله آگاه شوند. ما قصد داریم در ادامه به بررسیPNL بپردازیم تا شما نیز با این اصطلاح آشنا شوید.

PNL به چه معنا است؟

PNL به چه معنا است؟

از مهم ترین و رایج ترین اصطلاحات بازارهای مالی می توان به پی ان ال اشاره کرد که امروزه در مورد معاملات و دارایی ها، مورد استفاده قرار می گیرد. PNL همواره با هدف محاسبه سود و زیان کل به وجود آمده است که این اصطلاح در یک معامله یا معاملات با تعداد زیاد در یک بازه زمانی مشخص مورد استفاده قرار می گیرد. اگر برای شما نیز مفهوم این اصطلاح سوال شده است باید بدانید که P در این کلمه مخفف Profit است و در حقیقت معنی سود را به مخاطب می رساند؛ L نیز در این اصطلاح مخفف کلمه Loss است که به معنی زیان و ضرر است و کلمه N نیز مخفف And است. البته این کلمه در بسیاری از مراجع به شکل P&L نیز دیده می شود، شما نیز به عنوان یک تریدر می توانید برای محاسبه PNL یک بازه زمانی بسیار مشخصی را انتخاب کنید. مثلا محاسبه PNL در یک روز یا محاسبه آن در یک ماه، سه ماه و یک سال و غیره. این اصطلاح مفهوم پیچیده‌ ای ندارد اما ممکن است PNL Realized (محقق شده) یا PNL Unrealized (محقق نشده) کمی گیج کننده باشد.

به طور کلی هنگامی که پوزیشن معاملاتی شما به شکل باز باشد، برای اینکه سود یا زیان این معامله نشان داده شود از PNL Unrealized استفاده می شود یا برعکس هنگامی که شما پوزیشن معاملاتی خود را می بندید و دارایی های خریداری شده را به فروش می رسانید، سود و زیان به دست آمده شما بر روی اکانت شخصی شما تاثیر می گذارد.

به ‌طور کلی، PNL در ارزهای دیجیتال به دو دسته تقسیم می ‌شود:

  •  PNL محقق شده
  •  PNL محقق‌ نشده

PNL محقق شده چیست؟

PNL محقق شده چیست؟PNL محقق شده یا به بیان دیگر سود و زیان محقق شده در حقیقت به سود و یا زیان شما در یک معامله اشاره می کند. هنگامی که یک معامله گر پوزیشن معاملاتی خود را می بندد، شاخص زمانی شروع به محاسبه می کند. در واقع برای محاسبه آن، از قیمت بسته شدن پوزیشن معاملاتی و قیمت باز شدن آن پوزیشن معاملاتی استفاده می ‌کنیم و به این صورت میزان سود یا زیان مشخص خواهد شد.

برای مثال یک تریدر در بازار ارزهای دیجیتال، رمز ارز اتریوم را در قیمت ۱,۵۰۰ دلار خریداری کرده و در قیمت ۲,۵۰۰ دلار آن را به فروش می‌ رساند که او از این معامله به نوعی سود کسب کرده است. حال او قصد دارد میزان سود و زیان خود را از معامله گفته شده به دست آورد؛ برای این منظور او مکلف است که قیمت اتریوم در زمان فروش و قیمت اتریوم در زمان خرید را در محاسبات خود استفاده کند تا بتواند میزان دقیق سود و یا زیان خود را محاسبه کند.

PNL محقق نشده

شاخص زمانی مورد نظر هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که معامله گر هنوز پوزیشن معاملاتی خود را نبسته است و معامله باز است. مثلا تریدر اتریوم 2.500 دلار را خریده و آن را نگهداری کرده است و به هیچ عنوان قصد فروش آن را ندارد. PNL محقق نشده در این قسمت برای محاسبه سود یا زیان قیمت لحظه ای دارایی گفته شده مورد استفاده معامله گر قرار می گیرد. به دلیل این که قیمت ارزهای دیجیتال در لحظه ممکن است تغییر کند و نمی توان این تغییر قیمت را متوقف کرد، پس نمی توان میزان سود و یا زیان ثابت را به دست آورد و این میزان همواره در حال تغییر است؛ همین عوامل موجب شده است که اصطلاح سود و زیان محقق شده بیان شود.

اما توجه داشته باشید که یک معامله گر برای آن که بتواند PNL محقق شده و یا محقق نشده را محاسبه کند علاوه بر این که به قیمت رمز ارز در زمان باز کردن پوزیشن معاملاتی نیاز دارد، به قیمت آن نیز در زمان بستن پوزیشن معاملاتی و همچنین قیمت لحظه ای آن هم نیاز پیدا می کند.

برای کسب اطلاعاتی در مورد دنیای رمزارزها و آموزش ارز دیجیتال، بر روی لینک کلیک کنید.

محاسبه PNL در معاملات اسپات به چه شکل است؟

محاسبه PNL در معاملات اسپات به چه شکل است؟

همانطور که می دانید PNL بیشتر در معاملات مارجین و فیوچرز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و محاسبه آن در بازار اسپات زیاد رایج نیست. ما در این بخش قصد داریم شاخص گفته را در معاملات اسپات محاسبه کنیم، بهتر است بدانید که در معاملات اسپات تریدر نمی تواند از لوریج یا حساب مارجین استفاده کنید و او در این مورد محدود شده است؛ همچنین در این بازار، امکان شورت کردن (قرارداد فروش یک دارایی و کسب درآمد از ریزش قیمت) را ندارد؛ در نتیجه، برای محاسبه PNL محقق شده از فرمول زیر استفاده می شود:

PNL = تعداد کوین × (قیمت فروش – قیمت خرید)

مثلا یک تریدر تعداد ۰.۱۵ بیت کوین را در قیمت ۳۰,۰۰۰ دلار خریداری کرده و در قیمت ۴۲,۰۰۰ دلار آن را به فروش رسانده است. از آنجا که این پوزیشن معاملاتی بسته شده، در نتیجه PNL محقق شده به صورت زیر محاسبه می‌شود:

PNL = ۰.۱۵ × (۴۲,۰۰۰۳۰,۰۰۰) = ۱,۸۰۰$

توجه کنید که برای محاسبه دقیق PNL محقق نشده به جای عدد قیمت فروش، قیمت لحظه ای رمز ارز بیت کوین را استفاده می کنیم.

PNL و بازار مالی سنتی

PNL و بازار مالی سنتی

این اصطلاح در بازار مالی کریپتو نیز شباهت بسیار زیادی به مفهوم سود و زیان در امور سنتی دارد. معمولا از این ابزار برای عملکرد مالی سرمایه گذاری در بازارهایی مانند بازار سهام و یا بازار ارزهای دیجیتال و دیگر دارایی ها موجود استفاده می شود و مفهوم آن نیز در همه بازارهای گفته شده یکی است. نکته قابل توجه این است که تفاوت ‌های اصلی PNL در بازار ارزهای دیجیتال و امور مالی سنتی، در نحوه‌ محاسبه و فرکانس گزارش ‌دهی آن است.

در امور مالی به شکل سنتی معمولا این ابزار به صورت فصلی و یا سالانه محاسبه می شود و هدف از این کار نیز، سنجش عملکرد مالی سرمایه گذاری های آن دوره است که با کسر کردن هزینه سرمایه گذاری از درآمد حاصل از آن سرمایه گذاری محاسبه می شود؛ عددی که به دست می آید نشان دهنده این مورد است که آیا استراتژی استفاده شده، بازده مورد انتظاری را فراهم می کند یا نه؟

در مقابل در دنیای رمزارزهای دیجیتال، PNL بر اساس جدول زمانی بسیار کوتاهتری، معمولا به طور روزانه و با همان فرمول کسر هزینه‌ سرمایه ‌گذاری از درآمد حاصل از آن سرمایه ‌گذاری، محاسبه می ‌شود. با این حال، بسته به نیاز تریدر، می ‌توان این بازه زمانی را بر حسب سال، ماه، روز، ساعت یا حتی دقیقه‌ هم محاسبه کرد. این اقدام، امکان ارزیابی عملکرد مالی دقیق‌ تری را برای تریدرها فراهم می ‌کند و سرعت تصمیم ‌گیری آنها را بالا می ‌برد.

در فضای کریپتو، اغلب به دلیل ماهیت پرنوسان بازار، تصمیم‌ گیری سریع اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین، درک مفهوم PNL برای هر تریدر ارز دیجیتال، صرف‌ نظر از سطح تجربه‌ او، ضروری است.

برای کسب اطلاعاتی در مورد نحوه ثبت نام در صرافی مکسی به صورت تصویری، بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه محاسبه PNL در معاملات فیوچرز

نحوه محاسبه PNL در معاملات فیوچرز

توجه کنید برای اینکه بتوانید سود و میزان زیان در معاملات لوریج دار را محاسبه کنید، فرمول قسمت بالا اندکی تغییر می کند. در این نوع معاملات، معامله گران در استفاده از لوریج یا اهرم معاملاتی محدود هستند و نمی توانند میزان سود و زیان خود را چندین برابر کنند. گرچه این معاملات مخصوصا معامله در بازار رمزارزهای دیجیتال، دارای ریسک بسیار زیادی است اما لوریج برای افراد حاضر در این بازار بسیار جذاب است؛ همچنین در معاملات فیوچرز و مارجین به طور کلی دو نوع معامله قابل انجام است که این دو نوع معامله، معاملات شورت و معاملات لانگ را شامل می شوند. در معاملات شورت، تریدرها از ریزش قیمت یک دارایی سود خواهند کرد و در معاملات لانگ، بالا رفتن قیمت منجر به کسب سود خواهد شد.

محاسبه PNL در معاملات لانگ

فرض کنید شما به عنوان یک تریدر در بازار ارزهای دیجیتال قصد دارید یک پوزیشن ۱۰,۰۰۰ دلاری (سرمایه اصلی × لوریج) روی قیمت بیت کوین قرارداد لانگ باز کنید و قیمت هر واحد بیت کوین در زمان باز کردن پوزیشن را ۵۰,۰۰۰ دلار و قیمت آن در زمان بستن پوزیشن را معادل ۵۵۰۰۰ دلار فرض کنید و بر این اساس، میزان سود خود را محاسبه کنید. توجه داشته باشید که برای محاسبه PNL محقق شده باید از فرمول زیر استفاده کنید:

PNL = (۱/ قیمت باز کردن پوزیشن) – (۱/ قیمت بستن پوزیشن) × سایز پوزیشن

همچنین در مثال گفته شده شما برای آن که مقدار PNL را محاسبه کنید باید از فرمول زیر پیروی کنید:

PNL = (۱/۵۰,۰۰۰۱/۵۵,۰۰۰) × ۱۰,۰۰۰ = ۰.۰۱۸ BTC

در این بخش نیز برای آن که بتوانید میزان سود و یا زیان دلاری را به صورت دقیق محاسبه کنید باید PNL را در قیمت کنونی بیت کوین ضرب کنید، یعنی طبق فرمول زیر:

PNL = ۰.۰۱۸ × ۵۵,۰۰۰ = ۱,۰۰۰$

محاسبه PNL در معاملات شورت

در این نوع معاملات، معامله گران تلاش می کنند وضعیت دقیق قیمت را پیش بینی کنند. آنها با باز کردن قراردادی با عنوان قرارداد Short سعی می کنند از ریزش قیمت ها سود خوبی به دست آورند. شما نیز به عنوان یک معامله گر، بار دیگر فرض کنید که قصد دارید یک پوزیشن ۱۰,۰۰۰ دلاری (سرمایه اصلی تریدر × لوریج) روی قیمت بیت کوین قرارداد شورت باز کنید؛ قیمت هر واحد بیت کوین در زمان باز کردن پوزیشن را ۵۰,۰۰۰ دلار و قیمت آن در زمان بستن پوزیشن را ۴۵,۰۰۰ دلار فرض کنید. در این قسمت نیز برای اینکه بتوانید سود و زیان محقق شده را در معاملات شورت محاسبه کنید باید طبق فرمول زیر عمل کنید:

PNL = (۱/ قیمت بستن پوزیشن) – (۱/ قیمت باز کردن پوزیشن) × سایز پوزیشن

در مثال گفته شده شما برای این که بتوانید مقدار PNL محقق شده را به دست آورید باید طبق فرمول زیر عمل کنید:

PNL = (۱/۴۵,۰۰۰ ۱/۵۰,۰۰۰) × ۱۰,۰۰۰ = ۰.۰۲۲ BTC

اکنون برای محاسبه میزان سود و زیان دلاری، باید PNL را در قیمت بیت کوین ضرب کنید:

PNL = ۰.۰۲۲ × ۴۵,۰۰۰ = ۱,۰۰۰$

محاسبه PNL سبد سرمایه گذاری

تا این قسمت از مقاله سعی کردیم محاسبه PNL را بر روی هر خرید و فروش به شما معرفی کنیم اما به دلیل این که تمامی صرافی های دنیا این مقدار را در نمایش عموم قرار می دهند، این مفهوم در میان کاربران بسیار رایج شده است. یکی از مهم ترین کاربردهای این ابزار، محاسبه سود و زیان روی سبد سرمایه گذاری است. فرض کنید که شما چند ارز مختلف را با یک دید بلندمدت (هولد) خریداری کرده اید و تصمیمی نیز مبنی بر فروش رمزارزها ندارید؛ این سبد شامل چند ارز دیجیتال بوده و طبیعتا با توجه به تغییرات قیمت در بازار، مقدار PNL کل سبد شما به صورت لحظه‌ ای نیز تغییر خواهد کرد.

بسیاری از صرافی ها، نموداری از PNL سبد سرمایه گذاری تریدرها را به شکل روزانه، هفتگی یا ماهانه به نمایش می گذارند.

برای اطلاع از نحوه معامله با اسمارت مانی، بر روی لینک کلیک کنید.

PNL چه کاربردی در مدیریت ریسک دارد؟

PNL چه کاربردی در مدیریت ریسک دارد؟

از مهم ترین کاربردهای PNL می توان به مدیریت ریسک سرمایه گذاران این حوزه اشاره کرد. شما نیز به عنوان معامله گر بدون شک تاکنون با اصطلاح متداول حد ضرر در معامله گری مواجه شده اید و یا شاید از آن نیز استفاده کرده باشید. در موقعیتی که تحلیل معامله گر از روند آتی قیمت اشتباه باشد و قیمت در خلاف جهت پیش بینی شده او حرکت کند از حد ضرر استفاده می شود؛ در این موقع است که حد ضرر به یاری معامله گر می شتابد و از افزایش میزان ضرر معامله گر جلوگیری می کند. اگر معامله گری از حد ضرر در معاملات خود استفاده نکند ممکن است به یکباره تمام سرمایه خود را از دست دهد، پس حد ضرر از اهمیت بخصوصی برخوردار است.

حد سود نیز همانند حد ضرر یکی دیگر از ابزارهای مهم مدیریت سرمایه است. شما هنگامی که یک پوزیشن معاملاتی را باز می کنید و قیمت در جهت روند مورد انتظار شما حرکت می کند، در این شرایط ممکن است از تغییرات قیمت سود خوبی به دست آورید اما نباید فراموش کنید که این روند قیمت تا ابد ادامه پیدا نمی کند؛ پس موظف هستید که برای آن حد سود تعیین کنید، یعنی به محض این که به سود دلخواهتان دست یافتید به سرعت از بازار خارج شوید. این دو ابزار، حد سود و حد ضرر، روی هر خرید و فروش اعمال می‌ شود.

بسیاری از معامله گران حرفه ای برای این که بتوانند سرمایه خود را به بهترین نحو مدیریت کنند حد سود و حد ضرر را بر روی سبد سرمایه گذاری خود نیز اعمال می کنند. برای این منظور، این افراد PNL سبد خود را محاسبه می ‌کنند (البته همه صرافی ‌ها این کار را به صورت خودکار انجام می ‌دهند). در این بخش این سوال برای شما مطرح شود که کاربرد این کار چیست؟ برای درک بهتر تصور کنید که علی یک تریدر است که به صورت روزانه در بازار ارزهای دیجیتال معامله می کند. ارزش سبد سرمایه ‌گذاری او ۱۰,۰۰۰ دلار است، او برای سبد خود ۵% PNL+- روزانه ( پی ان ال مثبت منفی ۵ درصد) را تعیین کرده است. به مثال گفته شده در قسمت زیر دقت کنید:

ارزش دلاری سبد سرمایه‌ گذاری علی ۱۰,۰۰۰ دلار است، او روز معاملاتی خود را آغاز می‌ کند؛ پس از انجام چند معامله موفق در روز، ارزش سبد او به ۱۰,۵۰۰ دلار می‌ رسد. به بیان بهتر، او توانست کسب پنج درصد سود بر روی کل سبد دارایی خود بپردازد، در نتیجه او پس از به دست آوردن این سود، معاملات خود را متوقف می کند و تمام پوزیشن های باز خود را می بندد؛ علی تا 24 ساعت نمی تواند ترید انجام دهد. برعکس، حالتی را در نظر بگیرید که او معاملات موفقی را انجام نداده و ارزش سبد او به ۹,۵۰۰ دلار می ‌رسد، علی بر اساس استراتژی معاملاتی خود، تمام پوزیشن ‌های باز خود را بسته و تا فردا تریدی نخواهد کرد.

این کار بیشتر برای تریدرهای روزانه مانند علی که در یک روز تریدهای زیادی را انجام می ‌دهند، کاربرد دارد و سود قابل قبولی را برای تریدرها به ارمغان می آورد. این کار از سوی افراد صاحب نظر حوزه ارزهای دیجیتال، برای کنترل احساسات تریدرها توصیه می ‌شود.

در این باره بیشتر بخوانید

    نظر بدهید

    شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

    0 دیدگاه

    1 نفر این مطلب برایشان مفید بوده است.
    0 نفر این مطلب برایشان مفید نبوده است.
    در صورت کند بودن سایت فیلترشکن خود را خاموش کنید
    ×بستن صفحه
    پشتیبان فروش(شایان ابراهیمی)
    موبایل 09304891085
    موبایل 09304891085
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @9304891085
    داخلی 101
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 09304890560
    موبایل 09927779003
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فائزه تهرانی)
    موبایل 009101364784
    موبایل 009101364784
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @@armteam_104
    داخلی 104
    پشتیبان فروش(فاطمه باجلان)
    موبایل 09192353887
    موبایل 09192353887
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin2_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(فاطمه باجلان)
    موبایل 09927779030
    موبایل 09927779030
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin1_105
    داخلی 105
    پشتیبان فروش(پریسا متولی)
    موبایل 09192757633
    موبایل 09927779005
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_29
    داخلی 106
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09909400064
    موبایل 09909400064
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por107
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(ایمان پوراسماعیلی)
    موبایل 09927779040
    موبایل 09927779040
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_por
    داخلی 107
    پشتیبان فروش(علیرضا سجده)
    موبایل 09304891628
    موبایل 09304891628
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_114
    داخلی 114
    پشتیبان فروش(سارا کیانی)
    موبایل 09304890686
    موبایل 09304890686
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_1_117
    داخلی 117
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09909400054
    موبایل 09909400054
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09194198792
    موبایل 09194198792
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @armteam_admin_33
    داخلی 118
    پشتیبان فروش(یوسف فرخنده)
    موبایل 09304891297
    موبایل 09304891297
    واتساپ شروع گفتگو
    تلگرام @Armteam_admin_2_118
    داخلی 118
    اطلاعات تماس(دفتر فروش)
    تلفن 021-22021030
    تلفن 021-22021040
    بدون پیش شماره 90001030
    اینستاگرام @alireza.mehrabii
    کانال تلگرام @alirezamehrabi_com